Οι οµονενείς Βλαχοκερασιώτες της Αυστραλίας τιµούν τις Τέχνες, τα Γράμματα και τον Άνθρωπο

Οι οµονενείς Βλαχοκερασιώτες της Αυστραλίας τιµούν τις Τέχνες, τα Γράμματα και τον Άνθρωπο

Ιούνιος 28, 2021 - 21:06
0 σχόλια

Η Παλιγγενεσία του 1821 αποτελεί ορόσημο για την Ιστορία τής Νεότερης Ελλάδας και 200 χρόνια µετά εορτάζεται από άκρου εις άκρον τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όποια χώρα ανά τον κόσµο υπάρχουν 'Έλληνες. Μέσα στο πλαίσιο αυτού του εορτασµού και λόγω των περιορισµών που επέβαλε παγκοσμίως ή πανδηµία έχουν γίνει διαδικτυακές διαλέξεις, συνέδρια, παρουσιάσεις πρωτοτύπων έργων και κινήσεις για την ανάδειξή της σπουδαιότητας του 1821 όχι µόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρη την Ανθρωπότητα.

Η συµβολή των Οµονενών της Αυστραλίας για τον εορτασµό των 200 ετών είναι πολύ ουσιαστική και γίνεται µε µια σειρά δράσεων ανάµεσα στις οποίες περιλαµβάνεται και µία εκτεταμένη αναφορά στο έργο των πιο γνωστών Φιλελλήνων εκείνης τής περιόδου που επηρέασαν µε τις επιλογές τους την εξέλιξή των γεγονότων.

Η κα Ειρήνη Σάλτου, σύζυγος Νικολάου Σάλτου, οµονενής δεύτερης γενιάς είναι µόνιµος κάτοικος του Νιου Καστλ και φιλοτέχνησε τις προσωπογραφίες τεσσάρων σπουδαίων Φιλελλήνων (Φρανκ 'Αστινξ, Λόρδος Βύρωνας, Ευγένιος Ντελακρουά, Σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς, όπως ήταν γνωστός) που έχουν αναρτηθεί σε έκθεσή που έγινε προς τιµή τους. Η κα Ειρήνη Σάλτου, µητέρα τριών κοριτσιών, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα µε ταλέντο κι αγάπη στη ζωγραφική, έχει παρουσιάσει αξιόλογο εικαστικό έργο κι έχει κατά καιρούς συµµετάσχει σε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις. Παρά το γεγονός ότι έχει γεννηθεί, µεναλώσει και ζήσει στην Αυστραλία έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα µε το σύζυγο τής κι εµπνέεται από την οµορφιά των τοπίων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αυστραλία απαθανατίζοντας τα µοναδικά µε το χρωστήρα τής. Με τη συγκυρία τής συµµετοχής τής στην έκθεσή ανέδειξε το ταλέντο της και στις προσωπογραφίες.

Το 2019 ο σύζυγος της Ειρήνης, ο διακεκριµένος Πανεπιστηµιακός Καθηγητής Πνευµονολογίας κος Νίκος Σάλτος έλαβε την ύψιστη διάκριση που δίνεται σε επιστήµονες από την Κοινοπολιτεία τής Αυστραλίας και τής Νέας Ζηλανδίας για τις υπηρεσίες του τόσο ως γιατρός πνευµονολόγος, όσο και ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος για την συμπλήρωση 50 χρόνων πολύτιµης προσφοράς. Με την ευκαιρία του εορτασµού των 200 χρόνων επαναφέρουµε στη µνήµη µας το γεγονός τής βράβευσης του Νίκου Σάλτου από την Κοινοπολιτεία, εφόσον πιστεύουµε ακράδαντα ότι αυτά είναι τα «όπλα» µας για την καταγραφή τής σύγχρονης Παγκόσµιας Ιστορίας. Η ηθική, η επιστήµη, η ταπεινότητα κι ή προσφορά στο συνάνθρωπο, όπως την ορίζει ως ΑΝΘΡΩΠΟΣ κι ως ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ο Νίκος Σάλτος.

Αυτοί οι δύο αξιόλογοι οµογενείς, όπως και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, επιστήμονες και επιτυχηµένοι επαγγελµατίες σε διάφορους κλάδους αίρουν την καταγωγή τους από τη Βλαχοκερασιά και µας κάνουν ιδιαίτερα υπερήφανους. Το βιογραφικό του Νίκου Σάλτου βρίσκεται στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς, στην ενότητα «Πέραν της Βλαχοκερασιάς» κι ελπίζουµε ότι σύντοµα θα βρίσκεται εκεί και το βιογραφικό της συζύνου του Ειρήνης, συνοδευόµενο από κάποια από τα αντιπροσωπευτικά έργα της.

Ειρήνη και Νίκο σας ευχαριστούµε

'Αννα Μαρτίνου

Από την εφημερίδα "Η Φωνή της Βλαχοκερασιάς"


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.