Επιμορφωτικό σεμινάριο στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης

Επιμορφωτικό σεμινάριο στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Τίρυνθας, Ναυπλίου και Τρίπολης

Μάιος 02, 2023 - 11:49
0 σχόλια

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με επιστημονικά υπεύθυνη την Ομότιμη Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννηπραγματοποιείαπό 10-26 Μαϊουένα διεπιστημονικό επιμορφωτικό σεμινάριο, το οποίο θα απευθύνεται στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους της Τίρυνθας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.Το Σεμινάριο θα γίνει στο ΦΟΥΓΑΡΟ, που συνιστά στο Ναύπλιοέναν πρωτοπόρο χώρο ζωής και τέχνης, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα και πρόσφερε τη φιλοξενία του διεπιστημονικού Σεμιναρίου για όλο το διάστημα.

Ο ρόλος των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι πολύ σημαντικός στο σωφρονιστικό σύστημα. Είναι εκείνοι που λειτουργούν καθημερινά τις φυλακές και φροντίζουν ώστε να τηρείται το συγκεκριμένο σύστημα του εγκλεισμού. Η ίδια η ορολογία δίνει τη σημασία του ρόλου και του έργου, που είναι δύσκολο, απαιτητικό και εξουθενωτικό. Το έργο αυτό οφείλει να είναι υψηλής ποιότητας, καθώς απαιτεί συνδυαστικές γνώσεις τόσο για την ανθρώπινη ψυχολογία όσο και για το σωφρονιστικό σύστημα στο σύνολό του. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος πρέπει να έχει τις δεξιότητες να προσεγγίζει τους έγκλειστους, να αντιλαμβάνεται τα προβλήματά τους, να γίνεται επιλυτής αυτών και να έχει αναπτύξει την ενσυναίσθησή του, ώστε να κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο έγκλειστος. Έχει λεχθεί ότι η εργασία των σωφρονιστικών εμπεριέχει και αυτή μια μορφή εγκλεισμού λόγω των δύσκολων καθημερινά καταστάσεων που έχουν να αντιμετωπίσουν, που μπορεί να επιδράσουν ακόμη και στην ψυχική τους κατάσταση. Άλλωστε δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Σε κάθε περίπτωση ο σωφρονιστικός υπάλληλος, προκειμένου να προλάβει τέτοια φαινόμενα, επιβάλλεται να έχει αναπτύξει την προσωπικότητά του, να έχει το γνώθι σαυτόν, να ελέγχει τα συναισθήματά του, να έχειεπικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχώς την τάση να βελτιώνεται και να εξελίσσεται. Παράλληλα απαραίτητο εφόδιο για την εργασία του είναι η γνώση των νόμων, κωδίκων και διαταγμάτων που συνιστούν το σωφρονιστικό σύστημα.

Εκτός από τη σαφή γνώση του συστήματος οφείλει να έχει κύρος με το οποίο να πείθει τους έγκλειστους και να χειρίζεται καταστάσεις και συμπεριφορές.

Κάθε σωφρονιστικός υπάλληλος καλό είναι να έχει αναπτύξει την παιδαγωγική γνώση καθώς αποτελεί έναν άνθρωπο - δάσκαλο για τους γύρω του, υπόδειγμα, που οι άλλοι θα τοναντιμετωπίζουν με δεκτικότητα, αποδοχή και σεβασμό. Ο σωφρονιστικός- πρότυπο με το έργο του, την κατανόηση, τις αντιδράσεις και συμβουλές του μπορεί να συντελέσει στη θετική στάση και συμπεριφορά του έγκλειστου, στη συνεχή βελτίωσή του και στην επιθυμητή αλλαγή. Ο σωφρονιστικός με τις επαγγελματικές του δεξιότητες μπορεί να συντελέσει στο έργο της επανένταξης του έγκλειστου που ξεκινά από την πρώτη μέρα της φυλάκισής του. Επομένως, κατά το διάστημα της φυλάκισης και του αποκλεισμού, αυτός που μπορεί να στηρίξει τον έγκλειστο είναι ο σωφρονιστικός και με την καθημερινή του καθοδήγηση και παρέμβαση, να τον διευκολύνει να οδεύσει προς την επιτυχή επανένταξή του.

Ευχαριστούμε την δωρήτρια εταιρείαπου μας έδωσε τη δυνατότητα πραγματοποίησης αυτού του προγράμματος στο οποίο θα διδάξουν καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επί των θεμάτων.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.