Η Τρίπολη διεκδικεί έργα και χρήματα ως πληττόμενος δήμος από την απολιγνιτοποίηση

Η Τρίπολη διεκδικεί έργα και χρήματα ως πληττόμενος δήμος από την απολιγνιτοποίηση

Μάρτιος 11, 2021 - 08:19
9 σχόλια

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ Τρίπολης χθες Τετάρτη, συζητήθηκε το θέμα του αποκλεισμού, σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, του Δήμου μας από τις περιοχές που πλήττονται καθώς θα προχωρεί η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή.

Ο κ. Τζιούμης επί του θέματος είπε ότι «ο Δήμος Τρίπολης πλήττεται, καθώς η ΔΕ Βαλτετσίου έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά όλα αυτά τα χρόνια εξαιτίας της εγγύτητας με τη Μεγαλόπολη. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που δουλεύουν στη Μεγαλόπολη ζουν στον Δήμο Τρίπολης, όταν θα υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων, θα πληγεί η οικονομία της Τρίπολης, και από εκεί θα υπάρξει μια δυσμενής επίδραση στον Δήμο Τρίπολης. Σε μια μελέτη για την ανάλυση των επιπτώσεων, αποτυπώνονται άμεσα αρνητικές επιπτώσεις και στον Δήμο. Δεν διεκδικούμε τίποτα από αυτά που δικαιούται ο Δήμος Μεγαλόπολης, αλλά διεκδικούμε να συμπεριληφθεί με έναν βαθμό κινήτρων ο Δήμος Τρίπολης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με πολλούς φορείς της Αρκαδίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τον δήμαρχο Μεγαλόπολης και τον δήμαρχο Τρίπολης, με τον κ. Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος έχει οριστεί ως υπεύθυνος της Επιτροπής για τη μεταλιγνιτική εποχή (δείτε ΕΔΩ). «Ο κ. Μουσουρούλης», είπε ο κ. Τζιούμης, «θεώρησε ότι ήταν λογικό, και το πρόγραμμα να επεκταθεί, όχι να πάρει χρήματα από τον Δήμο Μεγαλόπολης η Τρίπολη, αλλά ευρωπαϊκά χρήματα».

«Έχουμε κάνει και μια συζήτηση - παρέμβαση με τη ΒΙΠΕ και την ΕΤΒΑ ότι πρέπει και η ΒΙΠΕ να ενταχθεί στο σύστημα των κινήτρων για τη μεταλιγνιτική περίοδο. Ο Δήμος Τρίπολης θα παρέμβει στη διαβούλευση, που είναι ανοιχτή ως τις 19 Μαρτίου. Το λιγνιτόσημο αφορά όλη την Αρκαδία, αυτό λέει το ΦΕΚ, δεν ξέρω γιατί τόσα χρόνια δεν παίρνουμε χρήματα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμπράκος είπε ότι «η επιτροπή του Μουσουρούλη αναζητεί μεγάλα έργα, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το κύριο και βασικό κομμάτι αυτού θα πάρει η Μεγαλόπολη. Στα πλάνα είναι να μπει και η ΒΙΠΕ Τρίπολης, όμως η ΒΙΠΕ κατά 90% είναι κορεσμένη, και χρειάζεται επέκταση, το γενικό πολεοδομικό θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί, γιατί έτσι θα γίνει αρκετά μεγαλύτερη η ΒΙΠΕ, για να μπορέσουν να έρθουν επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, σε συνδυασμό και με το επιχειρηματικό πάρκο στη Μεγαλόπολη. Ακόμα, πρέπει να γίνει ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, ο κ. Μουσουρούλης περιμένει προτάσεις από κάτω προς τα πάνω, σε συνεργασία με Επιμελητήριο, Δήμο Γορτυνίας, ένα πλάνο και σχέδιο που να τους το πάμε. Θέλουν έργα που να πέσουν λεφτά, δεν είναι ένα πάρκο θεματικό, χρειάζονται ξενοδοχεία, τουριστικές περιοχές, αρχαιολογικά σημεία να αναδειχθούν». Ο κ. Τζιούμης απάντησε ότι «συμφωνούμε απόλυτα». 

Ο κ. Σ. Παπαδημητρίου ανέδειξε τη σημασία του φράγματος στον Ελισσώνα, κάνοντας λόγο για ένα έργο που θα έχει τεράστια ανταπόδοση τα χρόνια που θα έρθουν, όταν θα γίνεται πλέον «η μάχη του νερού» και επεσήμανε ότι πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει το θέμα του λιγνιτόσημου.

Τη θέση του κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε και ο Κ. Κατσαφάνας, λέγοντας ότι το φράγμα θα δημιουργήσει μεγάλα οφέλη στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Σμυρνιώτης αναφέρθηκε στην ανεργία που θα πλήξει την πόλη μας με το κλείσιμο των μονάδων και τις απολύσεις, και έκανε λόγο για στόχους που θα είναι υλοποιήσιμοι.

Ο κ. Γούργαρης τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η απολιγνιτοποίηση προχωρεί και σχεδιάζεται για να στηριχθούν επιχειρηματικά συμφέροντα, και επεσήμανε ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν μπορεί να ζητάει χρήματα από το λιγνιτόσημο, όταν δεν θα υπάρχει λιγνίτης.

Τελικά, προτάθηκε από τη δημοτική αρχή, και η πρόταση ψηφίστηκε από όλους, πλην του κ. Γούργαρη, ο Δήμος Τρίπολης να διεκδικήσει έργα και χρήματα ως πληττόμενος από την απολιγνιτοποίηση, ενώ αποφασίστηκε να ξεκινήσει κάθε προσπάθεια και κάθε διεργασία για το φράγμα του Ελισσώνα.

 


9 Σχόλια

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ;

Είμαστε παρών σε κάθε διαβούλευση σχετικά με την απολιγνιτοποιήση.

Αληθεια, μια επιχειρηγηση που βρισκεται πισω απο το 2ο γυμνασιο λυκειο και παλευει ο διαδοχος του συγχωρεμενου εδω και χρονια, ποτε θα τους φτιαξετε εκεινο το ριμοδο δρομο που σπας τα παντα για να πας???? Δλδ ελεος...

Η Τρίπολη τώρα θέλει λεφτά όταν ήραν απούσα από τους αγώνες των εργαζομένων της Δεη. δεν πρέπει να πάρει φράγκο

11.14 ΠΟΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΔΩ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΔΕΚΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΠΕ ,ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ,ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,ΚΛΠ ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ;

11.37 Και δεν μας λες ρε έπαρχε, είσαστε πολλοί...παρών δηλαδή;

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.