Γιατί η Ελλάδα επέλεξε αποχή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Γάζα

Γιατί η Ελλάδα επέλεξε αποχή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για τη Γάζα

Οκτώβριος 28, 2023 - 20:46
14 σχόλια

Eurokinissi

«Η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών και από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου, ως δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές με αφορμή την ελληνική στάση στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «με το σκεπτικό αυτό απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Σχετικά με την ψηφοφορία, διπλωματικές πηγές, επισημαίνουν τα ακόλουθα:

1. Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων.

2. Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 15 χώρες απείχαν έναντι 8 που υπερψήφισαν και 4 που καταψήφισαν.

3. Η Ελλάδα υπήρξε δημιουργική προτείνοντας στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.

4. Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατόν να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες. Τελικά αν και πλειοψήφισε δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (88 υπέρ 55 κατά).


14 Σχόλια

Μήπως πρώτη φορά είναι πού γινόμαστε ξεφτίλες;;; Μας κυβερνάνε αυτοί πού μας αξίζουν.

Αν η Χαμάς δεν έσφαζε απλό κόσμο μια ωραία μέρα του Οκτώβρη , σήμερα δεν θα είμασταν σε αυτή την κατάσταση. Χάνοντας έτσι ό,τι δίκιο και εάν είχε. Επίσης δεν βλέπω κανέναν να στοχεύει απλό κόσμο. Δεν είναι χαζοί οι Ισραηλινοί να κάνουν εγκλήματα πολέμου και να χάσουν τις επιδοτήσεις από τις ΗΠΑ. Όσο πιο γρήγορα τελειώσει το θέμα - πρόβλημα της Παλαιστίνης , τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Μήπως έτσι γλιτώσουμε νέες μεταναστευτικές ροές αλλά και εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο. Έτσι είναι ο πόλεμος , ο αδύναμος βάζει ως ασπίδα τους πολίτες του - ο δυνατός βάζει ως ασπίδα τον στρατό του.

Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία και Κροατία καταψήφισαν! Θα τις μποϊκοτάρουν στις διακοπές τους τα ταγάρια που πάνε Κούβα!

Μίλησε ο κυρ Παντελής … όχι να είμαστε τα κορόιδα γίναμε από τα καθάρματα του πλανήτη. 1,60 ευρώ / σχόλιο. Μπράβο Παύλε!

10:33 έκανα λάθος πριν μόλις έδειξες ότι δεν ήταν το προηγούμενο σχόλιο το όριο της απανθρωπιάς. Όποτε μάλλον δεν είναι η ανάγκη του μεροκάματου η αιτία. Απίστευτο γονείς να μεγάλωσαν ένα τέτοιο παιδί. Ακόμα πιο συγκλονισμένος από την απανθρωπιά ορισμένων.

Να ντρέπεσαι να λέγεσαι άνθρωπος. Τι δουλειά έχουμε εμείς να μπλεκόμαστε τόσο στις βρωμοδουλειές των μεγάλων;

Δεν αδειάζει μας ενημερώσει η πρωτόπλαστη αλλά το ψήφισμα στο οποίο απείχαμε ήταν της Ρωσίας, της Κίνας και της Β. Κορέας όπου δεν γινόταν ουδεμία αναφορά σε Χαμάς, και ομήρους. Πήγε να το σώσει η τροπολογία του Καναδά αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία. Τι να γίνει, η πλέμπα πάντα περίσσευε!

Ρε σεις, αυτοί μαρτυράνε χωρίς ξύλο. Καταλάβατε τώρα ότι η αποχή είναι "δημιουργική" στάση, την οποία επιδιώκουν οι πολιτικοί, προκειμένου να εξασφαλίζεται η "σωστή" σύνθεση του "εκλογικού σώματος", έτσι ώστε να "διευκολύνεται" η λήψη των αποφάσεων που τους βολεύουν, εξυπηρετώντας τους ολίγους που τους ψηφίζουν ή ακόμα;;;

Όταν βγει ψήφισμα του ΟΗΕ που θα καταδικάζει την σφαγή από την Χαμάς και θα ζητάει να ελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς, τότε θα το ψηφίσει η Ελλάδα. Όποιος έχει πρόβλημα με αυτό, μπορεί να βρει παρηγοριά στα λόγια και τα έργα του Ερντογάν. Ας πάει να τον ψηφίσει κιόλας και να φωνάζει με τα όρκ του παρέα. Μιλάνε για ανθρωπισμό τα Πουτινάκια και οι θαυμαστές του Ερντογάν. Θα ήταν τελείως κωμωδία αν δεν ήταν τόσο ηλίθιο και επικίνδυνο για την επιβίωση της χώρας και της δημοκρατίας.

Ο γενικός γραμματέας είπε ότι είναι έγκλημα εξήγησε όμως και της αιτίες που η Χαμάς έχει πάρει τον έλεγχο και πως προετοιμαστηκε από το ίδιο το Ισραήλ η όλη κατάσταση.Είπε και για τα εγκκηματα του Ισραήλ .Ισραηλινοί οι ίδιοι ζητουν να τερματιστεί η εισβολή στην Γάζα θέλουν πίσω τα παιδία τους. Ε όχι ρε φίλε γενοκτονια για να σωθεί ο Μπι Μπι. Ευτυχώς την απάντηση τη παίρνετε στους δρόμους απο τους λαούς. Σε όλο τον κόσμο γίνονται διαδηλώσεις όχι με βάση το κέρδος όπως οι δηλώσεις των διαφόρων ηγετών αλλά αυτό που οι λαοί καταλαβαίνουν σαν δίκαιο αυτό που είναι το διεθνές δίκαιο για όλους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.