Παρουσίαση της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα - Μαλέα» ως Απόθεμα Βιόσφαιρας του προγράμματος MaB/ UNESCO (pics,vid)

Παρουσίαση της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα - Μαλέα» ως Απόθεμα Βιόσφαιρας του προγράμματος MaB/ UNESCO (pics,vid)

Απρίλιος 30, 2024 - 16:53
1 σχόλια

Την Τρίτη 30 Απριλίου στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, δόθηκε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα - Μαλέα», για την αναγνώρισή της ως Αποθέματος Βιόσφαιρας στο πλαίσιο του προγράμματος MaB/ UNESCO.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε το καλωσόρισμα του κ. Μαρίνη Μπερέτσου, Διευθύνοντος Συμβούλου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πάρνωνα, και χαιρετισμό του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Πάρνωνα ΑΟ κ. Μανώλη Δολιανίτη, δημάρχου Νότιας Κυνουρίας, του οικοδεσπότη προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Τρουπή και του αναπληρωτή περιφερειάρχη κ. Χρήστου Λαμπρόπουλου.

Στην συνέχεια η κυρία Καλαθά Χριστίνα, δασολόγος, περιβαλλοντολόγος MSc , μέλος της Επιτροπής, ανέπτυξε το θέμα «Τεκμηρίωση και ωριμότητα της υποψηφιότητας για την αναγνώριση της υποψηφιότητας για την αναγνώριση του Πάρνωνα – Μαλέα ως αποθέματος βιόσφαιρας».

Ο κ. Κοσμάς Σιδηρόπουλος, σύμβουλος της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, συντονιστής της επιτροπής μίλησε για την ολοκληρωμένη προσέγγιση και διακυβέρνηση του σχεδίου δράσης για την περιοχή του αποθέματος βιόσφαιρας Πάρνωνα – Μαλέα.

Τέλος έγιναν παρεμβάσεις από τα μέλη της επιτροπής Δήμο Βέρδο, δήμαρχο Ευρώτα, Σταύρο Αραχωβίτη, Γεωπόνο, πρώην Υπουργό, Πάναγιώτη Μαντζουράνη, αναπληρωτή προϊστάμενο της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού, εκπρόσωπο του τομέα Υπηρεσίες – διοίκηση και του κ. Λιβανού Σ., εκπρόσωπο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου Βοιών.

Η πρόταση υποψηφιότητας του Όρους Πάρνωνα και του Ακρωτηρίου Μαλέα, για την ανακήρυξή τους ως «Απόθεμα Βιόσφαιρας» της UNESCO, βασίζεται στη δημιουργική και με όρους αειφορίας συνύπαρξη της φύσης και του ανθρώπου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου και στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ταυτότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με το χαρακτηρισμό «Απόθεμα Βιόσφαιρας της UNESCO», μια περιοχή αποκτά πλεονεκτήματα τόσο σε επίπεδο προστασίας και διατήρησης του φυσικού και πολιτιστικού της περιβάλλοντος, όσο και σε επίπεδο αειφόρου τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής:

Η εταιρεία Πάρνωνας Α.Ο. είναι ο βασικός υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Αποθέματος Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα και Ακρωτηρίου Μαλέα. Αποτελεί -σύμφωνα με το καταστατικό του - μία τοπική συμφωνία των φορέων της περιοχής για τη στρατηγική και το περιεχόμενο της ολοκληρωμένης ανάπτυξης, μέσα από μία ζωντανή εταιρική σχέση. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα περιλαμβάνει στους μετόχους του την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όλους τους Δήμους στη διοικητική περιφέρεια των οποίων χωροθετείται το Απόθεμα Βιόσφαιρας Όρους Πάρνωνα και Ακρωτηρίου Μαλέα, ενώ στους μετόχους του περιλαμβάνεται και μια μεγάλη ομάδα κοινωνικοοικονομικών φορέων.

Ο φάκελος παρουσιάστηκε και αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 και αναμένεται να γίνει δεκτός, μετά την αξιολόγηση εντός του 2025.

Aκολουθεί βίντεο

Δείτε τις παρουσιάσεις που ακολουθούν

ΑΒ ΠΑΡΝΩΝΑ ΜΑΛΕΑ 0804202 by Arcadiaportal.gr on Scribd

2024 SCOULLOS GR BRs Advantages Museum Approach Advantages WNBR by Arcadiaportal.gr on Scribd

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παρουσίαση της υποψηφιότητας της περιοχής «Πάρνωνα - Μαλέα»


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.