Επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Δραμπάλας (pics)

Επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη της Δραμπάλας (pics)

Ιούνιος 23, 2021 - 08:35
4 σχόλια

20 Ιουνίου 2021 ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών στα πρόσωπα εκείνα που στις 5,6,και 7 Ιουνίου 1825 επέλεξαν να αναμετρηθούν με τον « αήττητο» Ιμπραήμ. Τούτο συνέβη στην καθαγιασμένη Δραμπάλα και έφερε στην μνήμη όλων μας τους Ήρωες και άγνωστους πρωταγωνιστές της νικηφόρας εκείνης Μάχης.

Όπως κάθε χρόνο τιμήθηκε και φέτος την Κυριακή της Πεντηκοστής (20 Ιουνίου 2021) στην Δραμπάλα Ακόβου Μεγαλόπολης, η 196η επέτειος της πρώτης ιστορικής εκ του συστάδην μάχης των δυνάμεων του Κολοκοτρώνη κατά του Ιμπραήμ. Στην καθοριστικής σημασίας μάχη αυτή οι Έλληνες με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη απέκρουσαν με πρωτοφανή ηρωισμό τις ορδές του Ιμπραήμ και έδωσαν χρόνο στους άλλους επαναστατημένους Έλληνες να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των Τούρκων.

Ενώπιον Επισήμων και πλήθους κόσμου τελέστηκε η λειτουργία στην εκκλησια της Αγίας Παρασκευής και η επιμνημόσυνη Δέηση στο ηρώων απο τον εφημέριο Γεώργιο Σπανό, προεξάρχοντος του Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη Ιακώβου Κανάκη.

Την εναρκτήρια ομιλία και την ευθύνη της τελετής ως τελετάρχης είχε αναλάβει ο κ Χάππας Γεώργιος προεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Ακόβου.
Μετά την κατάθεση στεφάνων από παριστάμενες Αρχές και Συλλόγους ακολούθησε:

Ο Πανηγυρικός λόγος της ημέρας τον οποίο εκφώνησε η κ. Κλουκίνα Ελενη, ιστορικός και μέλος της Ουνέσκο.
Η παρουσίαση ιστορικών όπλων και παραδοσιακών στολών απο τους Ελληνομνήμονες και τον Σύλλογο Νεδουσαίων η οποία παρουσιαζόταν καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης στο περίπτερο.

Το Θεατρικό Δρώμενο αναπαράστασης της Μάχης της Δραμπάλας βασισμένο στα απομνημονεύματα του Γεωργίου Γεωργαντά απο την ΚοινΣεπ Πράματα και Θάματα, με τους ηθοποιούς Γιώργο Γιαννόπουλο (στον ρόλο του Καπετάν Γιώργαρου), Ελένη Χριστίδου, Πάνο Ντάντη σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαπόγα με συμμετοχή των Ελληνομνημόνων και Συλλόγου Νεδουσαίων.
Η Μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια απο τους Κανελλάκη Σωτήρη και Κόκκορη Γιώτα με ιστορική ανάλυση της Θεοδώρας Σπανού.

Μεγάλη εντύπωση και θαυμασμό προκάλεσε ο υπερμεγέθης πεντάμετρος εκτυπωμένος καμβάς με απεικόνιση της μάχης της Δραμπάλας έργο του συμπατριώτη μας Τζαμουράνη Σωτήρη.
Την διοργάνωση των παραπάνω επετειακών εκδηλώσεων είχε ο Δήμος Μεγαλόπολης, η τοπική κοινότητα και οι Σύλλογοι του Ακόβου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον υπεύθυνο για τις εκδηλώσεις του Δήμου κ. Μπιλίση Γιώργο και τον Δήμαρχο κ. Χριστογιαννόπουλο Αθανάσιο για την άψογη συνεργασία και διοργάνωση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλίου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πέτρος Σαραντάκης, ο διοικητης της 4ης μεραρχίας πεζικού Πελοποννήσου υποστράτηγος Γιοβάνης Λεωνίδας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μανιάτης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Σακελλαριάδης θεμιστοκλής, ο υπαστηνόμος Β Κωσταντίνος Τάνγκας, ο υποδιοικητης υποπυραγός κ. Χρήστος Αγγελόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μεγαλόπολης και Καλαμάτας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακόβου Γεώργιος Τζούβελης, ο πρόεδρος της Αρκαδίας Α.Ε. και πρώην δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Παναγιώτης Μπούρας, ο Γ.Γ της ΕΠΣΦΑ κ. Παναγιώτης Παπαχρήστος, ο αναπληρωματικός Γραμματές της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Μπένος Παναγιώτης, μέλη και προεδρία των τοπικών συλλόγων του Ακόβου, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής κ. Κωσταντίνος Γαλάνης.
Τον σύλλογο Ακοβιτών Αθήνας Πειραιά εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Χριστόπουλος Δημήτρης, η γενική γραμματέας. κ. Καίσαρη Μαρία η οποία κατέθεσε και το στεφάνι του συλλόγου στο ηρώων και ο ταμίας κ. Πουλόπουλος Κώστας.

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τζούβελη Γιώργο και τον Σωφρονά Κώστα για τις εργασίες τοποθέτησης του υπερμεγέθη καμβά που απεικονίζει την μάχη της Δραμπάλας όπως και τον Τζιαμουράνη Γιώργο για την μεταφορά του απο την Αθήνα στον Άκοβο. Το κόστος της δημιουργίας του πίνακα ανέλαβαν ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Ακόβου, ο Σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ακόβου κ. Τζούβελης Γιώργος.

Ο συμπατριώτης μας και αξιόλογος καλλιτέχνης Τζαμουράνης Σωτήρης μας έδωσε την άδεια να ψηφιοποιήσουμε το έργο και να το εκθέσουμε στον υπερμεγέθη καμβά. Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα και ενημερώνουμε πως το έργο θα είναι επισκέψιμο στον χώρο της Δραμπάλας μέχρι τέλος Ιουλίου.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους συμπατριώτες μας που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Καθήκον μας είναι να διατηρούμε σε εγρήγορση την Ιστορική Μνήμη, μέσα από την οποία ενδυναμώνεται η εθνική συνείδηση που είναι το πρωταρχικό ζητούμενο. Εμείς ως Ακοβίτες ,συμβάλλουμε στα παραπάνω και μέσω αυτών εκφράζουμε ευγνωμοσύνη και σεβασμό στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν με πόνο και αυταπάρνηση, εκείνα τα κρίσιμα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Σύλλογος Ακοβιτών Αθήνας-Πειραιά "Ο Άγιος Γεώργιος"


4 Σχόλια

Εκπρόσωπο έστειλε η Περιφέρεια; Κατά τα άλλα τιμά την Επανάστασητου 1821 με έναν υπάλληλο ...ντροπή τους

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΩ : Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ . ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΗΣ , ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ , ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ....

Ξεβράζει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου πασοκαπόνερα;

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης είχε την φαεινή ιδέα να βάλει σε αυτή την ιστορική εκδήλωση χορηγό την εταιρία HENGAS, ναι αυτή με το φυσικό αέριο, οπότε ακόμα αναρωτιέσαι γιατί δεν πάτησε κανένας από την Περιφέρεια;;;;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.