Με την ελιά και το λάδι ξεκίνησαν τα διαδραστικά σεμινάρια για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας στην Τρίπολη (pics,vid)
Το πρώτο διαδραστικό σεμινάριο για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στην Τρίπολη, με θέμα την ελιά και το λάδι, δύο βασικά προϊόντα της Αρκαδίας, στο φιλόξενο καφέ Señor.
Ο στόχος της σειράς σεμιναρίων για τον υλικό πολιτισμό της Αρκαδίας, που διοργανώνουν η Ζιζή Σαλίμπα (δρ οικονομολόγος - ιστορικός) και η Εύα Γαλανιάδη (ιστορικός - δημοσιογράφος) είναι μέσα από τη συνεργασία, τη συζήτηση, τις μνήμες και τα βιώματα, και με αφορμή τα αντικείμενα που οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν μαζί τους και που είναι σχετικά με το θέμα της συζήτησης κάθε φορά, να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς συνδέονται τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού με τις κοινωνίες, με τους ανθρώπους με τον πολιτισμό μας.
Όλοι οι συμμετέχοντες πήραν τον λόγο και όλοι μοιράστηκαν βιώματα που έχουν να κάνουν με την ελιά και το λάδι. Μέσω αυτών των ιστοριών, οι συμμετέχοντες κατάλαβαν πώς γινόταν και πώς γίνεται η συγκομιδή της ελιάς, ποιες είναι οι ποικιλίες που απαντούν στην Αρκαδία, αναλύθηκε ο ρόλος της οικογένειας ως παραγωγικής ομάδας, συζητήθηκε ο θεσμός της μικρής ιδιοκτησίας, ενώ ετέθησαν προβληματισμοί τόσο για την αναγκαιότητα των συνεταιρισμών και τη διοργάνωση ενός συνεταιριστικού κινήματος, θέμα που προκάλεσε ζωηρή συζήτηση, με αφορμή και το γεγονός ότι σήμερα ελάχιστες περιοχές στην Αρκαδία εφαρμόζουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα δακοκτονίας.
Τέλος, η κλινική διατροφολόγος κυρία Βασιλική Δέδε μίλησε για την αξία του λαδιού στη διατροφή, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές στους συμμετέχοντες, ενώ η κυρία Αγγελική Χαϊδά, σεφ-φιλόλογος, αναφέρθηκε στη διαφορά της μεσογειακής και της γαλλικής κουζίνας, ενώ εξήγησε πώς χρησιμοποιούμε το λάδι στη μαγειρική. Ο πάτερ Αναστάσιος Χαίδάς μίλησε τόσο για τη χρήση του λαδιού στη χριστιανική λατρεία όσο και για τη συγκομιδή της ελιάς, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μοναστηριών και τον τρόπο με τον οποίον γινόταν η παραγωγή λαδιού, με τα τσόλια και τα φάκελα. Στην εκδήλωση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ κ. Κούρος Ηλίας και η κυρία Γεωργία Παναγοπούλου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης.
Οι συμμετέχοντες έφεραν βαλσαμόλαδα και ένα λυχνάρι που καίει με λάδι, του προ-προηγούμενου, ίσως, αιώνα.
Το επόμενο σεμινάριο, με θέμα το αμπέλι και το κρασί, θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο τη Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος επιθυμεί.
13 Σχόλια
Κρίμα να μην το πάρω είδηση
Καινούργια μόδα, Χριστόφορε.
πώς χρηματοδοτούνται τα
Οργάνωσε εσύ ρε Χριστόφορε
Η βιωματική ανάλυση έφτασε
Τα σεμινάρια αυτά, όσο και αν
Τα σεμινάρια είναι ανοικτά.
Τα σεμινάρια είναι δημόσια.
Κυρία Σαλίμπα ευχαριστώ για
Πολλά τα σχόλια ρε παιδιά.
Ένα σεμινάριο με διαδραστικό
Ο στόχος του διαδραστικού
Κατ' αρχήν μπράβο για την
Προσθήκη νέου σχολίου
Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.