Βίγλες Μεγαλόπολης: 72 χρόνια από την εκτέλεση 212 Ελλήνων (pics,vid)

Βίγλες Μεγαλόπολης: 72 χρόνια από την εκτέλεση 212 Ελλήνων (pics,vid)

Φεβρουάριος 28, 2016 - 14:44
0 σχόλια

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου ετελέσθη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, στις 24.2.1944.

Παρόντες ήταν η o Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας οι βουλευτές Αρκαδίας κ. Παπαηλιού και Κωνσταντινόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Δ. Παπαδόπουλος, επίσης περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, όπως και φορείς και σύλλογοι. Το «παρών» έδωσε και εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας ο οποίος για ακόμα μία φορά θέλησε με την παρουσία του να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα πολέμου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όπως κάθε χρόνο, ευλαβικά τηρήθηκε το πρωτόκολλο της εκδήλωσης. Μετά τη μετάβαση στον τόπο της θυσίας «Βίγλες» τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες επισήμων, χαιρετισμοί από Αντιστασιακές Οργανώσεις, προσκλητήριο πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής, έγινε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη στρατιωτική μουσική.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκπροσωπώντας την κυβέρνηση τίμησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο γεγονός, το οποίο έχει καταγραφεί ως εξής:

Τις πρωινές ώρες της 23ης Φλεβάρη του 1944 , ομάδα κρούσης του ΕΛΑΣ υπό τον ανθυπολοχαγό Γιώργη Κερκεμέζο από την Καμάρα Φαλαισίας, έστησε ενέδρα στη θέση Βίγλες πλησίον του Χωριού Μαλωτά. Στην ενέδρα χτυπήθηκε Γερμανική στρατιωτική δύναμη τριάντα περίπου ανδρών, οι περισσότεροι αξιωματικοί, που επέβαιναν επί αυτοκινήτων και κινιόταν στο δημόσιο δρόμο Μεγαλόπολης –Τρίπολης.
Την επομένη οι Γερμανοί πήραν από τις φυλακές της Τρίπολης κρατούμενους , καθώς και αγρότες από την περιοχή και τους μετέφεραν στη θέση «Βίγλες». Εκεί έστησαν τα πολυβόλα στον λόφο, τους έβαλαν στη σειρά και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. 
Μετά την εκτέλεση, την ίδια μέρα, οι Γερμανοί κατέβηκαν στη Μεγαλόπολη, όπου συνέλαβαν πολλούς, άνδρες και γυναίκες, για ν’ ανοίξουν λάκκους και να θάψουν τους εκτελεσμένους. Η ταφή έγινε χωρίς να ψαλθεί καμιά νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά με σιωπηλά κλάματα.

Ο κ. Βίτσας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα σε παραλληλισμό με το γεγονός της σφαγής στις Βίγλες, λέγοντας ότι άνθρωποι εξαιτίας του πολέμου εγκαταλείπουν τη χώρα τους και αναζητούν έναν νέο τόπο για να ζήσουν ειρηνικά μέσω των παραλιών της Τουρκίας και έπειτα της Ελλάδας για να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι Έλληνες πάντα ήταν ξένοι από σκέψεις και πρακτικές που το πρώτο και το τελευταίο επιχείρημά τους είναι η απανθρωπιά και η βία.

Έπειτα τον λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης ο οποίος μίλησε για τη σφαγή των Ελλήνων πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα πρέπει ουσιαστικά να αναπροσανατολιστούμε να αντιληφθούμε για ακόμα μία φορά ποια ήταν τα λάθη μας ώστε σήμερα σε μια δύσκολη περίοδο να καταλήξουμε σε αυτές τις ενέργειες για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να οδηγηθεί στις νέες σελίδες νέας ιστορίας και δόξας».

Με τη σειρά τους τον λόγο έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας ο οποίος μίλησε για το γεγονός όπως το γνωρίζει από τους προγόνους του και τόνισε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων οι οποίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταργηθούν.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης μίλησε για τις ημέρες μνήμης στις οποίες μπορούμε να στοχαζόμαστε και να μνημονεύουμε, να τιμάμε να μην ξεχνάμε ποτέ το τι σημαίνει θυσία για την ελευθερία του ανθρώπου.

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Παπαηλιού ο οποίος μίλησε για την ανεξαρτησία της πατρίδας και για τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, σήμερα οι μέθοδοι υποταγής των λαών μπορεί να είναι διαφορετικές, όμως ο σκοπός παραμένει ο ίδιος, που δεν είναι άλλος από την επιβολή των ισχυρών για λόγους γεωστρατηγικούς και οικονομικούς.

Συγκινητικός ήταν ο μικρός λόγος ενός εκ των ανταρτών από την περιοχή, ο οποίος μίλησε για τη βαρβαρότητα του πολέμου, αλλά και για το ίδιο το γεγονός της σφαγής όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στη μνήμη του, αλλά και στην Ιστορία.

Έφη Καστραντά
 

Video: 

ArcadiaPortal.gr Εκδήλωση μνήμης και τιμής των 212 Εκτελεσθέντων στις Βίγλες


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.