Οι κάτοικοι του Κοσμά Κυνουρίας θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς

Οι κάτοικοι του Κοσμά Κυνουρίας θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για την καταστροφή του χωριού από τους Γερμανούς

Μάρτιος 28, 2024 - 09:18
0 σχόλια
Οι κάτοικοι του Κοσμά Κυνουρίας, του χωριού που μαρτύρησε από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα όταν πυρπολήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 1944, θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κοινοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Τρίτη 26 Μαρτίου, με ομόφωνη απόφαση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι αποφάσεις επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ελήφθησαν ομόφωνα.
 
Οι αποφάσεις (όλες ομόφωνες) για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν:
1): α. Ένταξη του Μαρτυρικού Χωριού «Κοσμάς Αρκαδίας» στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ». β. Ανάρτηση της πράξης αναγνώρισης στις εισόδους και στην πλατεία του χωριού. γ. Αναζήτηση (μέσω του Δικτύου) και διεκδίκηση, για λογαριασμό των Κοσμιτών και της Κοινότητας Κοσμά, των εύλογων - δίκαιων και πλήρων ηθικών και υλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστη το «Μαρτυρικό Χωριό Κοσμάς Αρκαδίας», σε περιουσίες - παραγωγικές δομές και υποδομές, στις 29 - 30 Ιανουαρίου 1944, με την πυρπόληση του από τα στρατεύματα κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας.
2): Αναζήτηση, για λογαριασμό της Κοινότητας Κοσμά, με ενέργειες και πράξεις του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, των κινήσεων λογαριασμού σε αδράνεια (Εθνική Τράπεζα) και του χρηματικού υπολοίπου του.
3): Εκμίσθωση, με βάση τη σχετική νομοθεσία, για 3 χρόνια (δικαίωμα παράτασης για 2 έτη), ακινήτου (ισόγειο κατοικήσιμο κτίσμα 78,00 τ.μ με οικόπεδο 799,00 τ.μ), ιδιοκτησίας Κοινότητας Κοσμά, στον Βονταμά Λακωνίας. Κατώτατο όριο προσφοράς στον διαγωνισμό = 150,00 ευρώ μηνιαία.
4): Παραχώρηση, για την 07η Ιουλίου 2024, στην Σιόβολου Αρετή, χώρου της πλατείας Κοσμά προ του Ιερού Ναού των Αγίων Αναργύρων, χωρίς να εμποδίζεται η πρόσβαση στην εκκλησία, υπό το δεδομένο ότι η εορταστική εκδήλωση (γάμου - βάπτισης) καλύπτεται υγειονομικά και ηλετροδοτικά από τις εγκαταστάσεις του όμορου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της κ. Ευτυχίας Σιόβολου.
5): Χορήγηση, στην κ. Μιχαλαριά Ευγενία, οστεοθυρίδας στο κοιμητήριο Κοσμά.
6): Χορήγηση, στην κ. Τσολομίτη Αδαμαντία, οστεοθυρίδας στο κοιμητήριο Κοσμά.
 
Φωτογραφία: Από παλαιότερο άρθρο του φιλολόγου Παναγιώτη Κατσίκα για την πυρπόληση του χωριού
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.