Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης από το ΔΣ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης από το ΔΣ

Ιανουάριος 13, 2021 - 15:13
0 σχόλια

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης του έτους 2021, όπως αυτό καταρτίστηκε με την αριθμ. 1/04-01-2021 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου και κατατέθηκε προς έγκρισή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, από την παράταξη «Βήμα στο Αύριο», κ.Σακελλαριάδης, κ. Μπελιάς, κ. Σιεμπος, κ. Καλογερόπουλος, κ. Μανιάτης, κ. Κυριακόπουλος και κ. Γκρίτζαλης: Ψηφίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Μεγαλόπολης έτους 2021.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας, από την παράταξη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ», κ. Μιχόπουλος, κ. Δημόπουλος, κ. Μπάζιος, κ. Κουρουνιώτης, κ. Κακκαβάς, κ. Κουρής, κ. Γιώτης, κ. Αθανασόπουλος και κ. Καρατζαφέρης:

Κύριε Πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου,

Άλλη μία χρονιά χωρίς καμία ενημέρωση και συναίνεση από την πλευρά σας, καθώς φέρνετε 24 ώρες πριν την συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021, με την προσφιλή τακτική σας της τελευταίας στιγμής, για να ψηφίσουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο Τεχνικό Πρόγραμμα που έχετε καταθέσει.

Σημειώνουμε ότι :

1. Δεν μας έχετε κοινοποιήσει μέχρι σήμερα τις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων.

2. Έργα σημαντικά και αναπτυξιακά τα οποία είχαν ενταχθεί στο 40 ΕΑΠ δεν είναι πλέον ενταγμένα στο νέο Πρόγραμμα.

Το σημερινό Τεχνικό Πρόγραμμα που έχετε καταθέσει προς ψήφιση, δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση, προοπτική και δίνει αποσπασματικές λύσεις στα προβλήματα του Δήμου μας.

Παρότι δεν συμφωνούμε σε πολλά σημεία, το ψηφίζουμε με επιφύλαξη.

Η παράταξή μας «ΝΕΑ ΑΡΧΗ» με αίσθημα ευθύνης για το μέλλον του Δήμου μας και στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής, προτείνουμε να συμπεριληφθούν τα παρακάτω αναπτυξιακά έργα στο 50 ΕΑΠ:

1. Μελέτη και κατασκευή θηραματικού πάρκου - Σκοπευτηρίου.

2. Μελέτη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Μεγαλόπολη - Χράνοι – Αγία Θεοδώρα.

3. Μελέτη - κατασκευή Δημοτικού παιδότοπου.

4. Μελέτη - κατασκευή Μονάδας Ανακύκλωσης.

5. Μελέτη και κατασκευή συγκοινωνιακής διασύνδεσης Περιφερειακού δρόμου Μεγαλόπολης - Εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας με το βιομηχανικό Πάρκο.

6. Συντήρηση ανοικτού Σταδίου.

7. Αναβάθμιση πίστας Μοτο-οτοεε και δημιουργία πίστας αυτοκινήτου.

8. Οικιστική αναβάθμιση - πλακόστρωση εντός παραδοσιακού οικισμού της Τ.Κ. Λεονταρίου.

9. Οικιστική αναβάθμιση παραδοσιακού οικισμού της Τ.Κ. Καρύταινας.

10. Δημιουργία Εκκλησιαστικού Μουσείου στην Τ.Κ. Ακόβου.

11. Βελτίωση βατότητας (με κατασκευή νέας γέφυρας Θωκνίας) και διαπλάτυνση οδού από Μεγαλόπολη μέχρι Παλαιοντολογικό Μουσείο Τ.Κ. Ισιώματος.

12. Πεζοδρόμηση στην Τ.Κ. Παραδεισίων με χρηματοδότηση από το Αατομικό τέλος.

13. Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου και συντήρηση του πρώην Δημ. Σχολείου στην Τ.Κ. Τουρκολέκα με ένταξη στο Πρόγραμμα ΤΑΠ-ΤΟΚ.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος μειοψηφίας, από την παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», κ. Τσιριγώτης, κ. Μανιάτης, κ. Αποστολόπουλος, κ. Μαρκολιάς, κ. Χίνης, κ. Νικητόπουλος, κ. Σβερκούνος και κ. Τζιούβελης:

Με καθυστέρηση 5 μηνών έρχεται για ψήφιση το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2021, εν μέσω του προγραμματισμού της μεταλιγνιτικής εποχής και εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας που η κοινωνία επιτακτικά απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση.

Δυστυχώς όμως η Δημοτική αρχή όπως και πέρυσι έτσι και φέτος με τη γνωστή μεθόδευση, έστειλε την εισήγηση την τελευταία στιγμή ώστε να μην έχει στη διάθεση του ο δημοτικός σύμβουλος τον απαιτούμενο χρόνο για να ελέγξει και να κάνει τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις, με σκοπό να αιφνιδιάσει.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να κάνουν προτάσεις και να τοποθετηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα του Δήμου, όπως είναι το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα, δια περιφοράς, δηλαδή κάθε μέλος να στείλει την ψήφο και τις παρατηρήσεις του τη Παρασκευή και ώρα 15.00΄εως 16.00΄ δηλ. σε μια ώρα συνεδρίαση χωρίς να γνωρίζει αν θα γίνουν δεκτές.

Ποια συζήτηση ποιες ερωτήσεις και ποια ανταλλαγή επιχειρημάτων μπορεί να γίνουν με αυτές τις συνθήκες;

Οι προτάσεις των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων που κατατέθηκαν για να ενταχθούν έργα στο τεχνικό πρόγραμμα δεν μου κοινοποιήθηκαν.

Η απόφαση της επιτροπής διαβούλευσης, που συνεδρίασε δια περιφοράς χθες Πέμπτη 07-01-2021 σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα, σε χρονικό διάστημα 2 ωρών, μεγαλύτερο απ΄ ότι η συνεδρίαση του Δ.Σ., μου εστάλη με ηλεκτρονική αλληλογραφία ( ΘΙΠ&11) στις 13.40 σήμερα για να μελετήσω σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού η συνεδρίαση του Δ.Σ. αρχίζει στις 15 .00,τις προτάσεις και τις απόψεις που κατατέθηκαν από τα μέλη της επιτροπής, παρ' ότι το αρθ. 78 του ν. 4555/2018 ορίζει ότι: "Γνωμοδοτεί στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του δήμου, το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου

Παρ' όλα αυτά το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 για άλλη μια χρονιά στηρίζεται σε συνεχιζόμενα έργα αλλά και κατά 80% με 90% στα ενταγμένα έργα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής.

Πέρυσι, στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 για τον ίδιο λόγο έλαβε την θετική μου ψήφο, φέτος για τον ίδιο λόγο θα ψηφίσω με επιφύλαξη το τεχνικό πρόγραμμα του 2021.

Ενώ όπως ανέφερα το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 παρ' ότι στηρίζεται σε έργα της προηγούμενης Δημοτικής αρχής θέλω να προτείνω τα παρακάτω έργα για ένταξη που για διάφορους λόγους δεν συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα όπως:

Κατασκευή κέντρου νεότητας και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στον ΟΣΕ

Δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας και Ενέργειας στο Δήμο Μεγαλόπολης

Κατασκευή Κολυμβητηρίου

Κατασκευή πίστας ταχύτητας αυτοκινήτου και μηχανοκίνητων δίκυκλων

Βελτίωση και συντήρηση των υποδομών της πίστας

Συντήρηση - ανακατασκευή ανοικτού σταδίου

Συντήρηση κλειστού σταδίου

Συντήρηση Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου Τ.Κ. ΔΥΡΑΧΙΟΥ

Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου (το σπίτι του Κολοκοτρώνη) στη Τ.Κ. Ακόβου

Κατασκευή Θηρευτικού Πάρκου και σκοπευτηρίου

Πρόγραμμα ανακύκλωσης

Είναι η στιγμή, εν όψει μάλιστα της μεταλιγνιτικής περιόδου, να συνεννοηθούμε, να

συμφωνήσουμε σε θέματα που συγκεντρώνουν την ευρεία αποδοχή των δημοτών και χωρίς τακτικισμούς να συγκλίνουμε.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλέον ελάσσονος μειοψηφίας, από την παράταξη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», κ. Κατσιρούμπας και κα Παναγουλοπούλου:

Το Τεχνικό Πρόγραμμα που προτείνει η Δημοτική Αρχή για το 2021 αποτυπώνει και σε επίπεδο τεχνικών έργων, την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιείται και από το Δήμο μας και φυσικά είναι πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες.

Μιας και το τεχνικό πρόγραμμα είναι κομμένο και ραμμένο στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, που συνεχίζει από εκεί που άφησε τα πράγματα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουμε φυσικό και άλλες παρατάξεις να συμφωνούν στην ουσία με αυτό το Τ.Π.

Για παράδειγμα τα προηγούμενα χρόνια, όλοι στηρίξατε την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσμα της οποίας είναι η απολιγνιτοποίηση και η μετατροπή του ενεργειακού κέντρου από κέντρο παραγωγής σε κέντρο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από τις ΑΠΕ των μονοπωλιακών ομίλων, το αποτέλεσμα της οποίας το βλέπουμε και στη Μεγαλόπολη.

Είναι σημαντικό και το τονίζουμε για άλλη μια φορά, πως το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν είναι άσχετο ή ανεξάρτητο, όπως υποστηρίζουν και η Δημοτική Αρχή αλλά και όλοι οι άλλοι συνδυασμοί (που μιλούν για "αυτοδιοίκηση") με ότι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

΄Ισα ίσα που είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της πολιτικής, της πολιτικής με απλά λόγια που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Που ξεκινάει από την ΕΕ, εξειδικεύεται μέσα στην ελληνική Βουλή και υλοποιείται στις Περιφέρειες και στους Δήμους της χώρας. Και φυσικά δεν μπορεί να μείνει έξω από όλο αυτό το αντιλαϊκό σύμπλεγμα ο Δήμος Μεγαλόπολης.

Και από το Τεχνικό Πρόγραμμα, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμιά διάθεση διεκδίκησης από την κεντρική κυβέρνηση.

Αποδέχεστε αυτή την πολιτική, δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60% από το 2009), που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους.

Αποδέχεστε την τεράστια μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική κυβέρνηση, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση.

Προωθείτε την πολιτική της υποχρηματοδότησης, του μειωμένου και κακοπληρωμένου προσωπικού, της συρρίκνωσης των υπηρεσιών.

Και ποιος καλείται να πληρώσει ; Για πολλοστή φορά οι πολίτες της Μεγαλόπολης.

Από την εισήγηση που συνοδεύει τον πίνακα των έργων βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει όραμα και συνεκτικός ιστός των έργων με βάση κάποιες προτεραιότητες που θέτεται, πολύ δε περισσότερο με βάση τις προτεραιότητες κάλυψης βασικών αναγκών, όπως της προστασίας της ζωής αλλά και της περιουσίας.

Και αυτή η προτεραιότητα είναι στα αζήτητα αφού απουσιάζουν έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας που την απουσία τους έχουμε πληρώσει.

Τα έργα που εντάσσετε και προτείνετε είναι λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, αν τα δούμε από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών.

Την ίδια στιγμή βέβαια αποτελούν πηγή κερδοφορίας των εργολάβων αφού διασφαλίζουν ότι θα εισπράξουν τα κονδύλια από τα διάφορα προγράμματα, κονδύλια που στο μεγαλύτερο μέρος πληρώνονται από το λαό είτε με εξόφληση δανείων, είτε με τα ανταποδοτικά τέλη, είτε ακόμα και με τη μειωμένη χρηματοδότηση από ΚΑΠ, αφού το 95% των φορολογικών εσόδων του κράτους προέρχεται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Και τούτο γιατί το σύνολο των έργων του Τεχνικού Προγράμματος, θα καταλήξουν στις τσέπες των εργολάβων. Χωρίς αυτεπιστασία από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες συρρικνώνονται και απαξιώνονται ταχύτατα, ανοίγοντας το δρόμο στους καπιταλιστές -αναδόχους των έργων για να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των δημοτών, που πληρώνουν δυσβάστακτα δημοτικά τέλη και χαράτσια.

Απουσιάζουν έργα για τις Τοπικές κοινότητες όπως αγροτικοί δρόμοι με σχεδιασμό για την τακτική και ολοκληρωμένη συντήρηση σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα που θα διευθετούν τα όμβρια για να μην καταστρέφονται με την πρώτη βροχή.

Ακόμα και κάποια έργα αναγκαία όπως η συντήρηση των σχολικών κτιρίων χρηματοδοτούνται με ποσά πίσω από τις ανάγκες.

Άρα συμπερασματικά δίνετε ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες και το χοντρό πακέτο πάει στα μεγάλα συμφέροντα.

Είναι ανάγκη η πραγματοποίηση έργων μη ανταποδοτικών, δωρεάν για το λαό, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, με στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου για τη σύνταξη ολοκληρωμένων μελετών.

Για όλους του παραπάνω λόγους καταψηφίζου με το Τεχνικό πρόγραμμα.

Υστερόγραφο: Δεν φτάνει που σας έχει γίνει συνήθεια, η ενημέρωση για θέματα να γίνεται κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, μας προκαλείτε στέλνοντας στις 1.35 την γνωμοδότηση της επιτροπής διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης: Αξιότιμοι κύριοι, σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας στη σημερινή ψηφοφορία. Σας ευχαριστώ και για τις παρατηρήσεις που μας καταθέσετε. Ευελπιστούμε πως το τεχνικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου να υλοποιηθεί κατά το μέγιστο δυνατό μέρος του προκειμένου να προσδώσει στον Δήμο μας την πνοή βιωσιμότητας.

Υπέρ της πρότασης ψηφίζουν οι παρόντες Δημοτικοί Σύμβουλοι (7) της πλειοψηφίας, από την παράταξη του Δημάρχου "Βήμα στο Αύριο", κ. Σακελλαριάδης, κ. Μπελιάς, κ. Σιέμπος, κ. Καλογερόπουλος, κ. Μανιάτης, κ. Κυριακόπουλος, κ. Γκρίτζαλης, οι οποίοι ψηφίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως έχει καταρτισθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή.

Υπέρ της πρότασης ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (9) της μείζονος μειοψηφίας, από την παράταξη «Νέα Αρχή», κ. Μιχόπουλος, κ. Δημόπουλος, κ. Μπάζιος, κ. Κουρουνιώτης, κ. Κακκαβάς, κ. Κουρής, κ. Γιώτης, κ. Αθανασόπουλος, κ. Καρατζαφέρης, οι οποίοι ΨΗΦΙΖΟΥΝ το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021 με επιφύλαξη.

Υπέρ της πρότασης ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (8) της ελάσσονος μειοψηφίας, από την παράταξη "Δημοτική Ενότητα", κ. Τσιριγώτης, κ. Μανιάτης, κ. Αποστολόπουλος, κ. Μαρκολιάς, κ. Χίνης, κ. Νικητόπουλος, κ. Σβερκούνος, κ. Τζιούβελης, οι οποίοι ΨΗΦΙΖΟΥΝ το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021 με επιφύλαξη.

Κατά της πρότασης ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (2) της πλέον ελάσσονος μειοψηφίας, από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Κατσιρούμπας και κα Παναγουλοπούλου, οι οποίοι καταψηφίζουν το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2021 για τους λόγους που αναφέρουν στην τοποθέτησή τους.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.