Ασουρές ή «γλυκό του Νώε»: Ένα νόστιμο έδεσμα αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα

Ασουρές ή «γλυκό του Νώε»: Ένα νόστιμο έδεσμα αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα

Δεκέμβριος 03, 2020 - 21:00
0 σχόλια

Της Αγίας Βαρβάρας ξημερώνει αύριο. προστάτιδα του Πυροβολικού, αλλά και των παιδιών από τις κακές αρρώστιες. Για να τιμήσουν την Αγία Βαρβάρα και για να την γλυκάνουν, οι γυναίκες έφτιαχναν κολυβόζουμο ή και μελόπιτες, σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχει και ένα γλυκό που λέγεται ασουρές ή βαρβάρα, πανάρχαιο, που θυμίζει την πανσπερμία.

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της βαρβάρας καθιερώθηκε όταν, σύμφωνα με μια παλιά ιστορία, ο Διόσκουρος, πατέρας της Αγίας Βαρβάρας, κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν στους χριστιανούς.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε οικογένεια μαγείρεψε ό,τι πρόχειρο υπήρχε στο σπίτι. Γι' αυτό και ο ασουρές μπορεί να περιέχει όχι μόνο σιτάρι και καρπούς, αλλά και φασόλια. Χάρη στη Βαρβάρα , λοιπόν, ανακάτεψαν ό,τι υπήρχε σπίτι τους και έφαγαν, και δεν κινδύνευσαν από το δηλητήριο του πατέρα της.

Ο ασουρές, όμως, έχει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ιστορία και μάλιστα αποτελεί μια πρώτης τάξεως τροφή.

Ο Ασουρές ή Ασουρέ είναι λέξη αραβικής ή περσικής προέλευσης. Στην περσική γλώσσα η λέξη  “Ashur” σημαίνει  ανάμειξη. Από την ίδια ρίζα προέρχεται και η τουρκική λέξη “Ash” . Από την άλλη πλευρά, η  λέξη “Ashure” στην αραβική γλώσσα συσχετίζεται με τον αριθμό δέκα. Στα ελληνικά το γλυκό αυτό είναι γνωστό με την ονομασία «Βαρβάρα» ή «καλογερικό», ενώ στη βουλγαρική και σε άλλες βαλκανικές χώρες συναντάται ως ашуре.

Η ποικιλία στις ονομασίες μαρτυρά μια πλούσια ανάμειξη πολιτιστικών και θρησκευτικών στοιχείων στον χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το γλυκό αυτό ονομάζεται  αλλιώς και «το γλυκό του Νώε», καθώς σύμφωνα με αρχαίες πηγές, ο Νώε και η οικογένεια του το δημιούργησαν με τα υλικά που διέθεταν, μόλις η κιβωτός προσάραξε με ασφάλεια στην κορυφή του όρους Αραράτ. Το γλυκό, όπως και τα υλικά από τα οποία αποτελούνταν, σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, προσφέρθηκαν ως δώρο στο θεό για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Από την άλλη πλευρά, στη μουσουλμανική παράδοση, η δέκατη ημέρα του πρώτου μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, του Μουχαρέμ, ονομάζεται  «Ημέρα του Ασουρέ». Οι μουσουλμάνοι, ανακαλώντας προ-ισλαμικές δοξασίες, μαγειρεύουν το γλυκό σε μεγάλα καζάνια χρησιμοποιώντας συμβολικά εφτά ή δέκα υλικά και το μοιράζουν σε γείτονες και διαβάτες, ακόμη και αλλόθρησκους, ως ένδειξη αλληλεγγύης και ειρηνικής συμβίωσης.

Συνταγή για ασουρέ:
1/4 του κιλου αποφλοιωμένο σιτάρι
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
4 κουταλιές της σουπας ζάχαρη
λίγο πετιμέζι
Για το στόλισμα
καρύδι τριμμένο
καρύδα τριμμένη
σταφίδες μαύρες και ξανθές
βερύκοκα ξερά ψιλοκομμένα
δαμάσκηνα ξερά ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Βράστε το σιτάρι με νερό και αλάτι. Βράστε το σιτάρι καλά να μαλακώσει.
Οταν το νερό σωθεί αρκετά, θα το δείτε με το μάτι, ρίξτε σιγα σιγα το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και το πετιμέζι.
Οταν πήξει, σερβίρετε σε μπολ και στολίζετε με καρυδα,καρυδι, σταφίδες και ξερα βερίκοκα δαμάσκηνα.

Πληροφορίες: freeminds.gr, συνταγή cookpad.com

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.