Πόσο θωρακισμένα είναι τα σπίτια μας απέναντι σ' έναν σεισμό; - Συζήτηση με τον πρόεδρο μηχανικών Αρκαδίας (vid)

Πόσο θωρακισμένα είναι τα σπίτια μας απέναντι σ' έναν σεισμό; - Συζήτηση με τον πρόεδρο μηχανικών Αρκαδίας (vid)

Φεβρουάριος 24, 2023 - 21:00
0 σχόλια

Για άλλη μία φορά ένα τραγικό γεγονός, όπως αυτό του φονικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, έρχεται να αναδείξει το ζήτημα της προστασίας από φαινόμενα όπως αυτά και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας.

Στην Ελλάδα έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τις αντισεισμικές προδιαγραφές και την αντοχή των κτισμάτων. Είναι τα δημόσια κτίρια της χώρας μας έτοιμα για να αντέξουν έναν ενδεχόμενο σεισμό; Το σπίτι που κατοικούμε και στεγάζουμε την οικογένειά μας, είναι έτοιμο να αντέξει έναν σεισμό;

Ο κ. Νίκος Σταθουλόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αρκαδίας, σε συνέντευξή του στο ArcadiaPortal.gr μίλησε για τη νομοθεσία.

Ο σεισμός της Τουρκίας ήταν αναμενόμενος. Όπως ανέφεραν τα σχετικά μοντέλα, οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί από το 2018, αλλά από τότε  δυστυχώς δεν είχε γίνει σχετικός έλεγχος και θωράκιση των κτιρίων για να αντέξουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας άλλαξε το 2018 και είναι αυστηρότερος από τον ελληνικό, ο οποίος άλλαξε το 2005. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε ένα «συγχωροχάρτι» στους μηχανικούς και κατασκευαστές, έλεγχοι στα κτίρια δεν έγιναν, και τα αποτελέσματα του μεγάλου σεισμού ειναι γνωστά: 150.000 κατοικίες ισοπεδώθηκαν, κάποιες από τις οποίες, μάλιστα, δεν είχαν καν θεμέλια, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο πάνω από 50.000 ανθρώπους.

Ήταν πάρα πολύ ισχυρός σεισμός, σχεδόν 8 ρίχτερ, με τεράστια επιτάχυνση 0,6G. Ένας σεισμός που δεν τον περιμένεις εύκολα

Η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής χώρα, σημειώνονται χιλιάδες δονήσεις καθημερινά, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν γίνονται αισθητές. Υπάρχει ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται από το 1959  και από τότε μέχρι σήμερα, στο αρχικό κείμενο του Ε.Α.Κ.2000, έχουν γίνει οι αναγκαίες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις και διευκρινίσεις.

Υπάρχει ο πρωτοβάθμιος, ο δευτεροβάθμιος και ο τριτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος που πρέπει να γίνει στα δημόσια κτίρια.

Αν και έχουν γίνει κάποια βήματα, θα πρέπει ακόμα να γίνει πολύ δουλειά, έτσι ώστε να φτάσουμε στον τριτοβάθμιος έλεγχο, έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο θα αντέξει ένα κτίριο σε πιθανό σεισμό, είπε ο κ. Σταθουλόπουλος.

Στην Αρκαδία ο έλεγχος αυτός δεν είναι ικανοποιητικός, αφού έχει γίνει έλεγχος περίπου στο 30% των κτιρίων. Δεν είναι αργά για να ενταθούν οι εργασίες και να εξασφαλιστεί η αντισεισμική προστασία των σχολείων, των υπηρεσιών και όλων των  δημόσιων κτιρίων

Όπως σημείωσε ο κ. Σταθουλόπουλος, το θετικό σε όλη την κατάσταση είναι ότι πολλά από τα σχολεία που φιλοξενούν τους μαθητές της Αρκαδίας, είναι καινούργια.

Ο πρόεδρος των Διπλωματούχων Μηχανικών Αρκαδίας αναφέρθηκε και στο θέμα των ερειπωμένων κτιρίων, αυτών που είναι μιας κάποιας παλαιότητας ή αυτών που δεν είναι συντηρημένα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατεδαφιστούν, με ό,τι συνεπάγετε αυτό για τη δημόσια υγεία.

Σιγά - σιγά πολλά κτίρια φτάνουν στο όριο της ηλικίας τους, κι έτσι πρέπει να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, προκειμένου να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι καταστροφής τους ή ο κίνδυνος τραυματισμού πολιτών που ίσως τυχαία παίρνουν κάτω από ένα μπαλκόνι, για παράδειγμα.

Πρέπει οι πολίτες να συμβουλευτούν μηχανικό, ακόμα και για τις μικρής κλίμακας επεμβάσεις στο κτίριό τους

Επίσης αν κάποιος αγοραστής ενδιαφερθεί και θέλει να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα κτίριο θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό για να κάνει τον έλεγχο του κτιρίου.

Βασικά προβλήματα τον κλάδο των μηχανικών είναι η πολυνομία, η οποία ταλαιπωρεί τους μηχανικούς και κατ' επέκταση τους πελάτες τους.

Οι νόμοι είναι αντικρουόμενοι και κακώς γραμμένοι

Το κτηματολόγιο, τα δασικά και τα «Εξοικονομώ» είναι μερικά ακόμα ζητήματα που απασχολούν τους μηχανικούς της Αρκαδίας, αφού συνεχώς υπάρχουν προθεσμίες, με τους πολίτες να μην μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά, σημειώνει ο κ. Σταθουλόπουλος.

Δεν μπορείς σε 3 χρόνια να καλύψεις όλες τις παθογένειας 100 ετών. Χρειάζεται χρόνος, πρέπει να μπορεί ο κόσμος να μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του

Πρέπει να δοθεί επιδότηση για τον έλεγχο κτιρίων με βάση την παλαιότητά τους, ώστε ο καθένας μας, θα μπορεί να ελέγχει το κτίριό του και να το επισκευάσει είπε κλείνοντας.

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Συζήτηση για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων μας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.