Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίων Αναργύρων Στεμνίτσας (pics)

Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίων Αναργύρων Στεμνίτσας (pics)

Νοέμβριος 01, 2020 - 18:29
0 σχόλια

Η σημερινή Θεία Λειτουργία έγινε στο Ναό των Αγίων Αναργύρων της Στεμνίτσας. Λίγα λόγια για τον πανέμορφο αυτό Ναό:

Ευρίσκεται πλησίον της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας και έχει σχέδιον επιμήκους μονοκλίτου μετά τρούλου Βασιλικής, διαστάσεων 10,10 χ 3,87 και ύψος 3,22 μέτρα.

Ο τρόπος διατάξεως της στέγης του είναι αξιοπαρατήρητος, διότι δίνει εξωτερικώς εις τον Ναόν το σχήμα σταυροειδούς εγγεγραμμένου μετά τρούλου.

Εις το Ιερόν ευρέθησαν εντοιχισμένα πήλινα ηχητικά αγγεία σχήματος ημισείας στάμνας προς ενίσχυση του ήχου.

Εκτίσθη και ανιστορήθη ο Ναός το έτος 1715 μ. Χ.

Οι τοιχογραφίες του είναι έργον του αγιογράφου Πέτρου Πεδιώτη, καθώς πληροφορούμεθα εκ διασωθείσης εσωτερικώς άνωθι της θύρας του επιγραφής, εις την Δυτική πλευρά του Ναού.

Ο Ναός των Τριών Ιεραρχών τιμάται υπό των κατοίκων της Στεμνίτσας και έπ' ονόματι των ιατρών Αγίων Αναργύρων , Κοσμά και Δαμιανού, οι οποίοι διέσωσαν τους κατοίκους από την πανώλη που ενέσκηψε τον 18ον αιώνα εις την Πελοπόννησον.

Η αγιογράφηση του Ναού είναι έργον απαραμίλλου τέχνης της Μεταβυζαντινής περιόδου, αλλά μερικές εικόνες έχουν γίνει δυσδιάκριτες λόγω της φθοράς του χρόνου και της υγρασίας του τοίχου. Η εικόνα της Πλατυτέρας εις το Ιερόν είναι μεταξύ των ωραιοτέρων Μεταβυζαντινών απεικονίσεων της Θεοτόκου, επίσης του Παντοκράτορος εις τον τρούλον, ως και πολλών Αγίων, Μαρτύρων και Προφητών, που έχουν διαταχθεί κατά ζώνας εις τον κυρίως Ναόν, αναδεικνύουν την δύναμη του χρωστήρος του ιστορήσαντος τον Ναόν, Π. Πεδιώτη και αποτελούν Μουσείον και πηγήν Αγιογραφικών και Παλαιοδιαθηκικών εικονογραφημένων θεμάτων.

Ο Υψούντας - Ipsountas, Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Στεμνιτσιωτών

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.