Κοίμηση της Θεοτόκου στο Λεβίδι: Ένας σπάνιος βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα (pics)

Κοίμηση της Θεοτόκου στο Λεβίδι: Ένας σπάνιος βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα (pics)

Ιούλιος 01, 2023 - 21:02
0 σχόλια

Στον δρόμο προς Ορχομενό, 1 χλμ. από το Λεβίδι, βρίσκεται μια εκκλησία αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, η οποία χτίστηκε τον 11ο αιώνα. Ο χώρος γύρω από τον ναό είναι περιποιημένος, γεμάτος φυλλοβόλα δέντρα.

Ο ναός είναι χτισμένος κατά πάσα πιθανότητα πάνω στον αρχαίο ναό της Υμνίας Αρτέμιδας και στην τοιχοποιία του διακρίνονται μέλη από τον αρχαίο ναό. Στη γιορτή της θεάς Αρτέμιδας, οι πιστοί τραγουδούσαν.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Λεβίδι ανήκει στον τύπο του σταυροεπίστεγου, με τετράπλευρο τρούλο. Μάλιστα, ο τρούλος αυτός στηρίζεται πάνω σε κίονες, πιθανότατα από τον αρχαίο ναό.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό και σπάνιο είναι το γεγονός ότι εσωτερικά ο ναός φέρει κυκλοτερή θόλο με αγιογραφίες.

Το ιερό είναι τρίκογχο, και στο επιστήλιο της θύρας υπάρχει επιγραφεί που μας πληροφορεί ότι ο ναός αυτός είναι άγνωστος πότε κτίστηκε, αλλά αγιογραφήθηκε το 1629 και ανακαινίστηκε το 1903:

«Η ΚΟΙΜΗΣΙΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

ΟΥΤΟΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

ΠΟΤΕ ΕΚΤΙΣΘΗ ΑΓΝΩΣΤΟΝ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΘΗ ΔΕ ΤΩ

1629 ΕΤΕΙ

ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΠΑΛΙΝ ΤΩ 1903»

Πωρόλιθοι, κέραμοι και επεξεργασμένοι λίθοι έχουν ταιριάξει με νεότερα υλικά για να αποδοθεί αυτή η ιδιαίτερη μορφή στο ναό. 

Ο ιερός ναός εορτάζει στις 23 Αυγούστου.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.