Φαράντος: Μόνο ο Μ. Μάκαρης μπορεί να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε ένα μέρος που θα χαιρόμαστε να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Φαράντος: Μόνο ο Μ. Μάκαρης μπορεί να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε ένα μέρος που θα χαιρόμαστε να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Σεπτέμβριος 01, 2023 - 20:00
6 σχόλια

Για τα προτάγματα της παράταξής «Πρώτα η Πελοπόννησος» για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για το όραμά της, να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε έναν τόπο που αξίζει να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, μίλησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Γεώργιος Φαράντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ArcadiaPortal.gr

Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» συγκροτήθηκε ύστερα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στις εκλογές και λίγο πριν από την ανάδειξη νέου προέδρου στο κόμμα. Πόσο εύκολο είναι, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να επικοινωνήσετε το όραμά σας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου;

Εμείς είμαστε αυτοδιοικητική παράταξη και απευθυνόμαστε στους πολίτες όλης της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Θέλουμε η Αρκαδία και η Πελοπόννησος να είναι ένας τόπος που θα προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, θα έλκει τους πολίτες να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και θα εξασφαλίζει στους νέους εργασία με αξιοπρεπείς αποδοχές και ευκαιρίες.

Υπό το πρίσμα αυτό, επιδιώκουμε την αποδοχή μας από όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες, που γυρνάνε στην πλάτη στο φθαρμένο σύστημα των δύο υποτιθέμενων αντιπάλων που εξυπηρετούν τα ίδια ακριβώς συμφέροντα, και που οι πολίτες αυτοί επιδιώκουν την πολιτική αλλαγή στην Περιφέρεια, με δικαιοσύνη, αναβάθμιση της δωρεάν παροχής υγείας στους Νομούς, τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν ποιοτικής εκπαίδευσης και τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων και του τουρισμού.

Εξετάζουμε προσεκτικά τις εξελίξεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής (αλλά και Διεθνώς) και συνεχώς βελτιωνόμαστε σε ένα ανταγωνιστικό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η Ευρώπη και η Ελλάδα αλλάζουν. Οι πολιτικές προς όφελος των ολίγων σταδιακά υποχωρούν προς μια προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα.

Ποια είναι τα προτάγματα της παράταξής σας για την Περιφέρεια Πελοποννήσου; Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που θεωρείτε ότι πρέπει να επιλυθούν;

Επιθυμούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις, αυτό της κακοδιαχείρισης των προγραμμάτων. Θέλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα προγράμματα προϋπολογισμού πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα της Ενεργειακής Μετάβασης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων.

Η ανάπτυξη της αγροτικής Οικονομίας και της αλιείας αποτελεί μια βασική μας προτεραιότητα σε συνδυασμό με την υποστήριξη και την ανάδειξη των ποιοτικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων. Ας μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από τις πιο παραγωγικές περιφέρειες της χώρας στον πρωτογενή τομέα και στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Τα παραδοσιακά μας προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια για κρασί ή επιτραπέζια, τα σύκα, το μέλι, τα μήλα, οι πατάτες, αλλά και τα προϊόντα της κτηνοτροφίας και της αλιείας αποτελούν εξαιρετικά προϊόντα με πολλά από αυτά να είναι Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΕΓ και ΠΟΠ).

Επιδιώκουμε να δώσουμε έμφαση στην προώθηση επιχειρηματικών προσπαθειών, δράσεων, πρωτοβουλιών που αφορούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες, που προστατεύουν τη φύση και την υγεία του ανθρώπου. Διαπιστωμένη από την εμπειρία προτεραιότητα μας θα είναι και η ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού, μέσω της ενίσχυσης προγραμμάτων νέων αγροτών, καθώς και η προώθηση και στήριξη των προϊόντων ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών.

Σε ότι αφορά τους τομείς των φυσικών πόρων και της ενέργειας, η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Πρόκειται για κοινωνικά αγαθά, πρέπει να τα εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες και να τα παρέχουμε σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλές τιμές. Οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια λύση και θα αγωνιστούμε για να λειτουργήσουν και θα τις υποστηρίξουμε για να δώσουν φτηνό ρεύμα στους πολίτες.

Ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να έχει ξεχωριστό τουριστικό προϊόν φτάνει να αναδείξει το συγκριτικό της πλεονέκτημα: το φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο. Δεσμευόμαστε ότι θα τον αναπτύξουμε, θα δώσουμε προτεραιότητα στην ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη και στις μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες, όμως χωρίς εκπτώσεις σε ότι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα.

Επίσης ένα μεγάλο κεφάλαιο είναι οι υποδομές με πρωταρχικό ζήτημα την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε όλη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την ανάπτυξη της λειτουργίας του προαστιακού εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων. Ψηλά στη διεκδίκησή μας είναι και το εθνικό και το επαρχιακό οδικό δίκτυο που δεν βρίσκονται, γενικά, σε καλή κατάσταση, το ίδιο τα λιμάνια μας και το πολιτικό αεροδρόμιό μας.

Η Υγεία είναι κορυφαίο ζήτημα και δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει σήμερα, δηλαδή η υποστελέχωση των υγειονομικών δομών, η ύπαρξη υγειονομικών κενών σε διάφορες σημαντικές περιοχές, η υπολειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ανεπαρκής κάλυψη του ΕΚΑΒ.

Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για την ενίσχυση των υποδομών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αλλά και των αγροτικών ιατρείων. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεγάλο έλλειμμα σε νοσοκομειακές κλίνες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με την δημιουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Είμαστε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και επιβάλλεται να ενισχύσουμε τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και των συνεπειών τους. Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, με ένα όμως βιώσιμο και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο, έτσι ώστε να μην ζήσουμε ξανά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε κατά τον παρελθόν.

Θα εργαστούμε στην κατεύθυνση σταδιακής και προς όφελος της περιοχής μας ενοποίησης της Διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη Γεωγραφική Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η Πελοπόννησος είναι μία Γεωγραφική περιοχή προικισμένη με τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό πλούτο. Το Brand name Πελοπόννησος και η δημιουργία Πελοποννησιακής Ταυτότητας και Συνείδησης αποτελούν το μέσο για την Ανάπτυξή της, δημιουργώντας όλες τις αναγκαίες συνθήκες που θα επιτύχουν την εκτίναξη του Τουρισμού επ’ ωφελεία όλων.

Ποιο το στρατηγικό σας σχέδιο για τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου; Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι άξονες που πρέπει να κινηθεί η νέα περιφερειακή αρχή;

Το στρατηγικό μας σχέδιο ξεκινά από την κοινή κατεύθυνση της παράταξης, με όραμα, αποστολή, σκοπούς και στόχους. Εξετάζει αποτελεσματικά το εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον της Περιφέρειας Πελοποννήσου και φιλοδοξεί να ευθυγραμμίσει την κεντρική, την περιφερειακή και τις δημοτικές πολιτικές σε μια κατεύθυνση με γνώμονα το συμφέρον της περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό, θα προχωρήσουμε στις τακτικές διαμορφώνοντας τους προϋπολογισμούς με βάση την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο, είναι αυτό της διαρκούς αξιολόγησης. Η διαρκής αξιολόγηση είναι αυτή που θα δώσει τη δυνατότητα για έγκαιρες διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην αποτελεσματική υλοποίηση του σχεδίου. Όσον αφορά τις λεπτομέρειες για τις πρακτικές που αφορούν το σχέδιο αυτό, ήδη τις περιέγραψα σε μεγάλο βαθμό κατά την απάντηση μου στην προηγούμενη ερώτηση.

Ως εκπαιδευτικός, έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στην έρευνα και στην καινοτομία. Υπάρχουν πόροι; Μπορεί να προσελκύσει η Πελοπόννησος νέους επιστήμονες, αλλά και να πρωτοπορήσει στην εκπαίδευση;

Η έρευνα και η καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα όλων των αναπτυγμένων κρατών. Η χώρα μας επιχειρεί να ανέλθει στην έρευνα, η οποία αποτελεί και έναν σημαντικό παράγοντα που συνεισφέρει στις επενδύσεις. Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια μας εδρεύει ένα σύγχρονο και διεθνώς αναγνωρισμένο ίδρυμα, του οποίου η συμβολή στα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μπορεί να συνεργαστεί περαιτέρω με την Περιφέρεια για την ανάπτυξη ουσιαστικών δράσεων. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χρειάζεται επίσης, ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο που θα μπορεί να απασχολήσει νέους επιστήμονες και σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα μπορέσει να βάλει σε μια σύγχρονη τροχιά την έρευνα. Η Περιφέρεια χρειάζεται να ασκήσει τις ενδεδειγμένες πιέσεις προς την κεντρική ηγεσία για την επαναλειτουργία των θεσμών των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων που προσέφεραν τα μέγιστα στην εκπαιδευτική διαδικασία των Ανώτατων Ιδρυμάτων. Η βεβιασμένη και άσκοπη κατάργηση των Ακαδημαϊκών Υποτρόφων και η αντικατάσταση του από κακοπληρωμένους συμβασιούχους που υποτίθενται ότι θα έρχονταν από το εξωτερικό για να συνδράμουν και που υπόκεινται σε περιορισμούς επιλογής, δημιουργεί ανισότητες στην αγορά Ακαδημαϊκής Εργασίας και δεν τιμά την προσπάθεια της χώρας να ανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα ερευνητικής επίδοσης. Υπάρχουν πόροι οι οποίοι, στα πλαίσια της προαναφερόμενης αλλαγής πολιτικής ως προς τους συμβασιούχους διδάσκοντες, μειώνονται εξαιρετικά και η Περιφέρεια οφείλει να διεκδικήσει την απορρόφηση τους.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στην Τρίπολη στην επανεξέταση της ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε, «Θα πρέπει οπωσδήποτε να δούμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που η διαχείριση προκαλεί, όπως στην Καλλιρρόη, και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να πάρουν οι Δήμοι αυτό που τους ανήκει. Η διαλογή, η ανακύκλωση στην πηγή και η κομποστοποίηση». Ποιο είναι το σχέδιο της παράταξής σας;

Αυτό που έχουμε να πούμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι το εξής: Οφείλουμε να επανεξετάσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων αναμφίβολα προκαλεί πολλά προβλήματα, κυρίως περιβαλλοντικά τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Χωρίς καμία χρονοτριβή, ας διεκδικήσουμε την αποκατάσταση κατά τον πιο άρτιο τεχνικά τρόπο των σοβαρών περιβαλλοντικών πληγών που έχουν δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων. Οφείλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αλλά και κίνητρα στους Δήμους να διαχειρίζονται τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά προς όφελος των πολιτών και με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε τη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης τους από τα δημοτικά τέλη.

Εν κατακλείδι, η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» του Ιατρού Μανώλη Μάκαρη, είναι η παράταξη που απευθύνεται στην καρδιά του πολίτη και κατοίκου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα μετατρέψει την Πελοπόννησο σε έναν τόπο που αξίζει να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Σε έναν τόπο για το συμφέρον των πολλών, με ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, δίκαιες ευκαιρίες για όλους και με σύγχρονες προοπτικές. Μακριά από τις φθοροποιές πολιτικές του παρελθόντος, που έχουν δοκιμαστεί εκατέρωθεν, και οδήγησαν την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε μια στασιμότητα και εξυπηρέτηση των ολίγων.

Δρ. Γεώργιος Φαράντος


6 Σχόλια

Γιωργάκη Φαραντο το εισιτήριο ONE WAY για Κούβα είναι 189€€€ και για Μόσχα 124€€€ και λόγο της προχωρημένης ηλικίας σου δικαίου σε μέχρι και 6 βαλίτσες πράγματα να πάρεις κοντά! πάρτο απόφαση και γρήγορα και ΒΟΥΡ ΒΟΥΡ και να μας γράφεις από τους παραδείσους της ψυχής σου.......

κ. ΦΑΡΑΝΤΟ, δεν γνωρίζω αν ισχύει αυτό που λες, αλλά ότι είσαι μανούλα και πρώτος στα επικοινωνιακά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Είσαι πρώτος απ' όλους.

Ο γνωστός γενικολογος του ΣΥΡΙΖΑ. είδαμε όταν ήσασταν κυβέρνηση πόσο καλά τα πήγατε...

Κρατικοδιαιτοι όλου του κόσμου ενωθείτε! Κοινώς, "ντράπηκε και η ντροπή"...

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.