Από την Τρίπολη στην Κορσική, στο δυσκολότερο μονοπάτι της Ευρώπης ο Σωτήρης Κουγεμήτρος (pics)

Από την Τρίπολη στην Κορσική, στο δυσκολότερο μονοπάτι της Ευρώπης ο Σωτήρης Κουγεμήτρος (pics)

Οκτώβριος 22, 2023 - 21:00
1 σχόλια

Το μονοπάτι GR20, μήκους 195 χιλιομέτρων το πιο φημισμένο μονοπάτι της Ευρώπης, που βρίσκεται στην Κορσική κατάφερε να διασχίσει ο ορειβάτης από την Τρίπολη κ. Σωτήρης Κουγεμήτρος, φτάνοντας όχι τόσο αλώβητος , όπως θα δείτε από την ιστορία του στον τερματισμό της διαδρομής του.

Η διάσχιση της Κορσικής είναι δύσκολη, επικίνδυνη και απαιτεί γρήγορα ανακλαστικά και ικανότητα ταχείας διόρθωσης των αρχικών λαθών, είναι μία περιπέτεια, ένα ταξίδι που ανακαλύπτεις τα σωματικά και πνευματικά σου όρια.

Η διαδρομή διασχίζει την Κορσική από την Καλενζάνα βορείως μέχρι το χωριό Κόνκα νοτίως και είναι από τις δυσκολότερες διαδρομές της Ευρώπης και ένα από τα πιο δύσκολα του κόσμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Kαργκέζε, το χωριό της Κορσικής το δημιούργησαν Μανιάτες που ήθελαν να ξεφύγουν από τους Τούρκους και μια βεντέτα.

Ο Σωτήρης μιλώντας στο ArcadiaPortal περιγράφει την εμπειρία που έζησε κατά την διάρκεια του ταξιδιού του χαρακτηρίζοντας την διαδρομή ως πολύ απαιτητική. Βέβαια στην ορειβατική του πορεία έχει κληθεί να αντιμετωπίσει και πιο δύσκολες καταστάσεις.

Πρόκειται για μία διαδρομή 180 (πέτρινων ως επί το πλείστων) χιλιομέτρων την οποία η ελληνική αποστολή διέσχισε το προηγούμενο διάστημα με μεγάλη επιτυχία. Να αναφέρουμε ότι από τα δώδεκα άτομα που άρχισαν κατάφεραν να φτάσουν στο τέλος οι οκτώ, αφού την 9η μέρα αποχώρησαν 3 άτομα και μία κοπέλα τρεις μέρες πριν το τέλος.

Όπως αναφέρει ο Αρκάς ορειβάτης Σωτήρης Κουγεμήτρος εγκατέλειψαν στην μέση της διαδρομής τέσσερις ορειβάτες. Να μην παραλείψουμε ότι αρχηγός της Ελληνικής αποστολής ήταν ο Γιάννης Δημητράκης.

Ο Σωτήρης έκανε όλη την διαδρομή τραυματισμένος - φλεγμονή του ορογόνου θύλακα του μείζονα τροχαντήρα της κεφαλής του αριστερού του μηριαίου και όταν έφτασε στον προορισμό του ζύγιζε μείον τέσσερα κιλά.

Το GR20 είναι ένα μυθικό μονοπάτι πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων και φιγουράρει στις λίστες με τις καλύτερες διαδρομές του πλανήτη. Ο Σωτήρης στο τέλος της ημέρας, πριν ξεκουραστεί στην σκηνή του κρατούσε σημειώσεις για όλα όσα έκαναν καθημερινά και αφιέρωνε πολλή ώρα κάθε βράδυ στο ημερολόγιό του. Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Σωτήρη στο Facebook και να δείτε τις σχετικές αναρτήσεις που κάνει.

Δείτε τα όσα δήλωσε, έχοντας επιστρέψει στην Τρίπολη και στην καθημερινότητά του

«Η αφήγηση της ιστορίας μου ξεκινά από τη Γένοβα, γενέτειρα του ατρόμητου Ιταλού θαλασσοπόρου και χαρτογράφου, Χριστόφορου Κολόμβου. Στόχος μας το βραδινό δρομολόγιο του πλοίου που θα μας μετέφερε από το Γενοβέζικο λιμάνι στο αντίστοιχο της Μπαστιά, στη βορειοανατολική βάση του Κορσικανικού Ακρωτηρίου.

Ταξιδέψαμε ολονυχτίς με τέτοια θαλασσοταραχή, που είχες την αίσθηση ότι ήσουν περισσότερο μέσα σε καρυδότσουφλο παρά σε πλοίο. Το πρωί πήραμε το τρένο που συνδέει την Μπαστιά με το Καλβί, μια μικρή πόλη χτισμένη απέναντι από την Κυανή Ακτή ή αλλιώς Γαλλική Ριβιέρα. Από εκεί ένα διερχόμενο λεωφορείο, που οδηγούσε ένα εγχώριο πράσινο τέρας, μας άφησε λίγο έξω από το χωριό Καλενζάνα, τόπο εξέγερσης των Κορσικανών εθνικιστών ενάντια στους Γενουάτες ηγεμόνες του νησιού στις αρχές του 18ου αιώνα.

Με αφετηρία το βορειοδυτικό αυτό άκρο, ακολουθήσαμε το θρυλικό μονοπάτι πεζοπορίας μεγάλων αποστάσεων GR20, το οποίο διασχίζει τη γρανιτένια ραχοκοκαλιά των βουνών της ενδοχώρας φτάνοντας μέχρι το νοτιοανατολικό χωριουδάκι της Κόνκα. Πρόκειται για μία συγκλονιστική διαδρομή, η οποία περνά μέσα από βαθιά φαράγγια, απόκρημνες κορυφές, αλπικές λίμνες και άγρια δάση με πελώρια αιωνόβια δέντρα. Το μήκος της ξεπερνά τα 180 χιλιόμετρα, ενώ μεγάλο μέρος της κινείται σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων. Είναι γνωστή ως η μακράν δυσκολότερη του είδους της σε όλη την Ευρώπη.»

Δείτε σε εικόνες μερικές από τις τόσο όμορφες αλλά και έντονες στιγμές που έζησε όλες αυτές τις μέρες στα απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στα τοπία του μυθικού αυτού νησιού που διηγούνται, σε μορφή επεισοδίων, ένα μικρό μόνο μέρος από την εμπειρία του.

Έχοντας αφήσει πίσω του το νησί της πέτρας και του βράχου ο ορειβάτης Σωτήρης Κουγεμήτρος έχει επιστρέψει στην Τρίπολη και δηλώνει γεμάτος, αφού όπως αναφέρεται στους κύκλους των ορειβατών, αν κάποιος κάνει το GR20 μια φορά στην ζωή του είναι πιο ολοκληρωμένος.

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση των φωτογραφιών τον Σωτήρη Κουγεμήτρο


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.