Συνάντηση Παπαηλιού με εκπροσώπους του Κλάδου Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων

Συνάντηση Παπαηλιού με εκπροσώπους του Κλάδου Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων

Μάρτιος 08, 2024 - 16:19
0 σχόλια

Συνάντηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, του Α. Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης-αρμόδιου για την κτηνοτροφία Γιώργου Παπαηλιού και του βουλευτή Αχαϊας (Τομεάρχη Υγείας) Ανδρέα Παναγιωτόπουλου με εκπροσώπους του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) στα γραφεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή:

1) Ο αγροτικός κόσμος – εν προκειμένω αυτός της αμπελοκαλλιέργειας – και ο κόσμος της οινοποιείας – αντιμετωπίζει πρόβλημα περιθωριοποίησης και επιβίωσης.

Ενδεικτικά, στην εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων αμπελώνων και στην οικονομική ασφυξία πολλών μιρομεσαίων, και όχι μόνον, οινοποιητικών μονάδων. έχουν οδηγήσει

η συγκέντρωση και η τάση περαιτέρω συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής – εν προκειμένω της αμπελοκαλλιέργειας – και της οινοποιίας, προς όφελος ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων. Μάλιστα, γίνεται σκέψη, ακόμη και για εκρίζωση αμπελώνων

τα κριτήρια, βάσει των οποίων έχει θεσπιστεί η νέα ΚΑΠ, όχι αποκλειστικά για τη στήριξη και προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα, και ιδίως του ελληνικού, αλλά στο πλαίσιο ευρύτερων πολιτικών στοχεύσεων,

το υπέρογκο κόστος παραγωγής

οι ελληνοποιήσεις, οι παράτυπες εισαγωγές οίνων και οι παράνομες οινοποιήσεις

2) Απαιτούνται η αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ προς την κατεύθυνση της επανεξέτασης της «πράσινης συμφωνίας» και της ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων (αμπελουργικών) εκμεταλλεύσεων και η αντιμετώπιση των παθογενειών σε όλα τα επίπεδα.

Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας, επιβάλλεται ο εξορθολογισμός των κριτηρίων κατανομής των αδειών φύτευσης ανά περιφερειακή ενότητα, βάσει του παραγωγικού δυναμικού της, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών που έχουν αναλάβει τα funds και οι servicers, η δημιουργία κεντρικού ελεγκτικού φορέα για τον έλεγχο κατά τον τρύγο και στα οινοποιεία, παρεμβάσεις στη χρήση της αγροτικής γης κλπ.

3) Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ανάδειξης πολιτικών για την επιβίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιείας.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.