Τρίπολη: Μια εκδήλωση από καρδιάς για τον Στεμνιτσιώτη Αργύρη Πετρονώτη και το βιβλίο του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» (pics,vid)

Τρίπολη: Μια εκδήλωση από καρδιάς για τον Στεμνιτσιώτη Αργύρη Πετρονώτη και το βιβλίο του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» (pics,vid)

Σεπτέμβριος 27, 2019 - 10:48
0 σχόλια

Η παρουσίαση του βιβλίου «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» του Στεμνιτσιώτη καθηγητή της Αρχιτεκτονικής, ιστορικού και μάστορα της πέτρας Αργύρη Πετρονώτη , πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το βιβλίο παρουσιάζεται μια εμπεριστατωμένη ερευνητική εργασία για τα κοινόχρηστα κρηναία κτίσματα της Αρκαδίας, που καταγράφονται, ταξινομούνται και τεκμηριώνονται με επιστημονική ακρίβεια. Συνυπάρχει όμως μια κοινωνιολογική προσέγγιση, αλλά και η ποιητική ευαισθησία. Σε συσχέτιση με τα πρώτα ιστορικά αρχέτυπα και με όμοια κτίσματα στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, αναδεικνύεται η συμμετοχή τους στη μορφολογική και οικοδομική εξέλιξη. Το βιβλίο αυτό μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε αυτό το είδος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους να συμβάλλουν θετικότερα στη συντήρηση και διάσωσή του.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης, ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων και οι Εκδόσεις Θίνες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν ο Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος ο Βασίλης Καρδάσης, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π, ενώ την συζήτηση συντόνιζε η ιστορικός και δημοσιογράφος Εύα Γαλανιάδη.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος αναφέρθηκε ως επί το πλείστον στις ροοκρήνες ως τόπο συνάθροισης και συνάντησης των ανθρώπων σε προηγούμενες εποχές. Ο αρχιτέκτονας κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης έκανε μια γενικότερη προσέγγιση, θέτοντας καίρια ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, και της Τρίπολης, με βάση την αρχιτεκτονική, καταδεικνύοντας παράλληλα πως οι ανάγκες αλλάζουν και πως «φτιάχνουμε τον κόσμο μας όλο και λιγότερο με τα χέρια μας», ενώ ο κ. Βασίλης Καρδάσης μίλησε για το βιβλίο από την πλευρά του ιστορικού, κάνοντας παράλληλα και μια παρατήρηση, ότι οι ιστορικοί πρέπει να αφήνονται ανεπηρέαστοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι και οι τρεις ομιλητές στάθηκαν ιδιαιτέρως στην αρχιτεκτονική της Τρίπολης, όπως έχει εξελιχθεί, αλλά και στην πολύ πλούσια και εν πολλοίς άγνωστη ιστορία της.

Συγκίνησε το κοινό η παρουσία του καλού φίλου του κ. Πετρονώτη από την Πιάνα, Δημητρού, που έπαιξε φλογέρα για τον δάσκαλο της πέτρας.

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο εορτασμού της 198ης επετείου της Άλωσης της Τριπολιτσάς, με τον δήμαρχο Τρίπολης κ. Κώστα Τζιούμη να μιλά για τη σημασία των εκδηλώσεων αυτών για την ανάδειξη του τόπου και της ιστορίας τους.

Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήσστος Λαμπρόπουλος όπως και ο κ. Τζιούμης κατά τον χαιρετισμό τους μίλησαν για τον εορτασμό των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, όπου η Τρίπολη θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παρουσίαση βιβλίου «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» στην Τρίπολη


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.