Φαντασμαγορικές λαμπαδηδρομίες στην ηρωική Δημητσάνα με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (pics, vid)

Φαντασμαγορικές λαμπαδηδρομίες στην ηρωική Δημητσάνα με μεγάλη συμμετοχή κόσμου (pics, vid)

Μάρτιος 25, 2024 - 12:02
0 σχόλια

Μια φαντασμαγορική εκδήλωση παρακολούθηκαν όσοι παρευρέθηκαν στις Λαμπαδηδρομίες στη Δημητσάνα την Κυριακή βράδυ 24 Μαρτίου 2024. Εκατοντάδες επισκέπτες παρευρέθηκαν στην ηρωική πόλη της Γορτυνίας για την αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδηδρομιών με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να φτάσουν πάνω από ένα χιλιόμετρο εκτός του χωριού και στις δυο εισόδους του χωριού.

Ο «Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας» διοργάνωσε την αναβίωση του εθίμου των Λαμπαδηδρομιών για δωδέκατη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Μικροί και μεγάλοι ξεκίνησαν από δυο σημεία, το νεκροταφείο και την πλατεία της Αγίας Κυριακής και περπάτησαν, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια,υπό τους ήχους της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης! Οι δυο πορείες ενώθηκαν μέσα στο κέντρο του χωριού και κατευθύνθηκαν στο πάρκινγκ όπου έγινε το κύριο μέρος της εκδήλωσης με τον Όρκο των παλικαριών του Κολοκοτρώνη και τους παραδοσιακούς χορούς που ακολούθησαν. Χορευτικοί σύλλογοι από Τρίπολη, Αργολίδα, Μεσσηνία και Ρούμελη τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Τους παραδοσιακούς χορούς ξεκίνησαν τα παιδιά της Δημητσάνας. Τίμησαν με την παρουσία τους οι Αρκάδες βουλευτές Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Η νύχτα έγινε μέρα από τα πυροτεχνήματα, τα βεγγαλικά και κροτίδες δονούσαν όλη τη Δημητσάνα και η ατμόσφαιρα μύριζε Δημητσανίτικο μπαρούτι θυμίζοντας τις εποχές της Επανάστασης. 

Για την ιστορία οι Δημητσανίτες είχαν ασκηθεί στην κατ’ οίκον παρασκευή πυρίτιδας ήδη από το 1461. Η συμβολή της πόλης στην Επανάσταση του 1821, με την κατοχύρωση του δικαιώματος παραγωγής και εμπορίου της μπαρούτης, ήταν καθοριστική. Η ηρωική αυτή διάσταση, ήταν που καθιέρωσε τη Δημητσάνα όχι μόνο ως «μπαρουταποθήκη του Έθνους» αλλά και ως «σύμβολο ανεξαρτησίας». Όταν το μήνυμα της έναρξης της Επανάστασης διαδόθηκε, οι υποδουλωμένοι ξεχύθηκαν στα σοκάκια με δάδες στα χέρια - παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου - και μπροστά στα ιερά των εκκλησιών οι οπλαρχηγοί ορκίστηκαν στον αγώνα για απελευθέρωση.

Video: 

ArcadiaPortal.gr - Φαντασμαγορικές Λαμπαδηδρομίες στην ηρωική Δημητσάνα με μεγάλη συμμετοχή κόσμου


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.