Γούργαρης: Αμίαντος στο Μεγαβούνι - Κίνδυνος μόλυνσης από τις χωματερές στον Δήμο Τρίπολης

Γούργαρης: Αμίαντος στο Μεγαβούνι - Κίνδυνος μόλυνσης από τις χωματερές στον Δήμο Τρίπολης

Απρίλιος 09, 2024 - 20:45
0 σχόλια

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ Τρίπολης την Τρίτη 9 Απριλίου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπέιρωσης» Βαγγέλης Γούργαρης έθεσε το θέμα των χωματερών, με αφορμή τα εγκαίνια του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σκάλα Λακωνίας. Όπως είπε, η κατάσταση στις χωματερές είναι επικίνδυνη, και ιδιαιτέρως στο Μεγαβούνι. Ο κ. Γούργαρης είπε:

«Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η επονομαζόμενη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, μπορεί αυτοί που πολιτικά συμπλέουν με τη διαχείριση της ΤΕΡΝΑ να τσακώνονται για την πατρότητα του θεάρεστου αυτού έργου ή να πλακώνονται για τις καρέκλες στη φωτογραφία, αλλά οι δημότες έχουν έρθει μπροστά σε εξελίξεις δυσάρεστες, θα πληρώνουν ένα χοντρό χαράτσι. Ως τη λήξη της θητείας μας, το τέλος ταφής απορριμμάτων θα έχει φθάσει τα 50 ευρώ ανά τόνο. Η πόλη της Τρίπολης είναι περικυκλωμένη από τέσσερις χωματερές, που ρυπαίνουν γενικότερα, και ειδικότερα τον υδροφόρο ορίζοντα. Στο Μεγαβούνι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Δεν υπάρχει ούτε ένα δέμα που να μην έχει σκάσει. Υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς και ρύπανσης, και εγκατάλειψη, πάνε ανεξέλεγκτα και τώρα σκουπίδια και υπάρχουν υλικά αμιάντου στον χώρο εκεί, που είναι 100% καρκινογόνα, Το ερώτημα είναι, τι θα κάνουμε συνολικά με τις χωματερές και από απόψε, κυριολεκτώ, με το Μεγαβούνι. Η κατάσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Πολλά λέγονται για τις γωνιές ανακύκλωσης, και νομίζω ότι στην επόμενη συνεδρίαση πρέπει να έρθει ενημέρωση για να έχουμε μια εικόνα».

Ο δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης απάντησε: «Οι γωνιές ανακύκλωσης, αυτά τα σπιτάκια, αυτό που λέτε ότι λέγονται πολλά, τα έχω διαβάσει κι εγώ. Αυτός είναι ένας διαγωνισμός του ΦΟΔΣΑ, όχι του Δήμου, οπότε να ενημερωθούμε όλοι από τον ΦΟΔΣΑ για τις διαδικασίες του διαγωνισμού. Θα καλέσουμε τον ΦΟΔΣΑ να σας ενημερώσει. Γιατί επικεντρωθήκατε στο Μεγαβούνι; Εκεί γινόταν προσωρινή αποθήκευση, είναι περίκλειστος και κλειδωμένος ο χώρος, δεν μπορεί να μπει κάποιος. Δεν ξέρω αν υπάρχουν αμίαντοι. Κάνουμε εδώ και τρία χρόνια διαχείριση αμίαντου, υπάρχει συγκεκριμένη σύμβαση. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος αν ένας ιδιώτης πήγε παράνομα και τον πέταξε εκεί, δεν το ξέρω, είναι παράνομη πράξη αυτή και η ευθύνη είναι της Αστυνομίας και των αρμόδιων Αρχών. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Τρίπολης, έχει διαδικασία διαχείρισης στα έργα του. Τι γίνεται με τους ιδιώτες, είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να κάνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο».

Ο κ. Γούργαρης απάντησε: «Διαβεβαιώ το Σώμα, έχοντας την ευθύνη του λόγου μου, ότι σας περιέγραψα μια πραγματική κατάσταση. Αυτή η κατάσταση πρέπει να λυθεί. Τα δεματοποιημένα σκουπίδια πρέπει να φύγουν».

Ο κ. Τζιούμης είπε: «Θα πάει η Υπηρεσία να δει. Το ότι κάποια δέματα έχουν σπάσει, είναι λογικό. Οι άλλες χωματερές δεν μολύνουν; Πρέπει να πάρουμε μέτρα για όλα. Στην Αγία Τριάδα υπήρχε υποδομή;».


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.