Πρόγραμμα σίτισης και Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές Δημοτικού στη Βόρεια Κυνουρία

Πρόγραμμα σίτισης και Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές Δημοτικού στη Βόρεια Κυνουρία

Οκτώβριος 07, 2016 - 13:37
0 σχόλια

Την έγκριση του πλαισίου συνεργασίας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του «Ινστιτούτου Prolepsis», για την εφαρμογή του προγράμματος «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» εισηγείται στο ΔΣ Βόρειας Κυνουρίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς.

Η συνεργασία θα αφορά τη σίτιση και προώθηση υγιεινής διατροφής σε όλους τους μαθητές των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία) του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, για το σχολικό έτος 2016 – 2017.

Ο κ. Μαντάς στην εισήγησή του αναφέρει:

«Δεν μπορεί να υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει στην άμεση προτεραιότητά του τη σίτιση και την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Πέρα από την υλοποίηση των υπόλοιπων μεσοπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων στόχων της δημοτικής αρχής, η μέριμνα για τα παιδιά μας, αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η κοινωνική πολιτική παύει να είναι συμπλήρωμα στις προτεραιότητες του Δήμου και γίνεται άμεση και επιτακτική ανάγκη των δημοτών, ο Δήμος μας, πρωτοστατώντας σε πανελλήνιο επίπεδο, αναλαμβάνει την κάλυψη των αναγκών σίτισης όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων της εδαφικής του Περιφέρειας.

Η συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το Ινστιτούτο Prolepsis, μας παρέχει τόσο τη συμπλήρωση των οικονομικών πόρων για την υποστήριξη του εγχειρήματος, όσο και τη θεσμική θωράκιση της νομιμότητας, αφού τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ήδη σε συνάντηση της 6ης Οκτωβρίου 2016, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εξέφρασαν τη στήριξη τους.

Είμαστε βέβαιοι για τη θετική ανταπόκριση και τη στήριξη της πρωτοβουλίας, από όλους τους εμπλεκόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές.

Παρακαλώντας για την ομόφωνη έγκριση της παρούσας εισήγησης από τους Δημοτικούς Συμβούλους, ανεξαρτήτως προσωπικής, παραταξιακής ή κομματικής τοποθέτησης, ώστε να αποτελέσει αυτή η απόφαση μας παράδειγμα και για άλλα δημοτικά συμβούλια. 

Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας

Παναγιώτης Κ. Μαντάς»

Σκοποί του έργου είναι:

  •  Μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας (καθημερινή παροχή σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ενός δωρεάν υγιεινού γεύματος, ο μέσος δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 7%, το 18,9% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια κατά την έναρξη δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη στη λήξη του σχολικού έτους, το 36% των οικογενειών που αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας κατά την έναρξη δεν αντιμετώπιζαν στη λήξη του σχολικού έτους).
  •  Αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων βάρους (14,5% των μαθητών που ήταν παχύσαρκοι στην έναρξη είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη, 32,9% των μαθητών που ήταν υπέρβαροι στην έναρξη είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη, 45,2% των μαθητών που ήταν ελλιποβαρείς στην έναρξη είχαν φυσιολογικό βάρος στη λήξη, 32,4% των μαθητών που δεν είχαν φυσιολογικό βάρος στην έναρξη έχουν φυσιολογικό βάρος στη λήξη).
  •  Αύξηση της κατανάλωσης υγιεινών διατροφικών επιλογών των μαθητών (από τους μαθητές που δεν κατανάλωναν φρούτα, το 59% πλέον καταναλώνει, από τους μαθητές που δεν κατανάλωναν λαχανικά, το 48,6% πλέον καταναλώνει, από τους μαθητές που δεν κατανάλωναν γάλα ή γιαούρτι το 67,1% πλέον καταναλώνει, από τους μαθητές που δεν κατανάλωναν μαύρο ψωμί το 48,8% πλέον καταναλώνει).
  •  Βελτίωση της ποιότητας της υγείας των μαθητών (το 51,3% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής, το 39,3% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία, το 41,5% των μαθητών παρουσίασε βελτίωση στη συναισθηματική του υγεία, το 32,4% των μαθητών βελτίωσε τις κοινωνικές του δραστηριότητες).
  •  Οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (το 91,6% των γονέων δήλωσε ότι το πρόγραμμα βοήθησε οικονομικά την οικογένειά τους, το 77,4% των γονέων δήλωσε ότι το παιδί πλέον τρώει περισσότερο όσο είναι στο σχολείο και το 73,7% ότι τρώει γενικά περισσότερο, το 88,2 των γονέων θεωρεί ότι το πρόγραμμα καλύπτει κάποια υπαρκτή ανάγκη για τις περισσότερες οικογένειες).
  •  Εκπαιδευτικά οφέλη (οι γονείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δηλώνουν ότι το πρόγραμμα επηρέασε θετικά το ενδιαφέρον του παιδιού να πηγαίνει σχολείο κατά 69,9%, το ενδιαφέρον του παιδιού κατά τη διάρκεια των μαθημάτων κατά 70,2%, τη συμπεριφορά του παιδιού στο σχολείο κατά 66,7%, τη συγκέντρωση του παιδιού στα μαθήματά του κατά 66,3%, την επίδοση του παιδιού στο σχολείο κατά 65,3%).
  •  Επιπρόσθετα κοινωνικά και ευρύτερα παιδαγωγικά οφέλη (Διευθυντές, εκπαιδευτικοί και γονείς μαθητών αναφέρουν ότι μειώνεται η σχολική διαρροή, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη εντός της σχολικής κοινότητας, ενισχύεται το παιδαγωγικό έργο του σχολείου και η συνεργασία μεταξύ γονέων και σχολείου).
  •  Προώθηση της υγιεινής διατροφής στους μαθητές και τις οικογένειες τους, μέσω του σχεδιασμού αναπαραγωγής και διανομής εκπαιδευτικού υλικού.
  •  Καταγραφή της ανάγκης στα συμμετέχοντα σχολεία του Δήμου.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Μαντά ΕΔΩ


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.