Σε πρόγραμμα δακοκτονίας το Ελαιοχωρί, Κολλινες, Αγριακόνα, Αγία Βαρβάρα

Σε πρόγραμμα δακοκτονίας το Ελαιοχωρί, Κολλινες, Αγριακόνα, Αγία Βαρβάρα

Φεβρουάριος 26, 2015 - 12:27
0 σχόλια

Σε πρόγραμμα δακοκτονίας κατά την ελαιοκομική περίοδο 2015 θα μπει ο δήμος Τρίπολης έτσι όπως αποφασίστηκε ομόφωνα  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρίπολης την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Ο επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Νικολάου Δημήτριος ανέφερε ότι έχουν γίνει παράπονα από καλλιεργητές, αγρότες, ιδιοκτήτες ελαιοδέντρων, ότι είτε γίνεται καθυστερημένα η δράση της δακοκτονίας, είτε γίνεται ελλιπώς.  Δηλαδή έχουμε προβλήματα με αυτή τη λειτουργία. Δεν ξέρω ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη και με ποιο τρόπο το χειρίζεται. Έχει δοθεί η αρμόζουσα προσοχή ώστε να γίνεται έγκυρα η δακοκτονία αλλά και με σωστό τρόπο τόνισε.

Ο κ. Σταματόπολος Δημήτριος του απάντησε λέγοντας ότι αρμόδια είναι η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, δεν είναι ο Δήμος αρμόδιος πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ποια ημερομηνία θα αρχίσει.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται όταν η αναμενόμενη ελαιοπαραγωγή της περιφέρειας της κάθε Τοπικής Κοινότητας, υπερβαίνει το 25% της πλήρους σοδειάς για τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς και το 20% για τις βρώσιμες ποικιλίες ελιάς και αφού το αποδεχθεί με πράξη του το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η εισφορά της δακοκτονίας σύμφωνα με το άρθρο 102 του Ν. 1402/1983 ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί της αξίας λαδιού, η οποία καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση για κάθε ελαιοκομική περίοδο (τιμή παρέμβασης για το κοινό Παρθένο Ελαιόλαδο οξύτητας 2-3,3%).

Με τις ίδιες διατάξεις, η εισφορά δακοκτονίας στις πωλούμενες χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους αυτών ελιές, ορίζεται σε ποσοστό 2% επί της τιμολογιακής αξίας πώλησής τους. Το πρόγραμμα δακοκτονίας στο Δήμο Τρίπολης κατά την τρέχουσα περίοδο 2015 θα εφαρμοσθεί με δολωματικούς ψεκασμούς από εδάφους.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αναφέρεται χωριστά για κάθε Τοπική Κοινότητα, η έκταση των ελαιώνων που θα ψεκασθεί και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιόδεντρων.

Σύμφωνα και με τις αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων ο Δήμος Τρίπολης :

1) Αποδέχεται την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2015, στους ελαιώνες των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων :

1α) Ελαιοχωρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. η αναμενόμενη παραγωγή με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα υπερβεί το 90% της

πλήρους εσοδείας και βεβαιώνεται ότι οι ελαιώνες της πιο πάνω Τ.Κ. εκτείνονται σε έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιοδένδρων είναι περίπου 98.000 .

1β) Αγίας Βαρβάρας, σύμφωνα με την απόφαση του Εκπροσώπου της Τ.Κ. η αναμενόμενη παραγωγή με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα υπερβεί το 50% της πλήρους εσοδείας και βεβαιώνεται ότι οι ελαιώνες της πιο πάνω Τ.Κ. εκτείνονται σε έκταση 2.000 στρεμμάτων περίπου και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιοδένδρων είναι περίπου 20.000.

1γ) Κολλινών, σύμφωνα με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Τ.Κ. η αναμενόμενη παραγωγή με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα υπερβεί το 50% της πλήρους εσοδείας και βεβαιώνεται ότι οι ελαιώνες της πιο πάνω Τ.Κ. εκτείνονται σε έκταση 3.000 στρεμμάτων περίπου και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιοδένδρων είναι περίπου 52.000.

1δ) Αγριακόνας, σύμφωνα με την απόφαση του Εκπροσώπου της Τ.Κ. η αναμενόμενη παραγωγή με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα υπερβεί το 80% της πλήρους εσοδείας και βεβαιώνεται ότι οι ελαιώνες της πιο πάνω Τ.Κ. εκτείνονται σε έκταση 200 στρεμμάτων περίπου και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιοδένδρων είναι περίπου 4.000.

1ε) Καλτεζών σύμφωνα με την απόφαση του Εκπροσώπου της Τ.Κ. η αναμενόμενη παραγωγή με όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις θα υπερβεί το 80% της πλήρους εσοδείας και βεβαιώνεται ότι οι ελαιώνες της πιο πάνω Τ.Κ. εκτείνονται σε έκταση 1.650 στρεμμάτων περίπου και ο αριθμός των παραγωγικών ελαιοδένδρων είναι περίπου 22.000


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.