Φυσικό αέριο - Τρίπολη: Ξεκινά η HENGAS, τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του έργου

Φυσικό αέριο - Τρίπολη: Ξεκινά η HENGAS, τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση του έργου

Μάρτιος 29, 2021 - 11:33
2 σχόλια

Στις 8 Μαρτίου η εταιρία HENGAS ανακοίνωσε ότι ξεκινά η κατασκευή του δικτύου φυσικού αερίου σε τρεις πόλεις της Πελοποννήσου, και συγκεκριμένα σε Τρίπολη, Κόρινθο και Μεγαλόπολη, για την οποία η άδεια είχε εκδοθεί νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2020.
Το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στους τρεις δήμους φθάνει στα 27 εκατ. ευρώ.

«Στη βάση αυτού του επενδυτικού προγράμματος προβλέπεται η έναρξη κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο εντός Μαρτίου, με στόχο στο τέλος του έτους να ξεκινήσει και η τροφοδοσία των πρώτων παροχών. Σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας η HENGAS θα καλύψει το 100% των εμπορικών-βιομηχανικών καταναλωτών και άνω του 80% των νοικοκυριών», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρίας. Ακόμα, προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην πόλη του Άργους, ως το τέλος του έτους, μέσω σύνδεσης με το δίκτυο ΕΣΦΑ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει η επέκταση στην Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη, αρχικά με CNG (συμπιεσμένο) και στη συνέχεια με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του κεντρικού αγωγού από τον ΔΕΣΦΑ, οπότε και θα τροφοδοτηθούν μέσω αγωγού.

Το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον κ. Μιχάλη Λαμπρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Edil Hellas, ο οποίος μας είπε ότι η εταιρία έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ για να ξεκινήσει τα έργα για τη διανομή φυσικού αερίου σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη και Κόρινθο. Η εταιρία δεν ζητεί κεφάλαιο για να ξεκινήσει το έργο. Κάθε νοικοκυριό θα χρεωθεί με ένα τέλος 670 ευρώ, προκειμένου να συνδεθεί με το φυσικό αέριο, και στην περίπτωση που επιδοτηθεί η σύνδεση των πολιτών με το δίκτυο, η σύνδεση θα είναι δωρεάν. Επίσης, μετά τη λήξη της σύμβασης, ύστερα από 25 χρόνια, το έργο θα μείνει στους Δήμους. «Τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα, μέσα στον Απρίλιο. Για τη Μεγαλόπολη υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, επειδή έπρεπε να υπάρχει μια συμμόρφωση εξαιτίας του γεγονότος ότι εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει το ΕΣΠΑ και ο Νόμος 4412».

Πρέπει οι δήμαρχοι Τρίπολης και Κορίνθου να καταλάβουν το συμφέρον τους.

Το έργο της HENGAS προβλέπει την άμεση έναρξη εργασιών σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη και Κόρινθο, ενώ τα σχέδια της περιφερειακής αρχής κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος από την Καλαμάτα.

Για τους υπευθύνους της εταιρίας, είναι ακατανόητη η στάση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να επιμένει στα δικά του σχέδια, εφόσον αφενός η ΡΑΕ έχει δώσει αδειοδότηση στην Edil - HENGAS και αφετέρου η Περιφέρεια έχει το δικαίωμα να ονοματίσει τις δράσεις όπου είναι δυνατόν να διατεθούν τα χρήματα.

Θα μπορούσε, συμπερασματικά, να τα διαθέσει σε επιδοτήσεις των συνδέσεων.

Πάντως, η «πονεμένη ιστορία» του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενδεχομένως να αποκτήσει ακόμα ένα κεφάλαιο. Και τούτο διότι ενδεχομένως υπάρξουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση του έργου.

Ύστερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πριν από έναν χρόνο για παύση των χρηματοδοτήσεων σε υποδομές ορυκτών καυσίμων μετά το 2021, ο Κανονισμός για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ) «κόβει» τη χρηματοδότηση στο ορυκτό αέριο.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (ΤΔΜ), ύψους 17,5 δισ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Οι επενδύσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη μεταφορά, τη διανομή, την αποθήκευση ή την καύση ορυκτών καυσίμων δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΤΔΜ.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε την περασμένη Δευτέρα ο Παναγιώτης Νίκας με με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο περιφερειάρχης φάνηκε αμετακίνητος στις θέσεις του.

Ο υπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρατήρησε ότι τόσο η ΔΕΔΑ όσο και οι ΡΑΕ είναι ανεξάρτητες αρχές και -ως εκ τούτου- το υπουργείο δεν έχει καμία εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα, πέρα από τη δεδομένη θέση του ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο Π. Νίκας σημείωσε: «Εμμένουμε στην αρχική και πάγια δήλωσή μας ότι την πίστωση των 20 εκατ. που μας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φυσικό αέριο θα τη διαθέσουμε μόνο στη ΔΕΔΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, το εν λόγω κονδύλιο θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή οδικών έργων στην Περιφέρειά μας».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το επιχείρημα του κ. Νίκα ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ πρέπει να πάνε σε δημόσια εταιρία δεν ευσταθεί, και αποτελεί ουσιαστικά αφήγημα, εφόσον η ΔΕΔΑ βαίνει προς την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησής της.

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να προχωρήσει ένα έργο που έχει καθυστερήσει και έχει περάσει από «σαράντα κύματα» για να φθάσει σήμερα στο ξεκίνημά του.

 

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

Ωραίο έργο μακάρι να ξεκινήσει και να τελειώσει στην ώρα του. Έχω μια απορία. Εφόσον θα ξεκινήσει άμεσα όπως λένε γιατί ο Δήμος φτιάχνει πεζοδρόμια και δρόμους αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα ξανασκαφτουν σύντομα; Δε θα αρχίσουν από το κέντρο; Άρα ή το ρεπορτάζ δεν ισχύει ή στον Δήμο δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.