Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το «κώλυμα» με τον επιχειρηματία και η ένταξη στο Ταμείο Ανάπτυξης στο ΔΣ Τρίπολης

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, το «κώλυμα» με τον επιχειρηματία και η ένταξη στο Ταμείο Ανάπτυξης στο ΔΣ Τρίπολης

Ιανουάριος 17, 2024 - 20:39
4 σχόλια

φωτογραφία αρχείου arcadiaportal.gr

Στη διαδικασία των ερωτήσεων, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, ο κ. Βαγγέλης Γούργαρης έθεσε ερώτηση για το Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου, και αναφέρθηκε στη δημόσια επιστολή του δημάρχου Κώστα Τζιούμη αλλά και στην απάντηση η οποία έλαβε από τον ΕΟΣ, επίσης δημόσια.

«Υπάρχουν χρόνια προβλήματα που πρέπει να τα δούμε. Ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στη διαδικασία, δεν είναι συνεργάσιμος, έχει ευθύνες και δεν είναι συνεπής. Υπάρχουν και προβλήματα στον δρόμο, στις 14 Ιανουαρίου, για παράδειγμα, που είχε πολύ κόσμο, υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην κίνηση των οχημάτων. Το Μαίναλο και το Χιονοδρομικό είναι το καμάρι μας, έστω και τώρα να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις ωστε να χαρουν όλοι το βουνό, σε δωδεκάμηνη λειτουργία. Πότε θα το φέρετε σε ευρεία συζήτηση, για να ληφθούν αποφάσεις».

Ο δήμαρχος Τρίπολης είπε: «Για τον δρόμο, έχει βγάλει εργολαβία η Περιφέρεια, η οποία έχει προβλήματα, δεν έχει εκτελεστεί από τον ανάδοχο, έχει κηρυχθεί έκπτωτος, κάναμε δύο συναντήσεις με Νίκα και Λαμπρόπουλο, ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες».

«Να ενημερώσω τους νεότερους δημοτικούς συμβούλους, ποιο είναι το καθεστώς του Χιονοδρομικού Κέντρου. Ως ιδιοκτησία ανήκει στον ΕΟΣ, με παλιές αποφάσεις. Ο ΕΟΣ έχει κάνει μια ενοικίαση της λειτουργίας του σε έναν επιχειρηματία, εδώ και δέκα χρόνια. Ο ανάδοχος έχει κάποιες υποχρεώσεις, σύμφωνα με τη σύμβαση, απέναντι στον ΕΟΣ. Εμείς δεν είμαστε εμπλεκόμενο μέρος. Μαθαίνοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης με τα Χιονοδρομικά, είδα ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση του ιδιοκτήτη (ΕΟΣ) με τον επιχειρηματία που το νοικιάζει. Αυτός που διαχειρίζεται το Χιονοδρομικό Κέντρο πρέπει να υποβάλει πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αν αυτός δεν συμφωνεί, δεν θα υποβάλει κανείς πρόταση. Βλέποντας αυτό το πρόβλημα, έκανα δημόσια παρέμβαση για να γίνει αυτή η συζήτηση. Το Χιονοδρομικό αφορά όλη την τοπική κοινωνία».

Πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σύντομα, αλλιώς θα χαθεί το πρόγραμμα. Ξέρω ότι είχαν συνάντηση ο ΕΟΣ με τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει υπόλοιπο σύμβασης πέντε χρόνια ακόμα. Δεν μπορεί να τον κουνήσει κανένας.

«Θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να υπάρξει μεταξύ τους μια συμφωνία. Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης,απαιτεί δώδεκα χρόνια σύμβασης ακόμα, άρα θα πρέπει να παραταθεί η σύμβαση. Είναι κρίμα να χαθεί μια ευκαιρία για το Χιονοδρομικό».

«Η όποια επένδυση, θα πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση να λειτουργεί για 12 μήνες τον χρόνο».

Ο κ. Γούργαρης απάντησε: «Από ό,τι είδα, από το 2018 προσπαθούν να συνεννοηθούν, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα βρεθεί άκρη. Ανεξάρτητα τι θα γίνει μεταξύ τους, πρέπει να μας απασχολήσει το θέμα».

Ο κ. Γιάννης Τρουπής έθεσε τον προβληματισμό του και έκανε μια πρόταση: «Αν ο επιχειρηματίας δεν κάνει τίποτα, και αν πάει ο ΕΟΣ με νέο δεκαπενταετές συμβόλαιο, και έχει μηδενική δράση και αυτός, τι θα κάνουμε; Προτείνω να συναντηθούμε με τον ΕΟΣ, να τον βοηθήσουμε, ώστε να υπάρχει στα νέα συμβόλαια μια ρήτρα, που να δεσμεύουν τον επιχειρηματία, ώστε να κάνει και ανάπτυξη στο βουνό, διότι το κοινό όφελος είναι να υπάρχει ανταποδοτικότητα και επισκεψιμότητα. Μήπως επειδή υπάρχουν ακόμα αδιάθετα κεφάλαια, να φτιάξουμε μια επιτροπή, που να αντλήσει από διάφορα προγράμματα, και να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή του συγκεκριμένου επιχειρηματία, να ξεπεράσουμε το κώλυμα του επιχειρηματία».

Ο κ. Τζιούμης απάντησε ότι συμφωνεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα.

Ο κ. Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι το μέρος αυτό ήρθε ως προίκα από τον Δήμο Λεβιδίου. «Από όσο γνωρίζω, και το 2015 έγινε η σύμβαση για 15 χρόνια Το 2018 υπήρξε πρόβλημα, και για να δεσμευτεί ο επιχειρηματίας να υποβάλει πρόταση, πρέπει να ξέρει ο επιχειρηματίας ότι θα έχει σύμβαση. Ίσως μπορεί να ενταχθεί σε πρόγραμμα ως αθλητική εγκατάσταση. Ευχής έργον είναι να μπορέσουν να τα βρουν, μήπως υποβληθεί πρόταση από τον επιχειρηματία».

Ο κ. Τζιούμης είπε ότι ο επιχειρηματίας πληρώνει τα ενοίκια κανονικά, και αναβαθμίστηκε το Χιονοδρομικό, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ανεβαίνουν οι επισκέπτες και το καλοκαίρι. «Όλα τα άλλα θα τα δούμε», είπε κλείνοντας.


4 Σχόλια

Κάνω μια υπόθεση, που ίσως είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Ο επιχειρηματίας θέλει να υπογράψει επέκταση της σύμβασης, αλλιώς δεν κάνει οτιδήποτε. Ο ΕΟΣ θέλει επέκταση της σύμβασης με τους δικούς του όρους όμως (δεν κρίνω αν είναι θεμιτοί ή όχι) και εκεί τα χαλάνε. Μέχρι να τα βρουν όμως, το πουλάκι της χρηματοδότησης θα έχει χαθεί και η όποια αναβάθμιση του χιονοδρομικού θα πάει 5-10 χρόνια πίσω. Εύκολα. Καλά έκανε ο Δήμαρχος και ανακίνησε το θέμα. Ο ΕΟΣ έχει όλες τις καλές προθέσεις (τουλάχιστον μέχρι πριν κάποια χρόνια) αλλά τον υπερβαίνει το όλο ζήτημα κατά πολύ.

Αν από το '18 προσπαθούν να συνεννοηθούν και ακόμα δεν το έχουν καταφέρει είμαστε καλά (!!) Να σημειώσουμε βέβαια που εκτός του χιονοδρομικού (ΕΟΣ) ευθύνες έχουν κ οι λοιποί που ευθύνονται πχ για το δρόμο. γιατί πριν καλά καλά φτάσεις στον Καρδαρά πρέπει να έχεις κάνει το σταυρό σου που δεν άφησες κανένα λάστιχο στο δρόμο....κ ας σταματήσω εδώ γιατί ούτως ή άλλως όλες οι παθογένειες μας είναι γνωστές. Είναι κρίμα όμως τη στιγμή που τρέχουν τόσα προγράμματα (κοινώς μας δίνουν λεφτά) εμείς να σφυρίζουμε αδιάφορα γιατί δεν τα βρίσκουμε στην υποπαράγραφο της παραγράφου της σύμβασης. Έλεος κ κάπου

Δεκάδες χρόνια τώρα ζούμε το ίδιο παραμύθι, το χιονοδρομικό του Μαινάλου δυστυχώς υπολειτουργεί. Ο ιδιώτης που έχει αναλάβει το κέντρο δεν έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια να φτιάξει κάτι, τα λίφτ χάλια, τα πιατάκια σπασμένα, προετοιμασία πιστών μηδέν. Το μόνο που νοιάζει τον ιδιώτη είναι να λειτουργεί το καφέ και όλα μια χαρά. Ο ΕΟΣ πρέπει να καταλάβει ότι η μόνη λύση είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας με τον ΕΟΣ τον Δήμο, μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ας δούμε όλοι τι έγινε στα Καλάβρυτα. Όσο δεν αλλάζουν τακτική , δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.