Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας το 2011

Έρχονται σημαντικές εξελίξεις στο χώρο της υγείας το 2011

Δεκέμβριος 28, 2010 - 11:38

 Οι γιατροί προειδοποιούν ότι περί τις 20 Ιανουαρίου θα παρατηρηθεί αδυναμία εφημέρευσης στην πλειονότητα των επαρχιακών Νοσοκομείων!
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;
Συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου η Εκτελεστική Γραμματεία (ΕΓ) της ΟΕΝΓΕ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε το πρόσφατο σχέδιο νόμου, αλλά και οι εξελίξεις που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στο χώρο της υγείας.
 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ενημέρωσαν τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο ότι η
θεσμοθέτηση πλαφόν 9% στις πρόσθετες εφημερίες συνιστά έναν άθλιο
εμπαιγμό των νοσοκομειακών γιατρών, οι οποίοι μέσω των Γενικών Συνελεύσεων αποφασίζουν να μην εγγράφουν εφεξής καμιά πρόσθετη εφημερία.
Το αποτέλεσμα θα είναι περί τις 20 Ιανουαρίου να παρατηρηθεί αδυναμία
εφημέρευσης στην πλειονότητα των επαρχιακών Νοσοκομείων, με αποκλειστικά υπεύθυνη την κυβέρνηση.
Η δικαιολογία που υπήρξε εκ μέρους του υπουργού ήταν ότι το 9% τέθηκε τελευταία στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών, πράγμα που αιφνιδίασε και τους ίδιους. Από πλευράς των γιατρών, θεωρήθηκε ως ανεπαρκής η δικαιολογία και ζητήθηκε άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης ΚΥΑ και έκδοση νέας, στην οποία θα έχει απαλειφθεί κάθε πλαφόν.
Κλήθηκαν από τον υπουργό ο Γενικός Γραμματέας κ. Πολύζος και ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης και μετά από διαβούλευση υπήρξε δέσμευση ότι θα πραγματοποιούσαν την επομένη επαφή με το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα και να πληρωθούν στο ακέραιο οι εφημερίες που εκτελέστηκαν, καθώς κι εκείνες που θα εκτελούνται στο μέλλον.
Στο θέμα του σχεδίου νόμου μεταφέρθηκε η αντίθεση της ΟΕΝΓΕ στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και συγκεκριμένα:
1. Στο θέμα των προμηθειών εκφράστηκε εκ νέου η άποψή για έναν δημόσιο φορέα προμηθειών, ο οποίος θα αναπτύξει σύστημα διανομής και αποθήκευσης και θα προμηθεύεται από εταιρείες παραγωγής νοσοκομειακό υλικό σε εργοστασιακές τιμές.
2. Στο θέμα της ένταξης του ΙΚΑ στο ΕΣΥ η άποψή των γιατρών είναι ότι ουδόλως
συνιστά δημιουργία δομών ΠΦΥ. Το ήδη υπερφορτωμένο και δυσλειτουργικό ΙΚΑ θα κληθεί πλέον να εξυπηρετήσει μέσω των απαρχαιωμένων υποδομών του, εκτός των δικών του και όλους τους άλλους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί δραματικά η ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Σε περίπτωση ένταξης γιατρών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ οι γιατροί επανέλαβαν ότι θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ ότι αυτή θα γίνει με τις
ίδιες εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις που ισχύουν για τους γιατρούς του ΕΣΥ και επιπλέον δεν θα χαθούν νοσηλευτικές κλίνες. Επίσης απαίτησαν να μην διαταραχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία των ειδικευομένων που πραγματοποιούν ειδικότητα στα Νοσοκομεία ΙΚΑ.
3. Στο θέμα του άρθρου 57, με το οποίο θεσμοθετείται ο συντονιστής Διευθυντής και γίνονται αντιστοιχήσεις βαθμίδων ΕΣΥ προς εκείνες των Πανεπιστημιακών, διατυπώσαν την κατηγορηματική θέση ότι πρέπει ως άρθρο να απαλειφθεί ολοσχερώς. Δηλώσαν ότι οι αυξήσεις των Βασικών Μισθών στους Πανεπιστημιακούς, αν και νομοθετούνται με λαθραίο και ανορθόδοξο τρόπο, δεν τους βρίσκουν αντίθετους, εάν όμως δοθούν τότε αυτοδίκαια δικαιούνται ως Νοσοκομειακοί γιατροί το διδακτικό επίδομα που λαμβάνουν εκείνοι, δεδομένου ότι εκπαιδεύουν τον μεγαλύτερο όγκο ειδικευομένων. Η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αντιλήφθηκε ότι όντως υπάρχει λανθασμένη διατύπωση στο θέμα των αντιστοιχήσεων και θα την απαλείψει.
4. Εξήγησαν ότι το ζήτημα του Συντονιστή Διευθυντή ως ανεξάρτητου βαθμού με αύξηση 1 ευρώ στο Βασικό Μισθό συνιστά πλήρη κατάργηση της κλαδικής συμφωνίας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι από πλευράς τους παύει πλέον να υφίσταται δέσμευση κάλυψης ασφαλών προγραμμάτων.
 
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
 
1. Ζήτησαν εξηγήσεις για το μέλλον των 2000 θέσεων γιατρών μετά την επιβολή του κανόνα 1/5 από την τρόικα. Από πλευράς του κ. Λοβέρδου υπήρξε δέσμευση (η οποία μάλιστα επαναλήφθηκε τρείς φορές) ότι κάθε θέση που προκηρύχθηκε ή θα προκηρυχθεί μέχρι 31/12/10 δεν εμπίπτει στον κανόνα 1/5. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τον υπουργό θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, κριθεί ή βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας για διορισμό δεν κινδυνεύουν να απολεσθούν.
2. Σχετικά με τους επικουρικούς ζήτησαν οι πίνακες να μένουν διαρκώς ανοιχτοί και να υφίσταται δυνατότητα παράτασης θητείας, ή η θητεία τους να γίνει 18μηνη. Το ζήτημα φάνηκε να εξετάζεται ευνοϊκά από την πολιτική ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες θέσεις επικουρικών προωθούνται αυτές τις μέρες στα Νοσοκομεία για διορισμό με αποφάσεις που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
3. Στο ζήτημα της κατάργησης της δυνατότητας των γιατρών βουλευτών να καταλαμβάνουν θέσεις Διευθυντών στο ΕΣΥ, το οποίο είχαν θέσει σε προηγούμενη συνάντηση και το επαναφέραμε, υπήρξε δέσμευση ότι θα περιληφθεί στο παρόν σχέδιο νόμου.
4. Στο θέμα του εφημεριακού προτύπου ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης είπε ότι το θεωρεί ανοιχτό ζήτημα και εξετάζεται για πιθανή ένταξη στο σχέδιο νόμου.
5. Στο ζήτημα της 3ης εγκυκλίου που αφορά στις διαδικασίες εκλογής των
Επιστημονικών Συμβουλίων ζήτησαν να υπάρξει διορθωτική ρύθμιση, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο διπλοψηφίας, πράγμα που έγινε δεκτό.
6. Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τις ανεξόφλητες εφημερίες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ο κ. Τιμοσίδης απάντησε ότι πρόκειται να δοθεί σχετικό κονδύλιο, αν και από πλευράς των γιατρών υπάρχουν αμφιβολίες εάν τελικά φτάσει στους δικαιούχους.
 
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία, εκτιμώντας ότι οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου αφορούν όλες τις κατηγορίες του ιατρικού σώματος, αποφάσισε να καλέσει τους ιατρικούς φορείς σε Πανιατρική Σύσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου 2011.
Το μεσημέρι της επομένης θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και το βράδυ συνάντηση με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς.

 
Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις 

Ειδήσεις: