«Το μωρό μου ακούει;» Μια ερώτηση που πρέπει να σας απασχολήσει – Απαντά ο ΩΡΛ Δημήτρης Τριάντος (vid)

«Το μωρό μου ακούει;» Μια ερώτηση που πρέπει να σας απασχολήσει – Απαντά ο ΩΡΛ Δημήτρης Τριάντος (vid)

Μάιος 23, 2022 - 13:35
0 σχόλια

Ο ερχομός ενός μωρού στη ζωή ενός ζευγαριού γεννά μεγάλη χαρά αλλά παράλληλα και ευθύνες.

Οι γονείς κάνουν τον καλύτερο που μπορούν για την υγεία του νέου μέλους της οικογένειάς τους. Η ακοή του μωρού είναι ένα σημαντικό θέμα, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι παιδίατροι σε συνεργασία με τους ωτορινολαρυγγολόγους συνιστούν να γίνουν προληπτικές εξετάσεις σε μικρή ηλικία στο μωρό, ώστε να ελεγχθεί η ακοή του και να εντοπιστεί νωρίς κάποια μορφή βαρηκοΐας που μπορεί να υπάρχει. Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, ενώ η άμεση διάγνωση βαρηκοΐας σε ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους.

Πότε, όμως, και ποια είναι η εξέταση που πρέπει να γίνει, πώς γίνεται και τι αποτελέσματα μπορεί να έχει;

Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις μάς απάντησε ο κ. Δημήτρης Τριάντιος, χειρούργος- ωτορινολαρυγγολόγος, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς και οι μέλλοντες γονείς.

Αρχικά, έχουμε 1,9 περιστατικά νεογνικής και παιδικής βαρηκοΐας ανά χίλιες γεννήσεις και μπορεί να προκληθεί από το επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό, τη χρήση τοξικών φαρμάκων, τις συγγενείς λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, τον πρόωρο τοκετό ή και ακόμη και το τραυματισμό της κεφαλής κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Μετά τη γέννηση του μωρού, περίπου σε διάστημα ενός μήνα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εξέταση που ονομάζεται «ωτοακουστικές εκπομπές». Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη και μέσω αυτής γίνεται αντιληπτό αν ο κοχλίας του αφτιού του παιδιού ανταποκρίνεται σε ήχο.

Η πιο συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι αυτή των παροδικών προκλητών ωτακουστικών εκπομπών, οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε στο ιατρείο είτε στο σπίτι του παιδιού γρήγορα, ανώδυνα και με σχετικά χαμηλό κόστος.

Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε το παιδί έχει ακοή και δεν χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο.

Στην περίπτωση όμως που το μωρό δεν ανταποκριθεί στους ήχους, η παραπάνω εξέταση θα πρέπει να επαναληφθεί μετά από μια εβδομάδα. Αν και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε πραγματοποιείται πιο εξειδικευμένη εξέταση που ονομάζεται «ακουστικά προκλητικά δυναμικά του εγκεφαλικού στελέχους».

Αν η διάγνωση καταλήγει στο γεγονός ότι το παιδί δεν έχει ακοή ή μια μορφή βαρηκοΐας, τι ακολουθεί;

«Σε διάστημα τριών με έξι μηνών, σε μικρή ή μέτρια μορφή βαρηκοΐας μπορούν να τοποθετηθούν ακουστικά βαρηκοΐας στο παιδί. Από την άλλη σε σοβαρή μορφή βαρηκοΐας στην ηλικία μεταξύ των οκτώ με δέκα μηνών προχωράμε σε χειρουργική επέμβαση, όπου τοποθετούνται κοχλιακά εμφυτεύματα. Δηλαδή μέσω ηλεκτρικής διέγερσης το παιδί έχει τη δυνατότητα να ακούει», απαντά ο ειδικός.

Είναι πολύ σημαντικό η διάγνωση να είναι έγκαιρη, ώστε το ίδιο να ισχύσει και για την αντιμετώπιση. Αν το παιδί δεν διαγνωστεί άμεσα, αυτό έχει ως συνέπεια στο μέλλον να μην μπορέσει να μιλήσει και να το λεξιλόγιό του θα περιοριστεί στις 500 λέξεις.

Κλείνοντας, ο κ. Τριάντος συμβουλεύει τους νέους γονείς να μην φοβούνται την εξέταση αλλά και ούτε το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν πολλά όπλα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν αυτό υπάρχει.

Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει σωστή ενημέρωση και άμεση πραγματοποίηση της εξέτασης.

Αγγελική Γεωργοπούλου

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Ο Ωριλάς Δημήτρης Τριάντος απαντά σχετικά με τις ωτοακουστικές εκπομπές


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.