«Ευτυχές το νέον έτος»: Καρτ ποστάλ από το παρελθόν, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αρκαδία (pics)

«Ευτυχές το νέον έτος»: Καρτ ποστάλ από το παρελθόν, μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αρκαδία (pics)

Ιανουάριος 01, 2024 - 08:45
0 σχόλια

Στις μέρες μας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ταχυδρομείο για να στείλουν τις ευχές τους στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Το Διαδίκτυο, ειδικά την τελευταία δεκαετία, έχει υποκαταστήσει την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου. Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι στέλνουν τα νέα τους ή τις ευχές τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομειου, μέσω των κοινωνικών δικτύων, με μηνύματα στα inbox και σε τοίχους.

 

Τον προηγούμενο αιώνα, όμως, οι άνθρωποι επικοινωνούσαν κυρίως μέσω αλληλογραφίας. Ακόμα και το τηλέφωνο ήταν είδος πολυτελείας. Οι οικογένειες των ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή περνούσαν εβδομάδες ή και μήνες για να έχουν νέα των αγαπημένων τους που βρίσκονταν στα ξένα. Ιδίως, όμως, τις ημέρες των γιορτών, όπως τα Χριστούγεννα και η έλευση του νέου έτους, οι άνθρωποι συνήθιζαν να στέλνουν ευχετήριες κάρτες και επιστολές στους συγγενείς και στους φίλους τους ακόμα κι αν έμεναν στην ίδια πόλη.

Ήταν κι αυτό μια συνήθεια της εορταστικής περιόδου. Μάλιστα, με δεδομένο το γεγονός ότι τα ταχυδρομεία ήταν πολύ πιο αργά από ό,τι είναι σήμερα, οι κάρτες στέλνονταν αρκετές μέρες νωρίτερα, προκειμένου να φθάσουν στον προορισμό τους στην ώρα τους.

Επισκεφθήκαμε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στην Αρκαδία, όπου φυλάσσονται επιστολές και καρτ ποστάλ από τα παλιά χρόνια. Ο προϊστάμενος κ. Γιάννης Γεωργουλής, φιλόξενος όπως πάντα, μας είπε ότι στα Γενικά Αρχεία του Κράτους υπάρχει πληθώρα ευχετηρίων καρτών από όλη την Αρκαδία.

«Σας ευχόμεθα ολοψύχως Καλά Χριστούγεννα, χαρούμενες γιορτές και ευτυχησμένος (sic) ο καινούριος χρόνος», εύχονται στους δικούς τους ο Γιώργος και η Γεωργία από τη Γερμανία.

«Αγαπητί (sic) μου ξαδέλφι (sic) Γεωργία, με υγείαν και ευτυχίαν να διέλθετε το νέον έτος 1917...».

Στις κάρτες απεικονίζονται η φάτνη με το Θείο Βρέφος, αλλά και τετράφυλλα τριφύλλια, σύμβολα της τύχης, τραπουλόχαρτα, όμορφες καλοντυμένες γυναίκες.

Οι καρτ ποστάλ φυλάσσονταν ως θησαυροί, διαβάζονταν και ξαναδιαβάζονταν. «Ω, βέβαια, μας έγραψε ο γιος μας από την Αμερική, σταθείτε να σας διαβάσω τις ευχές του...». Οι ευχετήριες κάρτες έπαιρναν θέση κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ή στα κλαδιά του και τοποθετούνταν προσεκτικά μέσα σε κουτιά και συρτάρια.

Σας παρουσιάζουμε σήμερα μερικές από τις ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες του προηγούμενου αιώνα και σας ευχόμαστε υγεία, αγάπη, προκοπή και τύχη.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.