Το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας απαιτεί την ένταξη του Άστρους και Παραλίου Άστρους στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Το ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας απαιτεί την ένταξη του Άστρους και Παραλίου Άστρους στο πρόγραμμα δακοκτονίας

Ιούλιος 04, 2020 - 11:00
0 σχόλια

Εκτάκτως συνεδρίασε δια περιφοράς, το δημοτικό συμβούλιο δήμου Βόρειας Κυνουρίας την Πέμπτη 2 Ιουλίου, προκειμένου να συζητήσει και να λάβει απόφαση για το φλέγον θέα της δακοκτονίας, από το οποίο έχει εξαιρεθεί η ευρύτερη περιοχή του Άστρους.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται έντονα καθώς βλέπουν ότι τα ελαιόδεντρα τα οποία έχουν στην περιοχή του Άστρους και του Παραλίου Άστρους εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2020.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης οι Πρόεδροι Συμβουλίων των Κοινοτήτων Άστρους, Μελιγούς και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περδικόβρυσης, όπου και εξέδωσαν την θετική τους ψήφο υπέρ της εισήγησης της υπηρεσίας, όπως θα δείτε παρακάτω.

Επίσης ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περδικόβρυσης, δήλωσε ότι στην γεωγραφική περιφέρεια της Κοινότητάς του υπάρχουν 30.000 ελαιόδενδρα, η φετινή παραγωγή υπερβαίνει το 50% και πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας προς όφελος των παραγωγών.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στον κατεπείγοντα χαρακτήρα της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας ξεκινάει άμεσα και πρέπει να ενταθχούν και οι περιοχές Άστρους, Μελιγούς και Περδικόβρυσης στο εν λόγω πρόγραμμα, δεδομένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους.

Το Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, κατέθεσε την παρακάτω εισήγηση για το θέμα αυτό :

Α) Από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας μας εστάλη το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 147704/36665/30-06-2020 έγγραφο το οποίο σας επισυνάπτουμε, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020 οι Κοινότητες Παραλίου Άστρους, Πραστού, Πλατάνου, Χαράδρου καθώς και μεγάλων περιοχών της Κοινότητας του Άστρους, διότι το ποσοστό καρποφορίας δεν δικαιολογεί τη διενέργεια δακοκτονίας σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον στις Κοινότητες Μελιγούς, Αγίου Γεωργίου και Περδικόβρυσης δεν θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας διότι δεν βρέθηκε εργολάβος.

 Β) Η Κοινότητα Άστρους έλαβε την υπ’ αριθμό 17/2020 απόφαση, την οποία σας επισυνάπτουμε, με θέμα «Συζήτηση για την εξαίρεση της Κοινότητας Άστρους από την δακοκτονία έτους 2020» σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος και τα μέλη :

 1. Διαμαρτύρονται εντονότατα για τον αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος της κτηματικής περιφέρειας του Άστρους από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020.

 2. Μεταφέρουν τις έντονες ανησυχίες των αγροτών του Άστρους οι οποίοι βλέπουν το κύριο εισόδημά τους να δέχεται άλλο ένα οικονομικό πλήγμα, ύστερα από την μειωμένη τιμή του λαδιού και της βρώσιμης ελιάς, οι οποίοι αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά για να ανατρέψουν την απόφαση αυτή.

3. Θεωρούν εσφαλμένη την εκτίμηση των αρμοδίων υπαλλήλων όσον αφορά το ποσοστό καρποφορίας το οποίο υπερβαίνει το 25% στις ελαιοποιήσιμες ελιές, στις δε βρώσιμες υπερβαίνει κατά πολύ το 50 με 60%. της πλήρους σοδειάς.

4. Εισηγούνται στο Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας να μεταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής του Άστρους οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού βλέπουν να καταστρέφεται η φετινή τους παραγωγή, ζητώντας να εξασφαλιστεί ενιαία για όλο το Δήμο μας ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Επιπλέον η Κοινότητα Μελιγούς με την υπ’ αριθμό 4/2020 απόφαση, την οποία σας επισυνάπτουμε, εισηγούνται στον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας να μεταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής του Άστρους οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού βλέπουν να καταστρέφεται η φετινή τους παραγωγή, ζητώντας να εξασφαλιστεί ενιαία για όλο το Δήμο μας ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Γ) Σε συνέχεια των ανωτέρω σας ενημερώνουμε ότι μπορούν να εμφανιστούν φαινόμενα μετανάστευσης του πληθυσμού του δάκου από τις αψέκαστες περιοχές στις ψεκαζόμενες περιοχές με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας συνολικά στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Επιπλέον η προστασία του ελαιοκάρπου, στις μη ενταγμένες περιοχές, από τους μεμονωμένους παραγωγούς με ψεκασμούς κάλυψης, ελλοχεύει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική μείωση στους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων με αποτέλεσμα να εμφανιστούν φαινόμενα έξαρσης προσβολών του ελαιοκάρπου από άλλα έντομα όπως για παράδειγμα λεκάνιο και άλλα κοκκοειδή.

Δ) Ως εκ τούτου παρακαλούμε όπως λάβετε απόφαση σχετικά με :

1. Την ένταξη όλων των περιοχών της Κοινότητας Άστρους και του Παραλίου Άστρους, στο πρόγραμμα δακοκτονίας 2020.

2. Για τις Κοινότητες Μελιγούς, Περδικόβρυσης και Αγίου Γεωργίου να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα δακοκτονίας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους.

3. Να εισηγηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο τα ανωτέρω στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών», κ. Μαντάς Παναγιώτης, αναφερόμενος στο θέμα αυτό απέστειλε τις θέσεις της παράταξή του, οι οποίες αναλυτικά είναι οι παρακάτω :

 «Το θέμα της προστασίας της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας είναι και θα είναι πάντα ιδιαιτέρως σοβαρό για την οικονομικής μας επιβίωση. Το αγροτικό εισόδημα της ελιάς στο Δήμο μας έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είτε από την ανεπαρκή αντιμετώπιση ασθενειών (δάκος), είτε από ανεπαρκείς πόρους για την αποζημίωση ζημιών από καιρικές συνθήκες, είτε από την παντελή έλλειψη προστασίας των παραγωγών στην εμπορία και διάθεση του προϊόντος τους.

 Οι έντονες διαμαρτυρίες του Δημοτικού μας Συμβουλίου προς την περιφερειακή αρχή της περιόδου 2014 – 2019 είναι ακόμα πρόσφατες και τα ψηφίσματα που είχαμε εκδώσει ως δημοτικό συμβούλιο είναι στη διάθεση όλων.

Πρέπει όμως να πούμε ότι συνηθισμένο φαινόμενο στον αγροτικό χώρο είναι και η συχνή εκμετάλλευση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών από πολιτικούς παράγοντες της κεντρικής, της περιφερειακής ή και της Δημοτικής εξουσίας. Το επίκαιρο σήμερα θέμα είναι ότι εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020 οι Κοινότητες Παραλίου Άστρους, Πραστού, Πλατάνου, Χαράδρου καθώς και μεγάλων περιοχών της Κοινότητας του Άστρους, διότι το ποσοστό καρποφορίας δεν δικαιολογεί τη διενέργεια δακοκτονίας σε αυτές τις περιοχές.

Ενημερώνουμε εμείς το Δημοτικό συμβούλιο (παρότι η πληροφορία τελούσε σε γνώση του Δήμαρχου, του πρόεδρου του ΔΣ και της Δημοτικής αρχής, πριν τη σύγκληση του σημερινού έκτακτου ΔΣ), ότι το επίκαιρο αυτό θέμα τέθηκε στον Περιφερειάρχη κ. Νίκα από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γόντικα, καθώς και από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλο και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκαντζό.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη ήταν θετική και ήδη έχει δοθεί η οδηγία στις αρμόδιες υπηρεσίες να εντάξουν τις παραπάνω περιοχές στο πρόγραμμα. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τελούσαν σε πλήρη γνώση του Δήμαρχου καθώς και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Γ. Δαλιάνη.

Δεν κατανοούμε λοιπόν και δε θα συμφωνήσουμε στην σύνταξη ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου αν αυτό τεθεί ως θέμα από τη Δημοτική Αρχή. Γιατί αν τεθεί (δεν το γνωρίζουμε), αυτό θα μπορούσε να έχει δύο αναγνώσεις για εμάς: Ø Είτε ότι δεν εμπιστευόμαστε την διαβεβαίωση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, πράγμα που δεν ισχύει,  Είτε ότι θα βιαστούμε να εμφανίσουμε ως «κατόπιν ενεργειών μας» την παράσταση του κ. Γόντικα προς τον Περιφερειάρχη και τη θετική ανταπόκριση από την πλευρά του στο δίκαιο αίτημα των αγροτών της περιοχής μας, πράγμα που είναι αντίθετο με τις αρχές μας. Εκτιμούμε ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γόντικα που έθεσε έγκαιρα και μαχητικά το θέμα, τον Περιφερειάρχη κ. Νίκα που αντιμετώπισε άμεσα και θετικά το αίτημα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκαντζό για τη θετική συμβολή τους.

Επίσης να αναδείξουμε την ουσιώδη διαφορά της αντιμετώπισης του θέματος σε σχέση με την Περιφερειακή αρχή 2014 – 2019. Τέλος, παρακαλούμε τον κ. Δήμαρχο να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνεργασίας του με τον ΕΛΓΑ στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρό του. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει δια περιφοράς.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γκαύρος Δημήτριος, Λυτρίβης Γεώργιος, Βλάχος Χρήστος, Παπαγιαννόπουλος Αλέξανδρος, Σαβούρδος Πέτρος, Χονδρολέος Ιωάννης, Τσιούλος Σπυρίδων, Τσιώρος Κωνσταντίνος και Παινέσης Γρηγόριος, συμφωνούν με τις θέσεις που διατύπωσε ο επικεφαλής της παράταξης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δαλιάνης Ιωάννης, στη συνέχεια των θέσεων της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών», δήλωσε τα ακόλουθα : Αγαπητοί συνάδελφοι, στα πλαίσια της αρμοδιότητας μου και συγκεκριμένα σχετικά με ενημέρωση μου περί αθλητικών θεμάτων (Αναρρίχηση Ρεμποτίνας και πυλώνες γηπέδου Αγίου Ανδρέα) από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Σκαντζό Μανώλη, όντως στη διάρκεια της κουβέντας μας με ενημέρωσε για το συγκεκριμένο θέμα. Εγώ ως όφειλα αμέσως ενημέρωσα τον εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Καμπουρολιά και πολύ ορθώς μου απάντησε ότι ας περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση Γιάννη. Άλλωστε δεν είναι θέμα αρμοδιότητας μου και γι’ αυτό απλώς μόνο ενημέρωσα. Απορώ όμως γιατί ο κ. Μαντάς δεν αναφέρει τις ενέργειες και τις τιτάνιες προσπάθειες τόσο του κ. Καμπουρολιά και τόσων άλλων και λέει ότι ο αναρμόδιος για τέτοια θέματα ήταν ενήμερος για κάτι που δεν υπήρχε ως επίσημο έγγραφο καν όπως πολύ σωστά τόνισε ο κ. Καμπουρολιάς. Κάποιοι βοηθάνε και κάποιοι παίζουν με τις λέξεις.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Τετώρος Βασίλειος, προτείνει να γίνει καθολική δακοκτονία σε όλη την περιφέρεια του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.

 Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, απαντώντας στις θέσεις της Δημοτικής Παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών», ανέφερε τα παρακάτω : Χαιρόμαστε ειλικρινά που ο κ. Μαντάς μετά από τόσα χρόνια διοίκησης χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής του δήμου μας, αντιλαμβάνεται επιτέλους την σπουδαιότητα της αγροτικής παραγωγής για την οικονομική επιβίωση της περιοχής μας. Αναγνωρίζει δε ότι οι πιέσεις που ασκούσε προς την Περιφερειακή Αρχή ήταν για εκμετάλλευση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών από τους πολιτικούς παράγοντες της δημοτικής εξουσίας.

Το θέμα για τον κύριο Μαντά έγινε σήμερα επίκαιρο, κάτι που εμάς μας απασχολεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λαμπρόπουλο όσο και με την αρμόδια υπηρεσία, κάτι το οποίο προφανώς η παράταξη του κ. Μαντά το ξεχνάει επιλεκτικά. Να θυμίσουμε ότι στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, (26/6/2020) είχε γίνει αναλυτική ενημέρωση τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από τον κ. Καμπουρολιά για τις ενέργειες που είχαν λάβει χώρα έως εκείνη την στιγμή και ότι αναμενόταν η επίσημη απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία μας απεστάλη στις 30/6 2020. Άμεσα, την ίδια μέρα η απόφαση κοινοποιήθηκε στις αναφερόμενες κοινότητες.

 Την Δευτέρα 29/6/2020 είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Καμπουρολιά και του προέδρου της κοινότητας Άστρους κ. Μπάρλα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ στα γραφεία της υπηρεσίας του Άστρους, παρουσία των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Στην συνάντηση αυτή έγινε ενημέρωση για την πρόθεση τους μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν. Την ίδια στιγμή ο κ. Καμπουρολιάς κάλεσε τους άμεσα εμπλεκόμενους παραγωγούς για να ενημερωθούν από την αρμόδια υπηρεσία κάτι που οι παραγωγοί αναγνώρισαν πως πρώτη φορά συμβαίνει και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με σοβαρότητα. Έπειτα από αυτές τις ενέργειες και την διατύπωση των ανησυχιών των παραγωγών, η υπηρεσία αποφάσισε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα σε μέρος της κοινότητας του Άστρους (περιοχή ζάβιτσας) κάτι το οποίο αρχικά ήταν εκτός.

Προφανώς η παράταξη του κ. Μαντά αγνοώντας το θέμα βιάζεται να καταψηφίσει, εκτός και αν πραγματικά δεν την ενδιαφέρει να γίνει σωστή εκτέλεση του προγράμματος και σε περιοχές που ο διαγωνισμός κατέστη άγονος.

Στο ψήφισμα είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟ ότι διεκδικούμε την πραγματοποίηση του ψεκασμού ενιαία σε όλες τις κοινότητες που γειτνιάζουν οι ελαιώνες. Όπως άλλωστε επισημαίνεται, εάν δεν γίνει ενιαία εφαρμογή του προγράμματος θα έχουμε φαινόμενα μετανάστευσης πληθυσμών δάκου από τις αψέκαστες περιοχές προς τις ψεκασμένες κάτι το οποίο τεκμηριώνεται λακωνικά με επιστημονική προσέγγιση και όχι με πολιτική.

Επειδή λοιπόν αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα το θέμα θα περιμένουμε την επίσημη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας. Τέλος προτείνουμε στον κ. Μαντά να αναζητήσει αντίγραφο των πρακτικών του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, όπου ο Δήμαρχος απαντώντας σε προ ημερησίας ερώτηση του κ. Κολοστούμπη είχε ενημέρωση αναλυτικά για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, αφού άκουσε την εισήγηση αποφασίζει ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω :

1. Απαιτεί την ένταξη όλων των περιοχών των Κοινοτήτων Άστρους και Παραλίου Άστρους, στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020.

2. Απαιτεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στις Κοινότητες Μελιγούς, Περδικόβρυσης και Αγίου Γεωργίου, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους.

Φωτογραφία αρχείου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.