Το ελληνικό φάρμακο επενδύει στην Τρίπολη: Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου μιλά στο Arcadia Portal

Το ελληνικό φάρμακο επενδύει στην Τρίπολη: Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ Φαίη Κοσμοπούλου μιλά στο Arcadia Portal

Οκτώβριος 17, 2023 - 09:00
0 σχόλια

«Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Στη Βιομηχανική Περιοχή της πρωτεύουσας της Αρκαδίας πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επένδυση στον νομό μας. Δύο μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την Τρίπολη για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Τα οφέλη για την πόλη μας αλλά και για ολόκληρη την Αρκαδία, είναι πολλαπλασιαστικά. Πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τα δύο αυτά νέα εργοστάσια θα μετατρέψουν την περιοχή μας σε έναν κόμβο παραγωγής φαρμάκων, έρευνας και μεταφοράς προϊόντων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας διοργανώνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ενημερωτική ημερίδα* υπό τον τίτλο «Ημέρα Σταδιοδρομίας – Προοπτικές και Ευκαιρίες για το Μέλλον» που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου, στους γονείς αλλά και στα μέλη της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες αυτές επενδύσεις. Με αυτή την ευκαιρία, το ArcadiaPortal συνομίλησε με την κυρία Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, με την οποία συζητήσαμε τόσο για τις προοπτικές της ανάπτυξης του φαρμάκου στον τόπο μας, όσο και για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας εν γένει και για τη σημασία του τόσο για την οικονομία της χώρας μας.

Κυρία Κοσμοπούλου, αρκετές φορές έχουν διοργανωθεί στο παρελθόν στην πόλη μας Ημέρες Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ωστόσο, από όσο θυμάμαι, καμιά τους δεν ήταν εξειδικευμένη σε έναν τομέα. Πού αποσκοπεί η διοργάνωση της συγκεκριμένης Ημερίδας στην Τρίπολη; 

Η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενημέρωση των μαθητών και σπουδαστών για τα οφέλη που θα έχουν όχι μόνο για την Τρίπολη αλλά και γενικότερα για την Αρκαδία οι δύο επενδύσεις στην περιοχή. Μέσω αυτής στοχεύουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους στην επαγγελματική ανάπτυξη της νέας γενιάς και είναι μια ευκαιρία οι νέοι της Αρκαδίας να ενημερωθούν για τις πολλές δυνατότητες που προσφέρονται στην τοπική αγορά από αυτές τις επενδύσεις. 

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί επενδύσεις που είναι εξειδικευμένες και αφορούν στο ελληνικό φάρμακο, την παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξή του. Επομένως απαιτείται εξειδικευμένη ενημέρωση για τις επενδύσεις αυτές. Οι παραπάνω λόγοι οδηγούν στην εξειδικευμένη αυτή εκδήλωση, η οποία όμως αφορά στο σύνολο της Αρκαδίας. 

Οι επενδύσεις δύο φαρμακευτικών βιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Τρίπολης είναι  για την πόλη και για τον νομό μας οι μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ποια οφέλη θεωρείτε ότι θα έχει η πόλη μας αλλά και η Αρκαδία από αυτές τις επενδύσεις, εκτός, φυσικά, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας;

Είναι πράγματι οι μεγαλύτερες επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Τρίπολης και χαίρομαι που αυτό αναγνωρίζεται.  Τα οφέλη για την Αρκαδία και την Τρίπολη είναι πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή, μια επένδυση δεν αφορά μόνο στις θέσεις εργασίας και στο ποσό που θα δαπανηθεί για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες. Αντιθέτως, είναι πολυδιάστατα. Το πρώτο, προφανές όφελος, είναι η αγορά εργασίας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κορυφαίο εργοδότη της χώρας. Απασχολεί εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης δίνοντας ευκαιρίες ανέλιξης και καλές απολαβές. 

Όπως γίνεται πρόδηλο, οι επενδύσεις αυτές θα ανοίξουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στην Τρίπολη και την Αρκαδία δίνοντας προοπτική σε νέους επιστήμονες να μείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας

Ας μην ξεχνάμε επίσης, τα γενικότερα οφέλη για την περιοχή. Η Τρίπολη βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στην Πελοπόννησο και μέσω των επενδύσεων αυτών η πόλη μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο παραγωγής φαρμάκων, έρευνας και μεταφοράς προϊόντων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ευρύτερη τοπική οικονομία θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένα στοιχεία του ΙΟΒΕ, τα οποία δείχνουν τα οφέλη από τις επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Μπορείτε να κάνετε προβολή των στοιχείων αυτών στην ευρύτερη οικονομία της Αρκαδίας.  Τα στοιχεία της μελέτης του ΙΟΒΕ αποτυπώνουν τη μοναδική πολλαπλασιαστική αξία των επενδύσεων του κλάδου στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και στα δημόσια έσοδα.

Συγκεκριμένα, η ανταποδοτικότητα των επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 86%-129% της επενδυτικής δαπάνης, τα έσοδα του δημοσίου αυξάνονται σε ετήσια βάση μέχρι και έως 37,6% του επενδυόμενου ποσού, ενώ ανάλογη είναι και ενίσχυση της απασχόλησης με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας. Όπως καθίσταται σαφές, τα οφέλη είναι πολλαπλά για την τοπική οικονομία. 

Η Ημερίδα απευθύνεται μόνο σε μαθητές που σκέφτονται να σπουδάσουν φαρμακευτική – φαρμακολογία και τις σχετικές με το φάρμακο επιστήμες ή σε ένα ευρύτερο κοινό; 

Είναι σαφές πως η κεντρική στόχευσή μας είναι η νέα γενιά που αποτελεί και το αυριανό ενεργό ανθρώπινο δυναμικό που θα βγει στην αγορά εργασίας. Η Ημερίδα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου που τώρα σχεδιάζουν το μέλλον τους και θέλουμε να τους δείξουμε τις προοπτικές και ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους και μάλιστα στον τόπο τους, σε φοιτητές και απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που σκέφτονται να ακολουθήσουν ή έχουν ακολουθήσει, είτε κάποια τεχνική κατεύθυνση, είτε κάποια επιστήμη που σχετίζεται με το φάρμακο, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό που θα ήθελε να ενημερωθεί για το επενδυτικό πλάνο της φαρμακοβιομηχανίας που υλοποιείται στην περιοχή.

Ως Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, μιλήστε μας για το ελληνικό φάρμακο στην ευρωπαϊκή αγορά και για τη σημασία του ελληνικού φαρμάκου στην ελληνική οικονομία.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί καταλύτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Xαρακτηρίζεται από έντονη επενδυτική δυναμική και εξωστρέφεια. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν, παράγουν και εξάγουν ποιοτικά φάρμακα πρώτης γραμμής σε περισσότερες από 140 χώρες, ενώ παράλληλα υλοποιούν ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων, αλλά και την κατασκευή  νέων, παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών. 

Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ της χώρας και οδηγούν στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ που ήδη σας έχω αναφέρει.

Εκτός όμως από τις σημαντικές επιδράσεις στην οικονομία, οι επενδύσεις αυτές έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας διασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, θωρακίζουν το σύστημα υγείας και φαρμακευτικής φροντίδας προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει έκτακτες κρίσεις, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η  πρόσβαση των ασθενών σε ακόμη περισσότερες θεραπείες. Θα ήθελα να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που πιστοποιεί την κοινωνική διάσταση της δραστηριότητας της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης πολλές χώρες της Ευρώπης αντιμετώπισαν ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης γραμμής. Στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίσαμε παρόμοια ζητήματα, καθώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κάλυψε τις ανάγκες σε φάρμακα πάνω από 3 εκατ. ασθενών. 

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στο στόχο της ανάδειξης της χώρας μας σε κόμβο φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής για την ΝΑ Ευρώπη.

 

*Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα 'ΗΜΕΡΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ' την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στις 18:00 στο Αμφιθέατρο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης. Η ημερίδα περιλαμβάνει 2 πρωινές συνεδρίες και συγκεκριμένα από τις 09:00-11:00 για μαθητές Γ' Λυκείου, από τις 11:00-13:00 για μαθητές Β΄ Λυκείου και το απόγευμα στις 18:00-20:00  για γονείς και μέλη της τοπικής κοινωνίας. Η Ημερίδα  δίνει μια μοναδική ευκαιρία, σε γονείς και μαθητές/τριες να ενημερωθούν για το επενδυτικό πλάνο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Περιοχή, τις προοπτικές και ευκαιρίες για το μέλλον. Αναλυτικά το πρόγραμμα στην αφίσα.

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.