Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας: Εφαρμογή προγράμματος δακοκτονίας

Ιούλιος 03, 2020 - 16:29
0 σχόλια

Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας μας εστάλη το υπ’αριθ. πρωτ. 147704/36665/30-06-2020 έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται από το πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020 οι Κοινότητες Παραλίου Άστρους, Πραστού, Πλατάνου, Χαράδρου καθώς και μεγάλων περιοχών της Κοινότητας του Άστρους, διότι το ποσοστό καρποφορίας δεν δικαιολογεί τη διενέργεια δακοκτονίας σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον στις Κοινότητες Μελιγούς, Αγίου Γεωργίου και Περδικόβρυσης δεν θα εφαρμοστεί πρόγραμμα δακοκτονίας διότι δεν βρέθηκε εργολάβος.

Επιπλέον η Κοινότητα Άστρους έλαβε την υπ’αρίθ. 17/2020 απόφαση και η Κοινότητα Μελιγούς την υπ’αρίθ. 4/2020 απόφαση εισηγούνται στο Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας να μεταφέρει με οποιονδήποτε τρόπο τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής τους, οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού βλέπουν να καταστρέφεται η φετινή τους παραγωγή, ζητώντας να εξασφαλιστεί ενιαία για όλο το Δήμο μας ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω η Δημοτική Αρχή σεβόμενη τις Αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων, τις ανησυχίες των παραγωγών και σε συνέχεια όλων των ενεργειών που είχαν προηγηθεί, συγκάλεσε χθες 2/7/2020 έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα «Σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας, έτους 2020».

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου τμήματος και του Εντεταλμένου Συμβούλου Πρωτογενή τομέα κ. Καμπουρολιά Παναγιώτη, η τμηματική εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα μετανάστευσης του πληθυσμού του δάκου από τις αψέκαστες περιοχές στις ψεκασμένες περιοχές με αποτέλεσμα τη μη αποτελεσματική διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας συνολικά στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Επιπλέον η προστασία του ελαιοκάρπου, στις μη ενταγμένες περιοχές, από τους μεμονωμένους παραγωγούς με ψεκασμούς κάλυψης, ελλοχεύει τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης χρήσης φυτοφαρμάκων κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική μείωση στους πληθυσμούς των ωφέλιμων εντόμων με αποτέλεσμα να εμφανιστούν φαινόμενα έξαρσης προσβολών από άλλα έντομα όπως για παράδειγμα λεκάνιο και άλλα κοκκοειδή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ελήφθη απόφαση, η οποία θα διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, με την οποία απαιτούμε:

την ένταξη όλων των περιοχών των Κοινοτήτων Άστρους και Παραλίου Άστρους, στο πρόγραμμα δακοκτονίας έτους 2020.
να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δακοκτονίας στις Κοινότητες Μελιγούς, Περδικόβρυσης και Αγίου Γεωργίου, με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε εργολάβους.

Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.