Οικονομική κρίση: Υπήρχε και άλλος δρόμος ... από το ΔΝΤ και τα μνημόνια

Οικονομική κρίση: Υπήρχε και άλλος δρόμος ... από το ΔΝΤ και τα μνημόνια

Μάρτιος 09, 2012 - 22:53
7 σχόλια

Εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Τρίπολη

Δείτε και σε βίντεο αποσπάσματα από τις ομιλίες

Το συμπέρασμα που εξήχθη από την εκδήλωση που πραγματοποίησε το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου με θέμα "Ελληνική Οικονομία- τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις"  στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο ήταν ότι υπήρχε και άλλος δρόμος για τη "δημοσιονομική προσαρμογή των οικονομικών της χώρας" που ήταν αναγκαία...Δρόμος που όπως ειπώθηκε και από τους Οικονομολόγους του πάνελ δεν ακολουθήθηκε..

Όλοι σχεδόν οι ομιλητές ανάλογα βέβαια με τον χώρο που ο καθένας υπηρετεί στάθηκε κριτικά και ενάντια στο μνημόνιο και τις επιμέρους πολιτικές που έφερε και τόνισε τα όσα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον από δω και πέρα μετά και τη σημερινή απόφαση για το PSI που μειώνει το χρέος της χώρας κατά 100 δις ευρώ. Ένα χρέος όμως που το 2020 θα είναι και πάλι στο 120,5% του ΑΕΠ με το καλύτερο σενάριο...

Στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου παρών ήταν και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Πελοπίδας Καλλίρης που μεταξύ άλλων ανέφερε πως "το μνημόνιο οδήγησε σε οικονομική τραγωδία και οι Έλληνες γνώρισαν τη μεγαλύτερη φτώχεια μετά τη μεταπολίτευση που εκτίναξε τις τιμές σε υπηρεσίες και αγαθά με ταυτόχρονη μείωση των μισθών". Μιλώντας για μέτρα που πρέπει να ληφθούν από εδώ και πέρα σημείωσε πως μεταξύ άλλων θα πρέπει να μειωθεί το κόστος των πρώτων υλώ, του πετρελαίου, της βενζίνης, του ηλεκτρικού ρεύματος, να ενισχυθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υπάρξει ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, αφού η μείωση των μισθών αποτελεί μονόπλευρη πολιτική. Ο κ. Καλλίρης ανέφερε και άλλα μέτρα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη των νοικοκυριών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. 

Ο Γενικός Γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος στάθηκε στους λόγους που η χώρα πρέπει να δανείζεται αφού διαφορετικά δεν θα μπορεί να πληρώσει τη λειτουργία του Κράτους, ενώ δικαιολόγησε τη στάση της ΝΔ τονίζοντας πως δεν έμεινε αδρανής και το πρώτο μνημόνιο δεν το ψήφισε γιατί θεωρούσε πως η πολιτική αυτή μπορούσε να αποφευχθεί ενώ το δεύτερο μνημόνιο το ψήφισε για να συνεχιστεί η Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να μην υπάρξει πτώχευση. Ενώ παρατήρησε πως αυτή η επώδυνη κατάσταση δεν είναι έργο της ΝΔ και θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν από ποιους θα κυβερνηθούν από εδώ και πέρα. Και σημείωσε κλείνοντας πως απαιτείται σκληρή δουλειά και υπευθυνότητα για να υπάρξει μέλλον για τη χώρα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής εξήγησε ότι το όλο θέμα δεν είναι καθαρά οικονομικό αλλά ούτε και θέμα μόνο της Ελλάδας αφού η κρίση ξεκίνησε από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής. Μάλιστα σημείωσε πως τα οικονομικά φαινόμενα δεν είναι φυσικά φαινόμενα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις και μίλησε για "πολιτικές επιλογές" όσον αφορά το μνημόνιο τονίζοντας όμως πως δεν υπάρχουν οικονομικοί μονόδρομοι και πως ούτε το PSI θα φέρει την ανάπτυξη, αφού με μειώσεις μισθών, με ανεργία, με ύφεση που φτάνει στο 7% με βάση τα νέα στοιχεία και συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη, αλλά θα πρέπει να στηριχθούν τομείς όπως ο αγροτικός, ο βιοτεχνικός, ο βιομηχανικός και ο τομέας του τουρισμού καθώς και να ελεγχθούν οι τράπεζες. Ενώ επεσήμανε πως ο λαός με την ψήφο του πρέπει να δώσει μήνυμα πως θέλει αλλαγή αυτών των πολιτικών και συσπείρωση- συνεργασία της Αριστεράς.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοπονννήσου Παναγιώτης Λιαργκόβας αν και παραδέχτηκε πως απαιτείτο δημοσιονομική προσαρμογή, αφού μια χώρα δεν μπορεί να ζει πάντα με δανεικά, σημείωσε πως αντί να επιλεγεί ο δρόμος της μείωσης των δαπανών επελέγη ο δρόμος των φορολογικών επιβαρύνσεων και χαρακτήρισε "το μείγμα λάθος από την αρχή". Επίσης σημείωσε πως δεν υπάρξαν ή υπήρξαν σε ελάχιστο βαθμό μεταρρυθμίσεις και ως αιτία ανέφερε τη διαφθορά που όπως σημείωσε επηρεάζει τις επιλογές...

Για το μνημόνιο 2 είπε πως προβλέπει κάποια πράγματα που δεν προβλέπονταν στο μνημόνιο 1 όπως η τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη αλλά παρατήρησε πως αν δεν γίνουν ταυτόχρονες μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να μιλήσουμε για ανάπτυξη που θα έρθει μόνο με τις επενδύσεις.. και κυρίως με τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Που και αυτές για να υπάρξουν απαιτείται αλλαγή στη γραφειοκρατία, ασφαλές περιβάλλον και φορολογικές ελαφρύνσεις,

Να σημείωσουμε τέλος πως ο έτερος ομιλητής ο Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη, ενώ ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου Νίκος Τσίτας σημείωσε πως η προσπάθεια τους με αυτές τις εκδηλώσεις (προηγήθηκε και μία αντίστοιχη στην Κόρινθο) είναι να δοθούν κάποιες απαντήσεις στον κόσμο που ζει μέσα στην ανασφάλεια ενώ σημείωσε πως το βασικό ζήτημα είναι η ελάφρυνση των νοικοκυριών αλλά και των δανεικακών υποχρεώσεων όλων των πολιτών αφού ήδη υπάρχουν 120 δις σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια χρέος σε τράπεζες και αντίστοιχα 130 δις από επιχειρηματικά δάνεια.

Video: 

youtube://v/wzbUvVMoHyI

youtube://v/0dQ8gmteK2c


7 Σχόλια

2004-2009 ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΥΠΝΟ? ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥ [ΣΑΣ] ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. ΑΝΤΡΕΑ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΩΡΩ ΑΝΟΗΤΟ.

Ντροπή σας!!! Καταδικάζεται εκατομμύρια Έλληνες για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των τραπεζών που σας επέλεξαν και σας στηρίζουν! Λεγάτε ψέματα ή αποκρύπτατε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό και ακόμα συνεχίζεται να κάνετε τα ίδια! Χτες είχαμε πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και έχετε το θράσος να εμφανίζεστε αντί να παραδέχεστε τα εγκλήματα που διαπράξατε στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού. Εσείς κ. Λυκουρέντζο και όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και εσείς κ. Σπυρόπουλε και οι όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ καταντήσατε την χωρά μας στα χαλιά που βρίσκεται σήμερα! ΕΣΕΙΣ! Ξεπεράσαμε το 1 εκατομμύριο ανέργους και τολμάτε να ζητάτε την ψήφο μας; Τι άλλο πρέπει δηλαδή να πάθουμε για να παραδεχτείτε ότι έχετε διαπράξει τραγικά λάθη; ΟΧΙ δεν θέλουμε να μας σώσετε! Έχετε αποτύχει και τα 2 κόμματα εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, περιβαντολογικό κ.λ.π. και ακόμα κοιτάτε τον εαυτούλη σας, ακόμα αγωνίζεστε για την καρέκλα; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!! ΜΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙΤΕ!!!! ΕΛΕΟΣ!!!!!

Παρακολούθησα ένα μικρό μέρος της "εκδήλωσης", ολόκληρη μόνο την ομιλία του καθηγητή Πανεπιστημίου. Θα ήθελα να παραστώ και στη συζήτηση... Από αυτά που είπε ο καθηγητής συμπεραίνω ότι η οικονομία είναι κάτι που δεν σχετίζεται με την κάλυψη των αναγκών μας, που ξεπερνάει την ανθρώπινη διάσταση και γίνεται ένα είδος επιτραπέζιου παιχνιδιού στο οποίο παίρνουν μέρος μόνο οι παίχτες με την ιδιότητα του επενδυτή. Η ανάπτυξη για παράδειγμα πώς συμβαδίζει με το κίνημα της πατάτας; Δεν είναι συμβατή με τον άνθρωπο παρά μόνο αν περιοριστεί στο ρόλο του καταναλωτή και του παραγωγού κέρδους (κάποτε το έλεγαν υπεραξία) για τον επενδυτή. Από την άλλη όμως, ποιος ενδιαφέρεται για επενδύσεις τη στιγμή που το κεφάλαιο διογκώνεται μέσα από χρηματιστηριακά παιχνίδια χωρίς να παράγει τίποτα; Απορίες ενός άσχετου με την οικονομία. Μήπως θα μπορούσε κάποιος να μου δώσει πειστικές απαντήσεις;

Όταν ο Πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των Οικονομολόγων (Οικονομολόγος και ο ίδιος) δηλώνει ότι "το μνημόνιο οδήγησε σε οικονομική τραγωδία" και όχι το αντίθετο που είναι η αλήθεια, καταλαβαίνουμε ότι η επιστημονική άποψη των συνδικαλιτών κάθε είδους υποτάσεται στην πολιτική (βλ. λαϊκισμός). Προφανώς σκοπεύει να πολιτευτεί και είναι κατανοητό αλλά δεν παύει να είναι λανθασμένη άποψη. Για τους πολιτικούς κανένα σχόλιο δεν μπορεί να γίνει αφού το διαζύγιό τους με την πραγματικότητα και την κοινή λογική είναι πλέον οριστικό. Να πάνε σπίτι τους όλοι, δεν μπορούν να σώσουν τη Χώρα αυτοί που την οδήγησαν εδώ, όσο διατηρούν τα ίδια μυαλά. Πιό λογικός ο Λιαργκόβας, προσεγίζει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που είναι το πρώτο, χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση και λανθασμένου μίγματος πολιτικής μνημόνιο,που απέτυχε και οδήγησε στο δεύτερο που αν εφαρμοστεί με συνέπεια στο σύνολό του (διαρθρωτικές αλλαγές, επανεκίνηση της οικονομίας αμέσως) μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας Λυκουρένζος επιπλέον οφείλει να μας εξηγήσει γιατί στήριζε επί επτά έτη τον αλήστου μνήμης "χοντρούλη" της κάλπικης επανίδρυσης του κράτους, της κατατρόπωσης των "νταβατζήδων" μεταξύ σουβλακίου και τζατζικίου και τη μείωση του κράτους με 200.000 προσλήψεις και δημιουργία 450 νέων φορέων του Δημοσίου... Ντροπή!!!

oloi θα εμφανιστουν και θα χειροκροτουν πολλοι απο κατω στις ομιλιες τους.Αλλα ολους τους παλαμοκροτητες πρεπει να τους αντιμετωπισουμε σαν προδοτες γιατι προδοτης ειναι και αυτος που επικροτει την προδοσια.

Στα αλήθεια Anonymous ΑΤ αν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική τραγωδία, τότε τι περιμένεις να γίνει ακόμα για τα χαρακτηρίσεις έτσι; Με πτώση του ΑΕΠ από την αρχή της κρίσης περισσότερο από το 25%, με τη μείωση του πραγματικού διάθεση εισοδήματος ήδη να ξεπερνά το 23%, με θεωρητικό ποσοστό ανεργία τον Ιούνιο να ξεπερνά κατά πολύ το 25% και το πραγματικό να είναι πολύ μεγαλύτερο, εσύ το μνημόνιο θεωρείς ότι μας έσωσε; Έχουμε τρελαθεί τελείως;