Κινδυνεύουν ασθενείς που μεταφέρονται στο Ιπποκράτειο από την Πελοπόννησο

Κινδυνεύουν ασθενείς που μεταφέρονται στο Ιπποκράτειο από την Πελοπόννησο

Φεβρουάριος 04, 2016 - 17:24
0 σχόλια

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Και αν θεωρούμε ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει επειδή ζούμε στην Τρίπολη ή στην Πελοπόννησο γενικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Στο «Πρώτο Θέμα» μίλησε ο Συντονιστής Διευθυντής της Β’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου κ. Γιώργος Οικονομόπουλος, ο οποίος μάλιστα έθεσε και την παραίτησή του στη διάθεση του αρμόδιου υπουργού, και αποκάλυψε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η νοσηλεία στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου. Η καρδιοχειρουργική  μονάδα που διευθύνει ο κ. Οικονομόπουλος καταρρέει. Τα όσα αναφέρει, αποτελούν πραγματικό κόλαφο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο ο ίδιος όσο και υπόλοιποι γιατροί καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό ζουν έναν μόνιμο εφιάλτη. «Από τα δύο χειρουργεία της κλινικής λειτουργεί μόνο το ένα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών ενώ οι κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας είναι συνεχώς κατειλημμένες με αποτέλεσμα, άτομα που χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης να νοσηλεύονται σε θαλάμους ή και σε ράντζα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Για το γεγονός της μεταφοράς ασθενών από όλη την Ελλάδα στο Ιπποκράτειο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία παντού, αναφέρει:

«Τις ημέρες που η κλινική εφημερεύει, μεταφέρονται ασθενείς από τη μισή Ελλάδα, από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και από την Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, παρότι η μετακίνηση τους με ασθενοφόρο σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται επιεικώς απαγορευτική. Παρά την ύπαρξη περιφερειακών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (Κρήτη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα) επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά μεταφέρονται κάτω από άκρως επικίνδυνες για τον ασθενή συνθήκες μέσω ΕΚΑΒ από τα εν λόγω νοσοκομεία με δικαιολογίες του τύπου ''ο διευθυντής δεν είναι εδώ, δεν έχουμε εργαλεία'' κ.λπ.», αναφέρει ο κ. Οικονομόπουλος και συνεχίζει περιγράφοντας τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής. « Αποτέλεσμα; Τα καρδιοχειρουργικά τμήματα του Ιπποκράτειου  και του Ευαγγελισμού που εφημερεύουν μέρα παρά μέρα να δέχονται περιστατικά μεταφερόμενα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες, θέτοντας σε πραγματικό  κίνδυνο τη  ζωή των ασθενών. Για παράδειγμα, η πιθανότητα θανάτου λόγω ρήξεως της αορτής είναι 5% ανά ώρα από την στιγμή που θα επέλθει η ρήξη. Για σκεφτείτε πόσο επικίνδυνο είναι όταν ασθενείς μεταφέρονται από μεγάλες αποστάσεις και φτάνουν στο Ιπποκράτειο αρκετές ώρες μετά το συμβάν. Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασαν νεκροί προς νοσηλεία!».

Η κατάσταση στην Υγεία βαίνει από το κακό στο χειρότερο και τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν τους ανθρώπους, την υποδομή και τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τόσα πολλά περιστατικά, τα οποία μάλιστα προωθούνται σε αυτά από τα περιφερειακά νοσοκομεία, που γνωρίζουν την ίδια κατάρρευση. Ο ιατρικός κόσμος έχει πολλάκις κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η κυβέρνηση κωφεύει...

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.