Διακοπή λειτουργίας του συντριβανιού στην κεντρική πλατεία Παραλίου Άστρους

Διακοπή λειτουργίας του συντριβανιού στην κεντρική πλατεία Παραλίου Άστρους

Ιούλιος 17, 2021 - 19:29
0 σχόλια

Λήψη απόφασης σχετικά με την απομάκρυνση συντριβανιού από την πλατεία της Κοινότητας Παραλίου Άστρους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εισηγούμενος το συγκεκριμένο θέμα της ημερήσιας διάταξης, έθεσε υπόψη των μελών αυτής το αριθμ. 44/18.05.2021 Υπηρεσιακό Σημείωμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας:

Η εισήγηση ανέφερε :

Με την με αρ. 1 σχετική το συμβούλιο της κοινότητας Π. Άστρους αποφάσισε την απομάκρυνση του συντριβανιού που βρίσκεται στην πλατεία του οικισμού του Π. Άστρους (Φ1) και την τοποθέτηση στη θέση του άγκυρας . (πρόκειται για την άγκυρα που βρισκόταν στον προσήνεμο μόλο πριν την εκτέλεση των εργασιών αναβάθμιση του λιμανιού).

Το συντριβάνι κατασκευάστηκε βάσει των με αρ. 51/1995 και 92/1995 μελετών της Τ.Υ.Δ.Κ. Αποτελείται από λεκάνη ύδατος σταυροειδούς σχήματος , στο κέντρο της οποίας υπάρχει κατασκευή από λευκό τσιμέντο(γλυπτό). Στη βάση κατασκευής αναπαράγεται εις τετραπλούν μορφή πήγασου ακολουθούν καθ΄ ύψος δυο λεκάνες συλλογής ύδατος και επί της τελευταίας λεκάνης άγαλμα που αναπαριστά τη μορφή του Ποσειδώνα.

Επισημαίνεται ότι η λειτουργία του συντριβανιού έχει διακοπεί λόγω παλαιότητας και βλαβών των υδραυλικών του εγκαταστάσεων και αυτό δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει αν δεν προηγηθεί αντικατάστασή τους.

Εισήγηση:

1. Κατά ατά την άποψή μας η κατασκευή που βρίσκεται εντός της λεκάνης του συντριβανιού δεν συνάδει με τα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού (σχετ. 4) και επιπλέον ενώ το 1995 ήταν σε ισχύ το άρθρο 19 του Γ.Ο.Κ. βάσει του οποίου τέτοιου είδους κατασκευές στους κοινόχρηστους χώρους των οικισμών έπρεπε να έχουν εγκριθεί από την Ε.Π.Α.Ε. στο φάκελο κατασκευής του έργου δεν βρέθηκε τέτοια έγκριση, εισηγούμαστε απομάκρυνση της κατασκευής από σκυρόδεμα (γλυπτό) που βρίσκεται εντός της κύριας λεκάνης του συντριβανιού.

2. Δεδομένου του ότι το σιντριβάνι δύναται να λειτουργήσει μετά την επισκευή – αντικατάσταση των υδραυλικών του εγκαταστάσεων και την αντικατάσταση του γλυπτού της προηγούμενης παραγράφου , εισηγούμαστε προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να γνωμοδοτήσει :

Είτε και για το ενδεχόμενο επισκευής των εγκαταστάσεων , αντικατάστασης της παράστασης που περιγράφηκε ανωτέρω και συνέχισης της λειτουργίας του συντριβανιού είτε για την διακοπή της λειτουργίας του συντριβανιού και τοποθέτηση στη θέση του της άγκυρας της με αρ. 1 σχετικής απόφασης , εφόσον ληφθεί σχετική έγκριση του συμβουλίου αρχιτεκτονικής βάσει του με αρ. 2 σχετικού.».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής πρότεινε στα μέλη να αποφασίσουν σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του συντριβανιού, την απομάκρυνσή του και την τοποθέτηση στη θέση του της αναφερόμενης στην αριθμ. 2/2020 απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Παραλίου Άστρους άγκυρας και για λόγους παλαιότητας του συντριβανιού αλλά και επειδή θεωρεί πιο συμβατή την άγκυρα με τον χαρακτήρα του παραδοσιακού οικισμού του Παραλίου Άστρους.

Το μέλος κ. Καμπύλης Ιωάννης εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με την πρόταση του Συμβουλίου της Κοινότητας Παραλίου Άστρους περί απομάκρυνσης του συντριβανιού και τοποθέτησης στη θέση του της μεγάλης άγκυρας που θα φανερώνει και την ταυτότητα του οικισμού, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η υφιστάμενη κατασκευή δε θα πρέπει να καταστραφεί διότι κάποια στιγμή μπορεί να τοποθετηθεί κάπου αλλού.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Παραλίου Άστρους για να τονίσει ότι πέραν της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου έχουν ληφθεί δύο ακόμη σχετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Κοινότητας, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Περαιτέρω υπογράμμισε ότι εάν αποφασισθεί η παραμονή του συντριβανιού στο χώρο θα πρέπει να επισκευασθεί, καθώς τόσο οι υδραυλικές όσο και οι ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις είναι απολύτως κατεστραμμένες ενώ συγχρόνως θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για απασχολούμενο που θα μεριμνά για την τακτική χλωρίωση του νερού και τη διατήρηση της στάθμης του στο επιθυμητό επίπεδο. Ο κ. Κωνσταντίνου πρόσθεσε ότι στο πέρασμα των χρόνων έχει καταστεί σαφές ότι ούτε λειτουργικό είναι ούτε συνάδει με την ταυτότητα του οικισμού και ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει να τοποθετηθεί στη θέση αυτή η άγκυρα και άσπρο βότσαλο τριγύρω, όπως και σε άλλα λιμάνια, όπως αυτό του Πόρου.

Το μέλος κ. Μαντάς Παναγιώτης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση ως προς το θέμα και τις διατυπωθείσες προτάσεις: «Για μένα η ύπαρξη του συντριβανιού στο χώρο δημιουργεί αντιαισθητικά αποτελέσματα, δεν έχει καμία λειτουργικότητα και είναι άσχημο. Παρ’ ολ’ αυτά είμαστε Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις που να είναι εφαρμόσιμες. Μιλάμε για την ανάπλαση και την ανάδειξη του πλέον επισκέψιμου χώρου στο Παράλιο Άστρος. Θα πούμε εμείς ως Επιτροπή για το άσπρο βότσαλο που προτείνει ο Πρόεδρος του Παραλίου Άστρους; Και πού ξέρουμε ότι το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής θα γνωμοδοτήσει θετικά για την τοποθέτηση – και με ποιον τρόπο – της άγκυρας. Αν θέλεις Πρόεδρε ως Επιτροπή να παίρνουμε αποφάσεις που να είναι εφαρμόσιμες, φέρε πρώτα μια μελέτη ανάπλασης του χώρου που να περιλαμβάνει την απομάκρυνση του  συντριβανιού και την αντικατάστασή του με κάποιο άλλο εμβληματικό στοιχείο της περιοχής που θα αναδείξει το χώρο, να το συζητήσουμε.».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τόνισε ότι η πρόταση της αρμόδιας Υπηρεσίας, όπως έχει αποτυπωθεί στην ως άνω παρατεθείσα εισήγησή της, είναι είτε η επισκευή των εγκαταστάσεων του συντριβανιού και η συνέχιση της λειτουργίας του είτε η απομάκρυνσή του και η τοποθέτηση στη θέση του της άγκυρας, εφόσον ληφθεί σχετική έγκριση του Συμβουλίου της Αρχιτεκτονικής. Εξυπακούεται δε, όπως επεσήμανε ο κ. Γαρδικιώτης ότι προκειμένου να ζητηθεί η έγκριση απαιτείται η σύνταξη σχετικού φακέλου από την Υπηρεσία.

Επανατοποθετούμενος ο κ. Μαντάς ζήτησε τόσο από τον κ. Γαρδικιώτη όσο και από τον κ. Κωνσταντίνου εξετάσουν συνολικά το θέμα της ανάδειξης της πλατείας του Παραλίου Άστρους, καθώς το συντριβάνι και η απομάκρυνσή του δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα σε έναν χώρο που έχει γεμίσει παράνομα παιχνίδια που ενοχλούν τους επισκέπτες. Εξέφρασε δε τη σύμφωνη γνώμη του με την πρόταση της απομάκρυνσης του συντριβανιού, εφόσον ληφθεί προηγουμένως η απαιτούμενη έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και επανεισαχθεί το θέμα για τη λήψη σχετικής απόφασης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθόσον οι αναπλάσεις περιοχών σύμφωνα με το νόμο του Καλλικράτη εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θέμα της ημερησίας διάταξης που συζητείται είναι συγκεκριμένο και δεν αφορά συνολικά στις αναπλάσεις του χώρου αυτού, συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Μαντά να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης από την παρούσα Επιτροπή, όταν η σχετική μελέτη επιστραφεί εγκεκριμένη από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε ομόφωνα:

1. Τη διακοπή λειτουργίας του συντριβανιού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Παραλίου Άστρους και την τοποθέτηση στη θέση του άγκυρας, εφόσον ληφθεί σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.

2. Την ανάθεση στην αρμόδια υπηρεσία της σύνταξης φακέλου για τη λήψη της απαιτούμενης έγκρισης από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, τον οποίο εν συνεχεία θα επανυποβάλει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.