Τα «Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

Τα «Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

Μάιος 24, 2021 - 14:03
0 σχόλια

Σε μια πολυτελή επετειακή έκδοση με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση προχώρησαν οι Εκδόσεις Εν πλω. Τα  «Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη» , μια από τις σημαντικότερες πηγές του επαναστατικού αγώνα, για πρώτη φορά σε απόδοση στη σύγχρονη νεοελληνική, με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο κείμενο και άμεσα αντιληπτό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό τη δυνατότητα να προσεγγίσει την αφήγηση του πρωταγωνιστή της Επανάστασης σε επιμέλεια της Φλώρας Βγόντζα και της Ελένης-Φιλοθέης Καλαθά. Το βιβλίο συνοδεύει και συλλεκτικός ψηφιακός δίσκος, με αφήγηση αντιπροσωπευτικών κειμένων των Απομνημονευμάτων από τον Λεωνίδα Κακούρη και μουσική επένδυση από τον Σταμάτη Σπανουδάκη.

Στο κείμενο αυτό ο Γέρος του Μωριά αφηγείται τη ζωή του και στο πλαίσιο αυτής ιστορεί την ελληνική Επανάσταση και όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν. Παραθέτει τα γεγονότα, όπως τα θυμάται, δεν σχολιάζει, είναι λακωνικός, σπάνια κάνει χαρακτηρισμούς ή εκφράζει προσωπική άποψη. Ανασύρει από το θησαυροφυλάκιο της μνήμης περιστατικά, αριθμούς, ημερομηνίες, διατηρώντας εντυπωσιακή ευστροφία και διαύγεια, παρά τη χρονική απόσταση των εξιστορούμενων (η αφήγησή του στον Γεώργιο Τερτσέτη έγινε το 1836).

Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη, ο οραματισμός μας ακόμη πιο φιλόδοξος: Σκοπός μας είναι ιδιαίτερα οι νέοι και οι μαθητές να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε ένα τόσο σημαντικό ντοκουμέντο, που θα ήταν ευχής έργο να αποτελούσε εύχρηστο εγχειρίδιο και της σχολικής εκπαίδευσης.
Το αφιερώνουμε στους, απανταχού της γης, σύγχρονους Έλληνες. Ας ευχηθούμε να ακούσουμε με προσοχή όσα έχει να μας πει ο γέρος του Μωριά...

(Απόσπασμα από την εισαγωγή των εκδοτών)

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο γέρος του Μωριά, εξελίχθηκε, στην αντιπροσωπευτικότερη φιγούρα της Ελληνικής Επανάστασης και όχι άδικα. Στο πρόσωπό του εκφράστηκαν αισθήματα συμπάθειας και αντιπάθειας, αγάπης και φθόνου. Ενσάρκωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα θετικά στοιχεία της Επανάστασης: τη λεβεντιά, την ανδρεία, την ευρηματικότητα, τη στρατηγική ικανότητα.

Τα απομνημονεύματα των αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821 αποτελούν μια μοναδική και πλούσια εξιστόρηση των γεγονότων της Επανάστασης. Η διήγηση του Κολοκοτρώνη στον Γεώργιο Τερτσέτη το 1836 και η έκδοση τους από τον τελευταίο το 1851 όταν ήταν βιβλιοθηκάριος της Βουλής αποτελεί ένα ορόσημο καθώς έφερε στο φως μια ενιαία αφήγηση των γεγονότων ενός εκ των βασικών πρωταγωνιστών της Επανάστασης. Διακόσια χρόνια μετά η εξομάλυνση και η προσαρμογή της γλώσσας του Κολοκοτρώνη δεν είναι μόνο μια φιλολογική πρόκληση, που επιχειρείται με μεγάλο σεβασμό στη παρούσα έκδοση, αλλά και ένα χρέος ώστε αυτή η αφήγηση που αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη ματιά για την Επανάσταση, εξόχως σημαντική, να μπορέσει να γίνει κτήμα των πολλών και να διαβαστεί ώστε να εισφέρει και στη δημόσια ιστορία αλλά και στην ερευνητική προσέγγιση μέσα από τις πρωτογενείς πηγές και την κριτική τους προσέγγιση.

(Απόσπασμα από τον πρόλογο του  Δρα  Στέφανου  Καβαλλιεράκη, Διευθυντή του Μουσείου Πόλεως Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία)

«O κόσμος μας έλεγε τρελούς. Εμείς, αν δεν ήμασταν τρελοί, δεν θα κάναμε την Επανάσταση...»

Λίγα λόγια για τις επιμελήτριες της έκδοσης

Η Φλώρα Βγόντζα και η Ελένη-Φιλοθέη Καλαθά είναι καθηγήτριες στη Μέση Εκπαίδευση. Υπηρετούν επί σειρά ετών σε δημόσια σχολεία κι αυτό που τις ενώνει είναι η αγάπη για την εκπαίδευση και η πολυετής ενασχόληση με τη διδασκαλία της Ιστορίας.
Η Φλώρα Βγόντζα γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει εκδώσει βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και κατασκευών.
Η Ελένη-Φιλοθέη Καλαθά γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και μητέρα πέντε παιδιών. Κάνει μεταπτυχιακό με θέμα τη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία και ασχολείται με την προώθηση της φιλαναγνωσίας στο σχολείο, οργανώνοντας εκθέσεις βιβλίων κ.λπ.

ΒΙΒΛΙΟ – CD

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής Φυλής από τα 1770 έως τα 1836

Απόδοση στη σύγχρονη νεοελληνική με σχόλια και γλωσσάρι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΛΩΡΑ ΒΓΟΝΤΖΑ  & ΕΛΕΝΗ- ΦΙΛΟΘΕΗ ΚΑΛΑΘΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

ΑΦΗΓΗΣΗ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Σχήμα: 19.5 Χ 26 / Σελ. 256 / ΤΙΜΗ: 19.90 €

 

ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΟΣ ΤΟΜΟΣ

 

ISBN: 978-960-619-086-5

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: 24/05/2021

 

 

Εκδόσεις Εν Πλω - Χαριλάου Τρικούπη 6-10 - Αθήνα - Τ 211 11 98 900-1

www.enploditions.gr - info@enploeditions.gr

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Δήμητρα Αγγελίδου

Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

 

pr@enploeditions.gr

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 211 11 98 900-1

 

6934405367


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.