Ανοσοθεραπεία για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Ανοσοθεραπεία για την Αλλεργική Ρινίτιδα

Απρίλιος 19, 2016 - 13:10
1 σχόλια

Η ανοσοθεραπεία, είτε με την μορφή εμβολίων-ενέσεων  (ενέσιμη ανοσοθεραπεία), είτε ως υπογλώσσιες σταγόνες (υπογλώσσια ανοσοθεραπεία), είναι η μόνη θεραπεία που μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα τη μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικής αγωγής και προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

Τι είναι;

Είναι μια ειδική μορφή θεραπείας που έχει σαν στόχο να αλλάξει την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να μειωθούν ή να μην εκδηλώνονται καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Πώς γίνεται;

Γίνεται είτε με την μορφή ενέσεων-εμβολίων (στον ώμο), είτε με τη μορφή υπογλωσσίων σταγόνων (κάτω από την γλώσσα), ανά τακτά χρονικά διαστήματα και για διάρκεια από 3 έως και 5 χρόνια.

Για ποιες αλλεργίες γίνεται ;

Ανοσοθεραπεία μπορούν να κάνουν ασθενείς που εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα, αλλεργικό βρογχικό άσθμα και αλλεργία στο δηλητήριο των υμενόπτερων (εντόμων).

Για ποια αλλεργιογόνα γίνεται ;

Κυρίως αφορά αλλεργιογόνα που μεταφέρονται με τον αέρα (αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα) και συγκεκριμένα γίνεται για τα αλλεργιογόνα της οικιακής σκόνης (ακάρεα της οικιακής σκόνης), τη γύρη των δέντρων (κυρίως της ελιάς), τα αγριόχορτα, και το γρασίδι.

Επίσης ανοσοθεραπεία γίνεται στο δηλητήριο από το νύγμα (τσίμπημα) της μέλισσας και της σφήκας.

Ποιοι ασθενείς ΔΕΝ μπορούν να κάνουν ανοσοθεραπεία ;

Φυσικά, ΔΕΝ χρειάζεται να γίνει ανοσοθεραπεία σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από αλλεργία-αλλεργική ρινίτιδα, αλλά μόνο σε εκείνους που έχουν από μέτρια έως και σοβαρά συμπτώματα και επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινή ποιότητα της ζωής τους.

ΔΕΝ μπορεί να γίνει ανοσοθεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από τροφικές ή φαρμακευτικές αλλεργίες.

Ασθενείς με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα), με κακοήθη νοσήματα και χρόνιες λοιμώξεις (π.χ. ηπατίτιδα), ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία.

Επίσης ΔΕΝ μπορούν να υποβληθούν σε ανοσοθεραπεία ασθενείς με σοβαρή μορφή βρογχικού άσθματος, το οποίο δεν ρυθμίζεται-ελέγχεται με τα χορηγούμενα φάρμακα.

Υπάρχει όφελος από την ανοσοθεραπεία;

Καθώς η ανοσοθεραπεία είναι η μόνη αιτιολογική θεραπεία (που επικεντρώνεται δηλαδή στην αιτία του προβλήματος και όχι μόνο στα συμπτώματα), από τα δεδομένα που υπάρχουν αποδεικνύεται ότι το όφελος από την ανοσοθεραπεία είναι τριπλό:

 1ον μειώνει την ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα και άρα

2ον μειώνει τη μακροχρόνια χρήση φαρμάκων

3ον προλαμβάνει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε βρογχικό αλλεργικό άσθμα και την εμφάνιση περισσότερων αλλεργιών σε άτομα που εμφανίζουν αλλεργία μόνο σε ένα αλλεργιογόνο.

Πόσο γρήγορα θα βελτιωθούν τα συμπτώματά μου;

Η μείωση των συμπτωμάτων ξεκινά συνήθως λίγες εβδομάδες- μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας, αν και κάποιοι ασθενείς βελτιώνονται ακόμα πιο γρήγορα.

Τι γίνεται αν για κάποιο λόγο δεν γίνει μια ένεση ή ξεχάσω να πάρω τις σταγόνες;

Συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί η επόμενη δόση, αλλά η μη τήρηση του καθορισμένου προγράμματος επιβραδύνει την επίτευξη της βελτίωσης των συμπτωμάτων.

Πότε μπορώ να αρχίσω την ανοσοθεραπεία;

Συνήθως αποφεύγεται η έναρξη της θεραπείας στη διάρκεια της «αλλεργικής περιόδου». Πρέπει δηλαδή να έχει προηγηθεί η διάγνωση της αλλεργίας με τα δερματικά test, που δεν φυσικά έχουν κανένα εποχιακό περιορισμό, και μετά για παράδειγμα αν κάποιος ασθενής είναι αλλεργικός στη γύρη της ελιάς ή στη γύρη από τα γρασίδια, η θεραπεία θα πρέπει να έχει ξεκινήσει πριν από την περίοδο της έντονης γυρεοφορίας της ελιάς και των γρασιδιών (που είναι περίπου μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου).

Έτσι, για τις εποχιακές αλλεργίες (που συνδέονται με την παρουσία αυξημένης συγκέντρωσης γύρης στην ατμόσφαιρα, κυρίως κατά την Άνοιξη) ο ασθενής θα πρέπει να έχει ξεκινήσει την ανοσοθεραπεία στην διάρκεια του Φθινοπώρου ή του Χειμώνα,  ώστε την Άνοιξη να είναι σε δόση συντήρησης και να μην επιβαρύνεται η κλινική του εικόνα, αν και υπάρχουν και σχήματα που μπορούν να γίνουν και σχεδόν οριακά μέχρι την αρχή της Άνοιξης χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Τι παρενέργειες έχει;

Στο σημείο της ένεσης μπορεί να εμφανιστεί οίδημα ή ερυθρότητα και κνησμός («πρήξιμο» ή «κοκκίνισμα» και «φαγούρα»), αλλά συνήθως είναι παροδικά και εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά. Πολύ σπάνια είναι δυνατό να εμφανιστούν σοβαρότερες παρενέργειες και για το λόγο αυτό χρειάζεται ο ασθενής να παραμείνει υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον 30’ μετά την ένεση στο χώρο του ιατρείου, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα πιο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Στην υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, οι παρενέργειες είναι ακόμα λιγότερες και συνήθως περιορίζονται σε μια μικρή ενόχληση λίγων δευτερολέπτων στην αρχική φάση που οι σταγόνες αναμειγνύονται με το σάλιο κάτω από την γλώσσα.

Και οι δύο μορφές ανοσοθεραπείας (ενέσιμη και υπογλώσσια) καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για όλα τα παραπάνω και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόβλημα σας, επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή από τη φόρμα επικοινωνίας και προγραμματίστε ένα ραντεβού για εξέταση.

Αλέξιος Σ. Βαρδουνιώτης,

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειδήσεις: 
Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πολύ καλός γιατρός, με βοήθησε ενώ ταλαιπωριόμουν χρόνια με τις αλλεργίες χωρίς να έχω βγάλει άκρη αλλού.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.