Επίσκεψη στην Μονή Τιμίου Προδρόμου (vid)

Επίσκεψη στην Μονή Τιμίου Προδρόμου (vid)

Μάρτιος 27, 2017 - 11:25
0 σχόλια

Η γνωστή ανά το πανελλήνιο μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Στεμνίτσα και Δημητσάνα Αρκαδίας. Προκαλεί δέος στον επισκέπτη-προσκυνητή, καθώς είναι κτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην χαράδρα του Λουσίου.

Έχει κτισθεί στις ρίζες ενός ψηλού βράχου, 200 μέτρα πάνω από την κοίτη του παραρρέοντος χειμάρου Λουσίου. Κάτω από αυτή έχει σχηματισθεί από τη διάβρωση του ποταμού βαθιά χαράδρα με πλούσια βλάστηση και σπάνια φυσική καλλονή.

Είναι γνωστή και ως Μονή Αιμυαλών και αποτελείται από δύο τμήματα, το αρχαιότερο και το νεότερο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το παλαιότερο τμήμα της χτίστηκε το 963 μ.Χ. από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο, τον επονομαζόμενο «φιλόσοφο», γραμματέα του Νικηφόρου Φωκά, από τον οποίο η Μονή πήρε το όνομά της. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου δημιουργήθηκε και λειτούργησε περί τον 17ο αιώνα.

Η παλαιά Μονή Φιλοσόφου, είναι η παλαιότερη μονή της Αρκαδίας και μία από τις ιστορικότερες της χώρας μας. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε εκεί το ξακουστό σήμερα Κρυφό Σχολειό, το οποίο εξελίχθηκε σε ιερατική σχολή που αργότερα λειτούργησε στη Νέα Μονή. Από τις τάξεις της σχολής αυτής αναδείχθηκαν σημαντικές προσωπικότητες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην απελευθέρωση του Γένους μας. Μέχρι το 1691 η Μονή συνέχιζε να ακμάζει ως πνευματικό κέντρο. Μεταξύ των ετών 1834-1836, όμως  ανακηρύχθηκε μνημείο διατηρητέο και άρχισε η συντήρηση και ανακαίνισή της.

Δείτε το καταπληκτικό βίντεο που έχει ετοιμάσει ο Elias Chatzigeorgiou

Video: 

Επίσκεψη στην Ι.Μ.Προδρόμου - visit monastery Prodromos


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.