Εντυπωσιακή αναπαράσταση της Πολιορκίας Κάστρου Καρύταινας (pics,vid)

Εντυπωσιακή αναπαράσταση της Πολιορκίας Κάστρου Καρύταινας (pics,vid)

Μάρτιος 24, 2024 - 20:34
0 σχόλια

Χθες το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας με θέα το Κάστρο της, πραγματοποιήθηκε διαδραστικό αφιέρωμα στους Αγωνιστές του 1821.

Ο πολιτιστικός σύλλογος “Κοινόν Καρυτινών”, βασισμένος σε ιστορικά γεγονότα, από το 2016, πραγματοποιεί διαδραστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Αγώνα για την Απελευθέρωση της πατρίδας μας.
Άλλοτε, εμπνευσμένες από την πρώτη συντεταγμένη Νικηφόρο μάχη της Ελληνικής Επανάστασης (Στενά Αγ. Αθανασίου, στις 27/3/1821), άλλοτε στοχεύοντας στα συναισθήματα των Αγωνιστών και των ανθρώπων που αφήνουν πίσω τους κι άλλοτε στην Πολιορκία του Κάστρου της Καρύταινας(26/3/1821).

Σε ένα χωριό με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους ανταποκρίθηκαν στο χθεσινό κάλεσμά μας, πάνω από χίλιοι επισκέπτες!!!!
Με τη στήριξη του Δήμου Μεγαλόπολης και την άριστη συνεργασία που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, το αποτέλεσμα ικανοποίησε και συγκίνησε όλους!!!
Αξιοσημείωτη είναι η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας(Αστυνομικό τμήμα Μεγαλόπολης), καθώς η υπομονή κι ο σεβασμός που έδειξαν οι επισκέπτες στην προσπάθεια που έκανε ο σύλλογός μας!!!
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά!

Η Καρύταινα είναι ένα ανοιχτό βιβλίο στην Ιστορία της πατρίδας μας, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων!
Το μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης είναι σαφές.
Όταν υπάρχει ισχυρό κίνητρο, καθαρός στόχος, δίκαια αιτήματα, αδιάκοπη προσπάθεια, ακόμα κι από μια χούφτα ανθρώπους,μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα!!!!
Και τότε και τώρα!!!!!
Η Καρύταινα δίνει το παράδειγμα!
Απλώνει το χέρι και καλεί όλους όσους αγαπούν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τις τέχνες και τον πολιτισμό, να ενώσουμε το βλέμμα και την καρδιά μας κι όλοι μαζί μονιασμένοι, να δημιουργούμε από κοινού!!!!!!

Στην χθεσινή Αναπαράσταση της Πολιορκίας του Κάστρου της Καρύταινας, συμμετείχαν επτά πολιτιστικοί σύλλογοι Αναβιωτών καθώς και τρία χορευτικά συγκροτήματα.
Ευχαριστούμε, από τα βάθη της ψυχής μας, όλους τους εθελοντές Αναβιωτές και χορευτές από την “Αγ. Τριάδα”, τον “Παράδεισο”, το τμήμα Αναβίωσης “Π. Κεφάλας” Καλαμάτας.
Τους εκπροσώπους Αναβιωτές από τον σύλλογο “Γ. Καραϊσκάκης”, Βλιβιανών Ξηρομέρου και από το σώμα Απόδοσης τιμών Δήμου Ανατολικής Μάνης.Τους εκπροσώπους της Ένωσης Αρκάδων Αγ. Δημητρίου Αττικής και της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Ευχαριστούμε επίσης πολύ, τον χορευτικό σύλλογο ΧοροΜεγαλόπολη, που μας τίμησε με την παρουσία και τη συμμετοχή του με σαράντα παιδιά/χορευτές/ μικρούς Αναβιωτές, από τη Μεγαλόπολη και την Καρύταινα.
Συγχαρητήρια αξίζουν και στη δασκάλα ελλ. παραδοσιακών χορών των παιδιών, κα.Κατερίνα Γιαννοπούλου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας για την ειδική άδεια παραχώρησης της πρόσβασης στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, δεδομένου ότι αυτή την περίοδο γίνονται εργασίες αναστήλωσης του Κάστρου και το μνημείο είναι κλειστό. Επίσης, στον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κο. Μιχόπουλο Κωνσταντίνο, καθώς και σε όλους τους Δημοτικούς συμβούλους που παραβρέθηκαν. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καρύταινας κος. Γιώργος Κοτέλος έδωσε τον καλύτερο εαυτό του τόσο στο διάστημα της προετοιμασίας του αφιερώματος, όσο και κατά τη διάρκεια του.

Οι κάτοικοι κι οι επαγγελματίες της Καρύταινας, τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας(Βασίλης Σπυρακόπουλος και Τάσος Ταγκαλάκης), φίλοι και συγχωριανοί μας, βοήθησαν όλοι μαζί κι ο καθένας χωριστά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη κι έχοντας τους δίπλα μας, πιο δυνατοί κι έτοιμοι για τις επόμενες δράσεις μας!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ανήκει και στον Νίκο Σπυρόπουλο, φίλο μας αγαπημένο, ο οποίος μας δάνεισε την εξαιρετική φωνή του και υποδύθηκε τον Θ. Κολοκοτρώνη, στο ηχητικό απόσπασμα που εντάξαμε στο Αφιέρωμα. Επίσης, στο Μάτσικα Παναγιώτη για τις μουσικές επιλογές και τη μουσική επένδυση του δρώμενου της Πολιορκίας.
Ηλία Περγαντή, ταλαντούχε ερασιτέχνη φωτογράφε Αναβιωτών, σε ευχαριστούμε κι εσένα πολύ για την παραχώρηση της άδειας να χρησιμοποιήσουμε μια από τις φωτογραφίες σου που εικονίζει τον Θ. Κολοκοτρώνη, στην αφίσα της εκδήλωσης μας.

Η εξαιρετική ορχήστρα με τους: Σωτήρη Κανελλάκη (κλαρίνο), Χρήστο Λυκουρέτζο (νταούλι), Αντρέα Μιχολιά (λαούτο) και Δημήτρη Καραχάλιο (τραγούδι), απογείωσαν μουσικά την εκδήλωση. Συνεργάστηκαν υποδειγματικά με τα χορευτικά συγκροτήματα κι απέδειξαν για άλλη μια φορά το ταλέντο τους και την αγάπη τους στο παραδοσιακό τραγούδι. Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Μεγαλόπολης, για την κάλυψη της δαπάνης της ορχήστρας!!!!!
Το καφέ εστιατόριο “Αρκτος” και η ταβέρνα το “Κάστρο”, στην Καρύταινα ανέλαβαν να ετοιμάσουν τις νοστιμιές του μπουφέ για τους Αναβιωτές. Οι γεύσεις και η ποικιλία ενθουσίασαν τους φίλους μας.
Ευχαριστούμε και πάλι τον Δήμο Μεγαλόπολης, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα και σε αυτόν το τομέα.
Γιώργο Σπυρακόπουλε και Μαρία Σπυροπούλου, το ευχαριστώ είναι λίγο.
Με την αγκαλιά σας ανοιχτή στον σύλλογο, μας βοηθάτε κάθε φορά να προσφέρουμε στους επισκέπτες ζεστό τσουκαλόκαυτο (κρασί βρασμένο με μπαχαρικά). Το συμβολικό αυτό κέρασμα, το οποίο φτιάχνετε μοναδικά, ζεσταίνει και χαλαρώνει τους καλεσμένους μας!!
Βασίλη Κοτέλο, Γιώργο Παπαναστασίου, Σταύρο Στρίγκο, Αλέκο Παπαβασιλόπουλε, Γιώργο Στασινόπουλε, Ντίνα Μπακόγιαννη, Δήμητρα Χαλδούπη, Γιάννη και Ρίτσα Μαυροειδή, σας ευχαριστούμε πολύ κι εσάς για την προσφορά σας!

Το “Καφενείο της Μεγαλόπολης”, με τον Παναγιώτη Αλεβίζο κάλυψε με βίντεο την εκδήλωση. Ευχαριστούμε θερμά, που μας βοηθάτε να μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας υπέροχες στιγμές.

Η ΕΡΑ Τρίπολης, το Arcadia Portal, το τηλεοπτικό κανάλι Best Καλαμάτας πιστεύοντας στη σπουδαιότητα και τα μηνύματα του αφιερώματος πήραν την πρωτοβουλία και ανέδειξαν το γεγονός με αναφορές και συνεντεύξεις.
Τους ευχαριστούμε πολύ!!!

Ας θυμόμαστε λοιπόν, ότι όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα και να είμαστε περήφανοι για ότι δημιουργούμε!
Για το ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου ‘Κοινόν Καρυτινών”, η πρόεδρος,
Ελένη Κουσκουρέλου

Δείτε τα 2 βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση από το kafeneio-megalopolis.gr και το arcadiaportal.gr

Video: 

Αναπαράσταση Πολιορκίας του Κάστρου της Καρύταινας

Παραδοσιακοί Χοροί στην Αναπαράσταση Πολιορκίας Κάστρου Καρύταινας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.