Πεζοπορία από την Τρίπολη στη Σιλίμνα, ένα ιστορικό χωριό στον Φαλάνθο Αρκαδίας (pics)

Πεζοπορία από την Τρίπολη στη Σιλίμνα, ένα ιστορικό χωριό στον Φαλάνθο Αρκαδίας (pics)

Νοέμβριος 26, 2023 - 18:33
3 σχόλια

Γνωρίστε την αυθεντική πλευρά της Αρκαδίας μέσα από βιωματικές εμπειρίες! Απολαύστε το μαγευτικό περιβάλλον, τις φυσικές και ιστορικές τοποθεσίες που μπορούν να σου προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και αναψυχής.

Αυτή την Κυριακή ας ταξιδέψουμε στη Σιλίμνα, ένα ιστορικό χωριό του Φαλάνθου, που βρίσκεται μία ανάσα από την Τρίπολη.

Το ιστορικό μονοπάτι που ξεκινάει από την Τρίπολη και συγκεκριμένα από την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, δίπλα από το στρατόπεδο του πεζικού. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2 ώρες και η απόσταση είναι περίπου 5 χλμ. Ο ΣΑΟΟ έχει κάνει πολύ καλή σήμανση και ανά λίγα μέτρα υπάρχουν τα μπλε ταμπελάκια που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο μονοπάτι. 

Ξεκινώντας από τον Αγιοθανάση με κατεύθυνση προς τις φυλακές, μπαίνουμε στο δάσος όπου βλέπουμε την παρακάτω ταμπέλα και συνεχίζουμε αριστερά.

Αρχικά το μονοπάτι είναι επίπεδο.

Στην πορεία αρχίζει η ανοδική πορεία.

Στο δρόμο μας μετά από 45' θα φτάσουμε στον Άγιο Βλάση.

Μετά τον Άγιο Βλάση θα συναντήσουμε μια διχάλα όπου πρέπει να πάμε αριστερά. Δεξιά συνεχίζει το μονοπάτι προς τα ιστορικά Τρίκορφα. Μετά από 150μ θα πρέπει να διασχίσουμε το δρόμο και να συνεχίσουμε το μονοπάτι στην απέναντι πλευρά. Στο σημείο αυτό θα δούμε πάνω στο δρόμο το Μνημείο Πεσόντων Τρικόρφων που θα δείτε στην παρακάτω εικόνα.

Περνώντας το δρόμο ανεβαίνουμε δεξιά μια μικρή ανηφόρα και στην συνέχεια το μονοπάτι είναι κατηφορικό. Προσοχή εκεί στη μικρή διασταύρωση να δείτε την στροφή προς τα δεξιά.

Σε λίγα λεπτά θα φαίνεται η Σιλίμνα από μακριά.

Διασχίζοντας τα όμορφα δρομάκια του χωριού θα συναντήσουμε την κεντρική πλατεία με το άγαλμα του Πάνου Κολοκοτρώνη.

Δείτε το χάρτη της διαδρομής που ακολουθήσαμε.

 

 

Η Σιλίμνα

Χτισμένη στις πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την Τρίπολη Αρκαδίας και όπως ίσως γνωρίζεται έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του 1821, αφού στην τοποθεσία «Τρίκορφα», ο επισκέπτης θα συναντήσει κάποια από τα «ταμπούρια» όπου το 1825 οι Έλληνες πολεμιστές υπό την αρχηγία των Πλαπούτα - Γρηγοριάδη έδωσαν άνιση και αιματηρή μάχη με τον στρατό του Ιμπραήμ.

Εκεί στέκει η προτομή του Πάνου Θ. Κολοκοτρώνη, ήρωα της Ελληνική επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε και ενταφιάστηκε στη Σιλίμνα.

Η δολοφονία του Πάνου Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου, στις 13 Νοεμβρίου 1824 από αγνώστους  στη Σιλίμνα, έξω από την Τρίπολη, στάθηκε μεγάλο χτύπημα για τον Γέρο του Μοριά. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, τη δύσκολη αυτή στιγμή, καταφεύγει για ακόμη μια φορά στη «Χωροπούλα» για να θρηνήσει τον άδικο χαμό του γιου του.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ευαγγελίστρια που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού: Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική, που ανακαινίστηκε το 1897 σύμφωνα με την επιγραφή στην είσοδο, με κωδωνοστάσιο με δυο καμπάνες, που χτίστηκε το 1908 από δωρεά κατοίκων που είχαν φύγει στο εξωτερικό.

Επίσης η Αγία Παρασκευή χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο και είναι χτισμένη από πέτρα, θολωτή.

Στην βόλτα σας θα βρείτε και το παλιό σχολείο χτίστηκε το 1904 αλλά καταστράφηκε κατά τη γερμανική Κατοχή. Στην ίδια θέση ανεγέρθηκε νέο σχολείο, με δωρεές Ελλήνων Ομογενών από την Αμερική, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο και φιλοξενεί μικρό λαογραφικό μουσείο.

Οπωσδήποτε θα βγάλετε μία φωτογραφία τη μοναδική σιδερένια πόρτα με την μορφή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη η οποία βρίσκεται στο χωριό και πάντα κλέβει τις εντυπώσεις.


3 Σχόλια

Καμιά αναφορά για τους αχάμπαρους μελισσοκόμους που αφήνουν τα μελίσσια ΠΑΝΩ στο μονοπάτι θα κάνετε; όσες φορές περπατησαμε κινδυνεύσαμε. Ο νόμος λεει 50 μέτρα μακρυά από το μονοπάτι να ενημερώσετε τους άσχετους. Θέλουμε και τουρισμό τρομάρα μας

Ναι ρε θα σας στρώσουν και κόκκινο χαλί μην γυρίσετε κανένα ποδαράκι και σπάσετε κανένα νύχι.δεν έχετε δουλειά να κάνετε και σας έφαγαν τα Μελίσσια αντε

Θα είσαι κανένας απο αυτούς που τα βάζουν μέσα στο μονοπάτι. Και παρανομεις και βγάζεις γλώσσα. Την επόμενη που θα γίνει καταγγελία κανονικά να σε δω πως θα μυξοκλαίς στην αστυνομία και σε εμάς για τις μηνύσεις. Ειρωνίες για κόκκινο χαλί εκεί που σε παίρνει

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.