Οι μαθητές του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού παρακολούθησαν το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Αστρονομίας

Οι μαθητές του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού παρακολούθησαν το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Αστρονομίας

Απρίλιος 23, 2024 - 16:23
0 σχόλια

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού παρακολούθησαν το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Αστρονομίας με θέμα «Σώζειν τα φαινόμενα» που πραγματοποιήθηκε το πρωινό του Σαββάτου 30 Μαρτίου 2024 στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Το Συνέδριο διοργάνωσαν με επιτυχία το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και το Γυμνάσιο-Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου υπό την αιγίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Σπουδαίοι ομιλητές από τον ευρύτερο εκπαιδευτικό και κυρίως τον πανεπιστημιακό χώρο από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναφέρθηκαν στην ιστορία της αστρονομίας, στην αρχαιαστρονομία, στη διαστημική αρχαιολογία και στη διδασκαλία της αστρονομίας στα σχολεία. Οι μαθητές-ακροατές των σχολείων που συμμετείχαν στο συνέδριο ενεργά εξέθεταν την άποψή τους, τη σύμφωνη γνώμη τους ή τη διαφωνία τους. Οι μαθητές του σχολείου μας προβληματίστηκαν σε θέματα αστρονομίας τα οποία συνειδητοποίησαν ότι απασχολούσαν τον άνθρωπο από την αρχή σχεδόν της εμφάνισής τους στον πλανήτη γη.

Το συνέδριο αυτό έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τις δραστηριότητες που ανέλαβαν οι μαθητές μας στα πλαίσια της Εκπαιδευτικής τους Επίσκεψης στην Αθήνα. Αρχικά την παρακολούθηση στο Θόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου την «Ιστορία της Γης» και στη συνέχεια την ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Λόφο των Νυμφών. Σε αυτόν το χώρο τα παιδιά ήρθαν σε επαφή πρώτον, με το πιο παλιό τηλεσκόπιο στην Ελλάδα με το οποίο ο μελετητής-αστρονόμος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα παρακολουθούσε τις κινήσεις των αστερισμών και στη συνέχεια ρύθμιζε την ώρα, τον χάρτη της Σελήνης όπως τον σχεδίασε ο Ιούλιος Σμιτ, διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1858 μέχρι το 1884 και τον αρχαιότερο υπολογιστή για τη μέτρηση του χρόνου, το γνωστό μας «Μηχανισμό των Αντικυθήρων». Και δεύτερον το μεγάλο τηλεσκόπιο από το οποίο παρακολούθησαν μέρος του αστερισμού του Ωρίωνα και το πράσινο νεφέλωμα πίσω από αυτόν.

Η επαφή των μαθητών μας με την επιστήμη της Αστρονομίας τους προσέφερε ερεθίσματα και γνώσεις, τους εξοικείωσε με την επιστήμη των πλανητών και των αστερισμών τους άνοιξε τους πνευματικούς τους ορίζοντες ενώ ταυτόχρονα τους ενθουσίασε και τους χαροποίησε

.Δελτίο Τύπου

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.