Ο ΤΗΛΕΦΟΣ του Παρθενίου

Ο ΤΗΛΕΦΟΣ του Παρθενίου

Ιούλιος 11, 2010 - 16:08

Πλήθος από ευσεβείς πιστούς παρακολουθεί με κατάνυξη τη θεία λειτουργία και εν συνεχεία ψυχαγωγείται με παραδοσιακούς χορούς και αγαπημένα τραγούδια. Είναι ένα διήμερο χαράς και ανεμελιάς, παραδοσιακής ζωής και λαϊκού πολιτισμού. Ο Τήλεφος σε όλη τη μακρόχρονη ιστορία του λειτουργεί ως συνδετικός ιστός μεταξύ των διαδοχικών γενεών και μεταφέρει αναλλοίωτα, από γενιά σε γενιά, τα χρηστά ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Πήρε το όνομά του από το μυθικό Ήρωα Τήλεφο, ο οποίος σύμφωνα με την Ιστορία και τη μυθολογία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή του Όρους Παρθενίου. Μέσα από τις ποικίλες εκδοχές της Ιστορίας και του μύθου, που διεισδύουν στα κατάβαθα της ανθρώπινης ύπαρξης, δεν είναι πάντα εύκολο, να αποδοθεί μια και μοναδική σωστή ερμηνεία και τεκμηρίωση των γεγονότων, για την “ταυτότητα” του Τήλεφου.
Κατά μια λοιπόν εκδοχή, ο Τήλεφος ήταν καρπός παράνομου έρωτα του ήρωα Ηρακλή και της Αύγης, κόρη του βασιλιά της Τεγέας Αλέα και Ιέρεια στο Ναό της Αλέας Αθηνάς. Όταν η Αύγη ήταν σε εφηβική ηλικία ο πατέρας της, φιλοξενούσε στο παλάτι του τον Ηρακλή, ο οποίος την ξεγέλασε και την κατέστησε έγκυο. Ιερή οργή κατέλαβε τον Αλέα, όταν αντελήφθη την παράνομη και ανήθικη, (κατά τα χρόνια εκείνα), πράξη της κόρης του. Για να την τιμωρήσει και να ξεπλύνει την προσβολή που του έκανε, την έδωσε στο Ναύπλιο, το Βασιλιά του Ναυπλίου, που τον φιλοξενούσε στο παλάτι του, να την πάρει μαζί του και να την πνίξει στη θάλασσα.
Κατά τη διαδρομή γέννησε και εγκατέλειψε το νεογέννητο στο πυκνόφυτο βελανοφόρο δάσος του όρους Παρθενίου για να το φάνε τα αγρίμια. Σώθηκε όμως με την επέμβαση των θεών. Το προστάτεψε και το θήλασε μία ελαφίνα που πρόσφατα είχε γεννήσει αλλά είχε χάσει τα δικά της παιδιά.
Εκεί το βρήκαν οι ποιμένες και το παρέδωσαν στο βασιλιά της περιοχής Κόρυθο. Ο Κόρυθος του έδωσε το όνομα Τήλεφος και το ανέθρεψε χωρίς διάκριση, μαζί με τους δύο γιους του.
Ο Ναύπλιος λυπήθηκε την Αύγη και αντί να την πνίξει, την έστειλε στο φίλο του Τεύθραντα, το βασιλιά της Μυσίας. Ο Τεύθραντας, εκτιμώντας την πνευματικότητα και την εντιμότητά της, την διόρισε οικονόμα του παλατιού του. Όταν ενηλικιώθηκε ο Τήλεφος, αφού πήρε χρησμό από το Μαντείο των Δελφών, πήγε στη Μυσία για να συναντήσει τη μητέρα του.
Ο Τεύθραντας θέλησε να τον παντρέψει με την Αύγη, εν αγνοία όλων ότι είναι μητέρα του. Η Αύγη αντιδρούσε ενστικτωδώς και για να απαλλαγεί από τις πιέσεις του βασιλιά, αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Τήλεφο.
Επενέβει όμως η θεά Αθηνά,απέτρεψε το φονικό, και απεκάλυψε τη μεταξύ τους συγγένεια. Έτσι ο Τήλεφος πήρε ως σύζυγο τη θυγατέρα του Τεύθραντα, τον οποίο διαδέχθηκε στο θρόνο.
Κατά τον Τρωικό πόλεμο, ήταν σύμμαχος των Τρώων και τραυματίστηκε σε μονομαχία με τον Αχιλλέα. Για τη θεραπεία του τραύματός του, πήγε στις Μυκήνες, όπου θεραπεύθηκε και από ευγνωμοσύνη έδωσε οδηγίες στους Αχαιούς για την κατάληψη της Τροίας.
Η ιστορία και ο μύθος για τη δραματική ζωή της Αύγης, ενέπνευσε τους αρχαίους τραγικούς ποιητές και έγραψαν τραγωδίες, που παίχθηκαν σε πολλά θέατρα της εποχής εκείνης (των χρόνων εκείνων).
Παρθένι 22/3/2010
Θανάσης Αλεξανδρόπουλος

Πηγή:Οδός Αρκαδίας