Ο Αργύρης Πετρονώτης στην Τρίπολη για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» (vid)

Ο Αργύρης Πετρονώτης στην Τρίπολη για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας» (vid)

Σεπτέμβριος 25, 2019 - 13:01
0 σχόλια

Μια μεγάλη μορφή της Αρκαδίας, ο Στεμνιτσιώτης καθηγητής της Αρχιτεκτονικής, ιστορικός και μάστορας της πέτρας Αργύρης Πετρονώτης, θα παραβρεθεί στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο για τον εορτασμό της επετείου των 198 χρόνων από την Άλωση της Τριπολιτσάς αύριο Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης ο Δήμος Τρίπολης, οι εκδόσεις «Θίνες» και ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων, επ' ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας».

Για την εκδήλωση μίλησαν στην κάμερα του Arcadia Portal η εκδότρια των εκδόσεων «Θίνες», ιστορικός και δημοσιογράφος στη «Εφημερίδα των Συντακτών» κυρία Ζιζή Σαλίμπα και ο γραμματέας του ΣΑΟΟ, δικηγόρος, κ. Δημήτρης Καραμήτζος.

Η κυρία Σαλίμπα, αναφερόμενη στον Αργύρη Πετρονώτη υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια ισχυρή φυσιογνωμία, υπήρξε μαθητής του μεγάλου αρχιτέκτονα Πικιώνη, ο οποίος έχει αξιοδοτήσει την πέτρα, το νερό και το ξύλο, τα υλικά της φύσης, δηλαδή. Ο Αργύρης Πετρονώτης, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πρωτοστατεί στην κίνηση «Άνθη της Πέτρας» που σκοπό έχει να αναδείξει την πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση των μαστόρων της πέτρας, αλλά και να εκπαιδεύσει τους νέους ανθρώπους στα μυστικά της. «Το βιβλίο του Αργύρη Πετρονώτη είναι ένα οδοιπορικό στην Αρκαδία. Κάθε αναγνώστης μπορεί να το διαβάσει και να περπατήσει στα μονοπάτια, να δει από κοντά τις ροοκρήνες, δηλαδή τις βρύσες με το τρεχούμενο νερό, πολλές από αυτές σώζονται από τους οθωμανικούς χρόνους. Είναι, όμως, και ένα βιβλίο που, παρά τη απλότητά του, απευθύνεται στους ιστορικούς, στους αρχιτέκτονες, στους κοινωνιολόγους και στους ιστορικούς της τέχνης, αφού αποτελεί μια πλήρη καταγραφή αρχιτεκτονικών μνημείων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο  Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος,ο Βασίλης Καρδάσης, Ιστορικός, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, και ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμήτζος εξήρε την προσωπικότητα του Αργύρη Πετρονώτη, ο οποίος είναι και ο ίδιος δεινός ορειβάτης, και επεσήμανε ότι ο ΣΑΟΟ εδώ και 22 χρόνια περπατάει στα μονοπάτια που ο μεγάλος αρχιτέκτονας έχει περπατήσει. «Ο Πετρονώτης είναι φίλος προσωπικός και πολύ αγαπημένος. Είναι ένας αειθαλής έφηβος. Με χαρά συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση και ως ΣΑΟΟ έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν με τις εκδόσεις ''Θίνες'' αλλά και με τον Δήμο Τρίπολης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να φωτογραφηθούν οι ροοκρήνες της Αρκαδίας, για δύο χρόνια τόσο η κυρία Σαλίμπα όσο και ο κ. Καραμήτζος διένυσαν πολλά χιλιόμετρα, και μάλιστα εκτός του σημερινού Νομού, αφού πολλές περιοχές ανήκαν στην Αρκαδία τα παλαιότερα χρόνια.

Πρόκειται για μια εύχρηστη έκδοση, με εξαιρετικά προσεγμένη βιβλιογραφία η οποία έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στον εκδοτικό χώρο.

Video: 

ArcadiaPortal.gr Παρουσίαση βιβλίου του «Η μνήμη του νερού. Οι ροοκρήνες της Αρκαδίας»


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.