Ταμείο Ανάκαμψης: Περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Ταμείο Ανάκαμψης: Περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Ιούλιος 18, 2020 - 18:43
0 σχόλια

Ο Βορράς δεν θα χαριστεί εύκολα, αν όχι τελικά καθόλου, σε μια γενναία επιχορήγηση των κρατών-μελών της ΕΕ που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομίες τους βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα ελλείμματα, ακόμα και πάνω από 10%. Η χώρα μας προσδοκά γενναία στήριξη και η κυβέρνηση επιμένει σε αυτό. Ωστόσο, στη Σύνοδο Κορυφής τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθώς οι χώρες του Βορρά θέλουν εγγυήσεις -βλέπε νέου τύπου μνημόνια- προκειμένου να δοθούν δάνεια και όχι επιχορηγήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις και να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε το Σάββατο ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σύμφωνα με έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση αυτή δεν ικανοποιεί τον Βορρά. Όπως είπε Ολλανδός διπλωμάτης, το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αναφερθεί στην ενίσχυση της χώρας μας με 22,5 δισ. ευρώ με επιδοτήσεις συν 9,5 δισ. ευρώ με δάνεια. Ωστόσο, παρά την κρίση, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνεται να πείθονται για την αναγκαιότητα της ενίσχυσης χωρίς να μπουν οι χώρες σε νέα μνημόνια. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε συνέντευξή του στα «Νέα» πριν από δύο μήνες, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ Βλάντις Ντομπρόβσκις είχε δηλώσει ότι «οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης», κάτι που σημαίνει όρους και δεσμεύσεις.

 

Ε.Γ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.