Ακόμα μία δραματική χρονιά με απώλεια παραγωγής και χαμηλές τιμές για τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας

Ακόμα μία δραματική χρονιά με απώλεια παραγωγής και χαμηλές τιμές για τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας

Ιανουάριος 19, 2022 - 13:19
3 σχόλια

Η χειρότερη χρονιά με ελάχιστές συγκομιδές ήταν το 2021 για τους μελισσοκόμους της Αρκαδίας, οι οποίοι τώρα προσπαθούν να μαζέψουν δυνάμεις για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ακόμα μία δύσκολη χρονιά.

Εκτός από τη μικρή συγκομιδή, οι μελισσοκόμοι έχουν να αντιμετωπίσουν και την «επίθεση» των εισαγωγών μελιού,  που συνεχίζουν ακάθεκτες, γεμίζοντας την Ελληνική αγορά με προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας που συχνά ο ΕΦΕΤ ανακαλεί.

Αποτέλεσμα της πανδημίας και την οικονομικής κρίσης είναι το ελληνικό μέλι να μένει αδιάθετο, οδηγώντας πολλές φορές τους μελισσοκόμους στο να τα παρατήσουν.

Οι δασικές πυρκαγιές επηρέασαν και επηρεάζουν καταλυτικά τη μελισσοκομία, με πολλούς τρόπους. Οι περιοχές τις οποίες μπορούν να δουλέψουν και να εκμεταλλευτούν οι μελισσοκόμοι μειώνονται ακόμα περισσότερο, αφού από τον χάρτη βγαίνει τελείως η  Βόρεια Εύβοια όπου πήγαιναν οι μελισσοκόμοι της Αρκαδίας.

Ο κ. Δημάκος Σταύρος πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελισσοκόμων Αρκαδίας μίλησε στο ArcadiaPortal.gr για την χρονιά που πέρασε και για την νέα χρονιά η οποία δεν ήρθε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την εφετινή παραγωγή του ποιοτικά πολύτιμου προϊόντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το μέλι της Αρκαδίας ήταν ανέκαθεν ένα δημοφιλές προϊόν και ένα πολύ δυνατό χαρτί στα χέρια του μελισσοκόμου.

Έχουμε απώλεια εισοδήματος και συρρίκνωση μιας παραγωγικής τάξης

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν μειώσει σημαντικά την ανθοφορία και τις περιόδους πτήσης των μελισσών, επηρεάζοντας έτσι έντονα τις παραγωγές, την ίδια ώρα που οι εισαγωγές αυξάνονται σημαντικά, γεμίζοντας τα ράφια των αγορών με μέλι από το Πακιστάν, την Ταϊβάν και την Ουκρανία.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι τη χρονιά που πέρασε η άνοιξη δεν ήρθε ποτέ, έτσι δεν υπήρχε και η πρώτη συγκομιδή  μελιού από το πορτοκάλι η οποία διήρκησε μόλις 3 μέρες.

Κάτι ανάλογο συνέβη και με το ανοιξιάτικο πεύκο. Δυστυχώς επικράτησαν χαμηλές ή ήπιες θερμοκρασίας, από μέσα προς τέλη Απριλίου, στην Αρκαδία, την Τρίπολη, τη Βυτίνα και το Λεβίδι όπου βρίσκονταν τα μελίσσια έτσι δεν έγινε καθόλου παραγωγή μελιού, τονίζει ο κ. Δημάκος.

Τέλος όσον αφορά τη μελιτοφορία του έλατου που ξεκινούσε στα τέλη Μαΐου, οι βροχές που επικράτησαν επέτρεψαν μόνο 15 μέρες στις μέλισσες να δράσουν.

Η ίδια εικόνα υπάρχει βέβαια και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, όπως αναφέρει ο κ. Δημάκος, με την Αρκαδία, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών να βρίσκεται στην χειρότερη θέση, με τους μελισσοκόμους να αναγκάζονται να μετακινηθούν 10 μήνες τον χρόνο, ενώ μόλις 2 μήνες τους επιτρέπεται να μείνουν «σπίτι» τους.

Στόχος και ελπίδα του κλάδου για το 2022 είναι να έχουν συγκομιδή μελιού, να έχουν παραγωγικά μελίσσια, τα οποία δεν θα χρειαστεί να τα ταΐζουν ζάχαρη για πολλούς μήνες, αφού και η τιμή της ζάχαρης είναι πλέον απλησίαστη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τιμή της ζάχαρης έχει εκτοξευτεί και σχεδόν διπλασιαστεί, αφού τα προηγούμενα χρόνια αγόραζαν 0,55 ευρώ και έχει πάει 0,80 ευρώ το κιλό.

Η χρηματοδότηση που λαμβάνουμε από πέρυσι είναι 6,00 ευρώ ανά μελίσσι, αυτά τα χρήματα μας τα δίνουν για το πετρέλαιο για την μετακινήσει μας, αλλά με αυτή την τιμή που έχει σήμερα το πετρέλαιο η ζημιά δεν καλύπτεται

 

Ο κ. Δημάκος είναι πάνω από 3 δεκαετίες μελισσοκόμος και, όπως είπε, την εβδομάδα για τις μετακινήσεις του θέλει 1.000 ευρώ και η χρηματοδότηση που λαμβάνει για τα 100 μελίσσια είναι 600 ευρώ, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη δίνουν δίνουν 25 -30 ευρώ ανά κυψέλη. Ο κόσμος, επίσης, δεν αγοράζει μέλι. Έτσι, το μέλι μένει αδιάθετο και οι μελισσοκόμοι είναι αναγκασμένοι να το διαθέτουν στους εμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όλα τα κράτη στηρίζουν τη μελισσοκομία, κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται στην Ελλάδα

Οι μοναδικοί που μπορούν να σώσουν την μέλισσα είναι οι μελισσοκόμοι και γι'' αυτό θα έπρεπε να μας στηρίξουν για να βγάλουμε μέλι,  ανέφερε, προσθέτοντας την προφητεία του Αϊνστάιν: «Όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής»

Στην συνέχεια ο κ. Δημάκος έκανε και την πρόβλεψή του για την φετινή παραγωγή μελιού, από την εμπειρία και -γιατί όχι;- επειδή «διαβάζει» τα μερομήνια που δείχνουν την εξέλιξη του καιρού. Μας είπε:

Φέτος από ό,τι βλέπω μέχρι τον Απρίλιο θα έχει χειμώνα και είναι δύσκολο να κάνουμε το μελίσσι παραγωγικό, κανονικά θα έπρεπε να ανθήσει η αμυγδαλιά, μετά τα πορτοκαλιά, αλλά ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά και ελπίδα μας είναι μόνο ο έλατος τον Μάιο

 

«Το υπουργείο τα ξέρει, η περιφέρεια τα ίδια, τους ζητήσαμε τροφές για να ενισχύουν τους μελισσοκόμους της Κάτω Γορτυνίας που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές και δεν μας έδωσαν τίποτα.»

«Η κυβέρνηση το 2020 ανακοίνωσε ότι θα δώσει κορωνο-ενίσχυση, τα χρήματα πήραν μόνο όσοι δεν λάβει πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι μελισσοκόμοι έλαβαν 3,39 ευρώ ανά μελίσσι,  όχι όμως όλοι, από τους επαγγελματίες, αυτοί που είχαν ειδικό βιβλίο εσόδων, ή ήταν ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς».

Κλείνοντας ζητήσαμε από τον κ. Δημάκο να μας δώσει ένα μήνυμα για τους συναδέλφους του, αλλά και προς την ελληνική κυβέρνηση:

Υπομονή και όσο αντέξουμε έρχονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες, ήδη είμαστε σε μια φάση που κοιτάζουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Όλοι οι μελισσοκόμοι έχουν και δεύτερο και τρίτο επάγγελμα.  Είναι ελάχιστο το μέλι και οι εξαγωγές φαντάζουν πολύ μακρινές, μπορούμε να το κάνουμε, αλλά θέλουμε κίνητρο, να νιώσουμε ότι υπάρχει στήριξη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και εμείς και οι οικογένειές μας

Έφη Καστραντά


3 Σχόλια

Απο την εποχη του πατερα μου ακουω τους εκαστοτε στη θεση σου να μασανε την ιδια καραμελα. Σιγουρα σημερα ειναι χειροτερα. Οι εμποροι το ενα και το αλλο. Οι εισαγωγες, οι χαμηλες επιδοτησεις του κρατους κλπ. Εσυ που εισαι νεος ανθρωπος τι κανεις ωστε να μην καταληγει το μελι μας στους εμπορους. Σαν συνεταιρισμος καναμε κατι για τα αδιαθετα μας μελια; Οι αλλοι τουλαχιστον πριν καποια χρονια κατι πηγαν να κανουν αλλα ειμαστε τοσο βοδια που πεσαμε μπροστα τους εμεις οι ιδιοι να τους φαμε. Αξιοι της μοιρας μας λοιπον και σε αναμονη μηπως παρουμε κι εμεις 25 - 30 ευρω τον κοκκινο Μαη.

Δεν σε κατηγορω γιατι γνωριζω εκ των εσω πως εχουν τα πραγματα δυστυχως. Κανε κατι ομως να διαθετουμε τα μελια μονοι μας και οσοι πιστοι προσελθετε. Τους γνωστους - αγνωστους αστους να παλευουν να ανεβουν ακομα πιο ψηλα στα δεντρα.

Πρόεδρε μπες μπροστά και με κοινοτικά προγράμματα φτιάξε ένα τυποποιητήριο/ συκευαστήριο, για να συσκευάζουμε το μέλι μας με τα διεθνή πρότυπα, πρέπει να αναδείξουμε την αξία του ελληνικού μελιού με μελέτες από πανεπιστήμια που ήδη υπάρχουν, αποδεικνύοντας πως το ελληνικό μέλι σε οποιαδήποτε ποικιλία είναι πολύ ανώτερο από το Manuka (100 ευρώ το κιλό). Δεν γίνεται να περιμένουμε από το κράτος εάν και πότε θα βοηθήσει, χρειάζεται οι μελισσοκόμοι να ενωθούν και να αποκτήσουν εξωστρέφεια. Αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.