Δήμος Γορτυνίας: Πρόστιμο 50.000 ευρώ για το παραδοσιακό αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο;

Δήμος Γορτυνίας: Πρόστιμο 50.000 ευρώ για το παραδοσιακό αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο;

Νοέμβριος 08, 2023 - 17:42
17 σχόλια

Το Παραδοσιακό Αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο το καλοκαίρι που πέρασε, εκτός από επισκεψιμότητα στον Δήμο Γορτυνίας, φέρνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και τσουχτερό πρόστιμο στον Δήμο.

Το θέμα με την «κακοποίηση» των αλόγων που συμμετείχαν στο παραδοσιακό αλώνισμα, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν και παρακολούθησαν την αναβίωση του εθίμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (δείτε ΕΔΩ), προκάλεσε μια σειρά αντιδράσεων και το θέμα έφθασε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

H Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατόπιν αιτήματος του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών προέβη σε έλεγχο με αντικείμενο α) την τήρηση ή μη των προϋποθέσεων κατά τη διοργάνωση της εκδήλωσης
«Αναπαράσταση του εθίμου του αλωνίσματος» που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2023 σε Δήμο της Π.Ε Αρκαδίας και β) την εξέταση της ενδεχόμενης κακοποίησης των ζώων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Διαπιστώσεις κατά τον έλεγχο.

 Ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων της διοργάνωσης της εκδήλωσης ο δήμος δεν μερίμνησε για:

  • α) την αδειοδότηση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος την οποία διοργάνωσε η αρμόδια δημοτική επιχείρηση στην τοπική κοινότητα του δήμου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, β) τη σύνταξη έκθεσης από κτηνίατρο προ της εκδήλωσης η οποία κατατίθεται στο δημοτικό συμβούλιο πριν την έγκριση της εκδήλωσης και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απόφασής του, γ) την υποχρεωτική παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και δ) τη σύνταξη νέας έκθεσης από τον/την επιβλέποντα/επιβλέπουσα κτηνίατρο μετά το πέρας της εκδήλωσης στην οποία επιβεβαιώνεται ότι δεν παραβιάστηκε η ευζωία των αλόγων που συμμετείχαν.
  • Η αρμόδια δημοτική επιχείρηση ως υπεύθυνος φορέας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος» η οποία πραγματοποιήθηκε στην τοπική κοινότητα, προέβη στη χρησιμοποίηση πέντε (5) αλόγων χωρίς να τηρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 4830/2021 (Α’ 169). Σύμφωνα με τις διατάξεις για τη χρησιμοποίηση ζώου στο πλαίσιο τήρησης λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις, συγκεκριμένα πρόστιμο ποσού 10.000,00 € για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο. Στην εν λόγω εκδήλωση χρησιμοποιήθηκαν πέντε (5) άλογα, οπότε το διοικητικό πρόστιμο που πρέπει να επιβληθεί στη δημοτική επιχείρηση ανέρχεται στο ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €).

Ως προς την κακοποίηση των ζώων που συμμετείχαν στην εκδήλωση, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. ύστερα από την πραγματοποίηση αυτοψίας που διενήργησαν κτηνίατροί της, μεταγενέστερα της εκδήλωσης, σε άλογα που κατόπιν υποδείξεως των ιδιοκτητών τους από το οικείο Α.Τ. της περιοχής χρησιμοποιήθηκαν στην εκδήλωση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν κακοποίηση των παραπάνω ζώων.

Αναζητήθηκαν πειθαρχικές ευθύνες κατά του Δημάρχου, καθόσον αυτός δεν μερίμνησε για την αδειοδότηση της εκδήλωσης «Αναπαράσταση Παραδοσιακού Αλωνίσματος» την οποία διοργάνωσε η δημοτική επιχείρηση στην τοπική κοινότητα του συγκεκριμένου δήμου. Αντίγραφο της εν λόγω έκθεσης Ελέγχου διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για την ποινική αξιολόγηση των διαλαμβανομένων σε αυτήν.

Τέλος, προτάθηκε προς το Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών:

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση της υπουργικής απόφασης που αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 45 του ν. 4830/2021 (Α’ 169) με την οποία θα καθορίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στον τρόπο και τη διαδικασία είσπραξης, διάθεσης και αναπροσαρμογής των προστίμων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 35 του ίδιου νόμου, καθόσον Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, με το α.π. 77341/18.09.2023 έγγραφό της (α.π. εισερχομένου Ε.Α.Δ. 38964 ΕΙ 2023/19.09.2023) γνωστοποίησε στην Ε.Α.Δ. ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, ώστε να μπορούν να επιβληθούν τα αναλογούντα πρόστιμα.

 


17 Σχόλια

Τα ζώα τ αγαπάμε κ τ σεβόμαστε απόλυτα. Όμως κανείς δεν φώναξε για την αναβάθμιση του τομέα της υγείας των ανθρώπων. Άνθρωποι με χρόνια προβλήματα η έκτακτα στοιβάζονται σε κοντεινερ,χειρότερα από ζώα. ΕΔΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΑ;;;;;Ξυπνήστε όλοι γιατί χανόμαστε. Αφήστε τους δήθεν συναισθηματισμους και ευχηθείτε ποτεεεεε μην αναζητήσετε βοήθεια σε αυτό το μπου... κρατος, το οποίο έχει στην Τρίπολη υπερλουξ κυλικείο Αλλά οικολογική μονάδα σε καρότσα φορτηγού. ΝΤΡΟΠΉ ΡΕΕΕΕΕΕ

Η κακοποίηση των αλόγων δεν είναι μόνο στην τριπολη. Τα άλογα στο Ναύπλιο που τα έχουν κάτω από το λιωπίρι για να βγάλουν λεφτά οι καβαλάρηδες δεν θεωρείται κακοποιηση;; Μάθετε να ξεχωρίζετε καταστάσεις και πρόσωπα και όχι ανάλογα με το συμφέρον.

Οταν μερικά σκυλάκια η και αλογάκια έχουν νοιώσει την ''ανθρώπινη ζεστασιά'' στις κρεβατοκάμαρες δεν είναι κακοποίηση; Δεν ακούσαμε ποτέ για πρόστιμο η σκοπίμως στρουθοκαμηλίζουμε;

Ελληναράδες κοντοζυγώνει η μέρα που θα απαγορεύσουν να σφάζονται κοτόπουλα, αρνιά, κατσίκια και να δω τι κοκορέτσια θα τρώτε. Θα αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με εσάς όλα τα ζώα και θα γιορτάζουν την παγκόσμια μέρα της ηλιθιότητάς σας.

αμάν ρε παιδιά δεν έχει με τίποτα σοβαρότερο στη χώρα να ασχοληθεί η εν λόγω αρχή διαφάνειας.... Όλα τα άλλα στη χώρα είναι καλώς καμωμένα;;; Ορέ πού πάμε που έλεγε και μία ελληνική ταινία. Αίσχος ντροπή

Μην ξανακάνεις τίποτα Στάθη άστους να πάνε να πνιγούν,αυτή είναι οι φιλόζωοι?γιατί δεν πάνε στον ιππόδρομο που τα βαράνε συνέχεια για να τρέξουν?αλλά δεν έχουν τα κότσια.

Τα άλογα που διαφημίζουν στο Ελαιοχώρι κάθε Αγιου Γεωργίου ότι κάνουν λιτανεία μαζί με την εικόνα του Αγιου, έχουν άδεια να συμμετέχουν; Υπάρχει γνωμάτευση κτηνιάτρου πριν και μετά την μεταφορά τους από το Ναύπλιο στο Ελαιοχώρι ότι δεν κακοποιήθηκαν; Εκεί θα πέσει πρόστιμο;

Ώπα ώπα τι είναι αυτό; Είστε σοβαροί; Θέλετε να γυρίσει η κοινωνία εναντίον σας και εναντίον των ζώων; Όλα σε λεπτή γραμμή κρέμονται . Και η υπομονή έχει τα όρια της. Απαγορεύστε και τα ζώα στα σπίτια εάν είστε μάγκες. Να ζουν ελεύθερα στο βουνό. Στην Ισπανία κάνουν ταυρομαχίες, στην Κίνα τρώνε σκυλιά, στην Σουηδία τρώνε άλογα , και εδώ θα μπούμε και φυλακή , που χρησιμοποιούμε ζώα εργασίας ως επίδειξη - αναπαράσταση 20 λεπτών , 1 φορά το χρόνο.

Ή είσαι ...ασόβαρος ή δεν είσαι. Ολόκληρη Εθνική Αρχή Διαφάνειας έχει λύσει όλα τα προβλήματα της χώρας και έκρινε ότι έπρεπε να ασχοληθεί με το σοβαρότερο όλων, το παραδοσιακό αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο και να μοιράσει πρόστιμα. Πιο καραγκιόζης πεθαίνεις

Ήθελα να γνώριζα αυτοί οι υπάλληλοι της Αρχής γνωρίζουν πως έβγαινε ο καρπός του σιταριού από το στάχυ φυσικά με τοα άλογα που αλώνιζαν σε αλώνια. Μετά ήρθαν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές και σήμερα δεν γνωρίζει κανένας νέος από που προέρχεται το αλεύρι. Δεν έχουν δει ποτέ σπαρμένα χωράφια με σιτάρι, βρώμη φακές φασόλια κ.λ.π. Η σημερινή μας εποχή είναι χειρότερη και από τη χούντα. Έχουμε κάνει τα ζώα προτεραιότητα και τους ανθρώπους τους πολεπάμε, τους σκοτώνουμε και δεν μας νοιάζει. Κύριε Κούλη μην πληρώσετε

Ωραία το είπες. Είμαστε κοινωνία!!!!

Έθιμα από μία άλλη εποχή που μόνο σκοπό έχουν την περαιτέρω ταλαιπωρία των ζώων. Ναι εντάξει τότε αυτά γίνονταν πριν 80 χρόνια γιατί δεν είχαν μηχανήματα. Τώρα γιατί να πρέπει τα ζώα αυτά να ζουν τέτοιες στιγμές; μόνο και μόνο για την αναβίωση του ηλίθιου αυτού εθίμου και την χαρά κάποιον αντίστοιχων;

23.01 Αν γουστάρουν τόσο πολύ οι νέοι να μάθουν πώς έβγαινε το σιτάρι από το στάχυ, από πού προέρχεται το αλεύρι και να δουν και τα χωράφια σπαρμένα με όλα αυτά που αναφέρεις, υπάρχουν και οι δημόσιες προβολές βίντεο που μπορούν να γίνουν πολύ όμορφα κι ωραία μέσω κάποιων θεματικών εκδηλώσεων και ούτε ζώα να ταλαιπωρούνται, ούτε και να γκρινιάζουν κάποιες... αμάμητες κυρίες και κάποιοι φιλοζωικοί. Αν και μεταξύ μας, λυπάμαι που θα γκρεμίσω το αφήγημά σου, με τόση πλύση εγκεφάλου από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στ' αρχ@@@ τους οι νέοι για το πώς βγαίνει το σιτάρι και πώς γίνεται το αλώνισμα

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.