Αναγκαία η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Αναγκαία η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μάιος 13, 2021 - 15:48
0 σχόλια

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5350/26-03-2021 σχετικά με το θέμα «Αναγκαία η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.

Προς

Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

«Αναγκαία η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Είναι κοινή επιστημονική αντίληψη ότι, οι δασικές πυρκαγιές στις Μεσογειακές χώρες δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν, αποδεικνύουν με σκληρό τρόπο τις κρίσιμες κλιματικές αλλαγές που συντελούνται στον πλανήτη αλλά και στη χώρα μας. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον καθημερινές και ήδη καταστροφικές. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψή τους, οι κίνδυνοι θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον εκθετικά. Σε συνδυασμό με την ξηρασία, οι πυρκαγιές προβλέπεται να αυξηθούν, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο. Παράλληλα, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Πελοπόννησος. Το πάθημα με την φωτιά στις Μυκήνες και τις φθορές που προκλήθηκαν στο εσωτερικό του αρχαιολογικού χώρου οφείλει να γίνει μάθημα και να σχεδιαστεί ειδικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας για την ως άνω Περιφέρεια. Είναι, πλέον, επιτακτική η ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου, σχετικά με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να εξετάσετε σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης της αντιπυρικής περιόδου, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας, όπως η Πελοπόννησος και να σχεδιάσετε ειδικό πλάνο αντιπυρικής προστασίας για την ως άνω Περιφέρεια;
Ποια πρόσθετα προληπτικά μέτρα προτίθεσθε να λάβετε, την φετινή χρονιά, για την δασοπροστασία και για την προστασία από τις πυρκαγιές;
Προτίθεσθε να προβείτε σε αποτελεσματικότερο συντονισμό, τόσο της Πυροσβεστικής, όσο και της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και των εθελοντών, κατά την δράση τους εντός της αντιπυρικής περιόδου, με σκοπό την έγκαιρη επέμβαση των ανωτέρω τριών παραγόντων αποτροπής σχετικών καταστροφών, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 5350/26-3-2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο, κοινοποιούμε το με α.π. 29433/1715/12-4-2021 έγγραφο της Γ.Δ. Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος/ΥΠΕΝ. Όπως αναφέρεται στο ανωτέρω έγγραφο:

Η αντιπυρική περίοδος ορίζεται από τη νομοθεσία και είναι ενιαία για όλη την επικράτεια. Ωστόσο μπορεί να ξεκινήσει πρόωρα ή η λήξη της να παραταθεί με απόφαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. ανάλογα με τις κλιματικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας μερίμνησε εγκαίρως ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη την Χώρα.
Η συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία είναι κρίσιμη ως προς τα θέματα που αφορούν σε δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών και αγροτικών εκτάσεων από πυρκαγιές, υφίσταται και μάλιστα καθορίζεται βάσει θεσμοθετημένου πλαισίου.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ

 

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ’ αριθ. 5350/2021 Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων

Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης του Βουλευτού κου Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα «Αναγκαία η επέκταση της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ως προς το πρώτο ερώτημα: η αντιπυρική περίοδος ορίζεται βάσει του αρθ. 25 του Ν. 998/79 και είναι ενιαία για όλη την επικράτεια. Με απόφαση του διοικητή της εκάστοτε πυροσβεστικής υπηρεσίας και ανάλογα με τις κλιματικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, η αντιπυρική περίοδος μπορεί να ξεκινήσει πρόωρα ή η λήξη της να παραταθεί.
Ως προς το δεύτερο ερώτημα: αρχής γενομένης από πέρυσι, το Υ.Π.ΕΝ., κατόπιν σχετικής εισήγησης της υπηρεσίας μας, μερίμνησε εγκαίρως ώστε η πρόληψη των παράνομων υλοτομιών κατά τους χειμερινούς κρίσιμους μήνες να εντάσσεται σε ένα ετήσιο, ενισχυμένο πρόγραμμα δασοπροστασίας, με επιβάρυνση των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού και με πεδίο εφαρμογής όλη την χώρα. Το πρόγραμμα αυτό συνιστάται σε περιπολίες κατά τις απογευματινές ώρες αλλά και τα Σαββατοκύριακα, όπου παρατηρείται και ο μεγαλύτερος αριθμός ανομημάτων, και στη συνεχή λειτουργία των δασικών υπηρεσιών μέχρι τις 22:00 μ.μ. για το συντονισμό του έργου των επεμβάσεων αλλά και την κινητοποίηση άλλων αρχών, όποτε και όπου χρειάζεται. Επίσης, προβλέπεται η καθημερινή λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (1591), το οποίο στελεχώνεται από υπαλλήλους της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, καθ’ όλο το έτος και μέχρι τις 22:00 και το οποίο επιλαμβάνεται τη λήψη και καταγραφή καταγγελιών από πολίτες και τη διαβίβαση αυτών που κρίνονται ως άξιες διερεύνησης και ελέγχου στις εκάστοτε αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το τρέχον έτος, έχουν δημοσιευθεί οι απαιτούμενες σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις με αριθμούς ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/123583/5944/22.12.2020 (Β'5828) «Καθιέρωση υπερωριακής κλπ. εργασίας για την εξυπηρέτηση του Προγράμματος Δασοπροστασίας 2021 και κατανομή πιστώσεων» (ΑΔΑ: 6Ι844653Π8-0ΓΗ), συνολικού προϋπολογισμού 5.803.520 € και ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/123581/5943/22.12.2020 (Β'5828) Υ.Α. «Καθιέρωση υπερωριακής κλπ εργασίας, για την εξυπηρέτηση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος (ΣΚΔ - 1591) και του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.), για το έτος 2021» (ΑΔΑ: 63244653Π8- ΚΗ6), με προϋπολογισμό 66.785€. Παράλληλα, εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος υλοποίησης του Προγράμματος Δασοπροστασίας με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/3689/233/15.01.2021 (ΑΔΑ: ΩΣΧΙ4653Π8- ΠΙΘ). Με την αριθ. 2/45377/09.02.2020 αριθ. 200 1031 000010 Απόφαση Υπ. Οικονομικών (ΓΛΚ) "Μεταβολές Εκτελούμενου Προϋπολογισμού" μεταφέρθηκαν κατόπιν ενεργειών μας πιστώσεις ύψους 3.440.000,00 € στον Τακτικό Προϋπολογισμό των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Φορέας 999 - 0200000 «Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων», για την κάλυψη σημαντικού μέρους της υπερωριακής εργασίας και των οδοιπορικών εξόδων, του μεγαλύτερου μέρους των αναγκών σε καύσιμα και όλη η απαιτούμενη δαπάνη των διανυκτερεύσεων, αποκλειστικά στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2021.

Σήμερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελ/σου-Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου δεν έχει ξεκινήσει την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος καθώς η Απόφαση του Συντονιστή περί καθιέρωσης υπερωριακής εργασίας δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

• Ως προς το τρίτο ερώτημα: ισχύει η με αριθ. 181752/2052/02.05.2019 ΚΥΑ «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο» (Β'1525) μεταξύ των Υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται οι διαδικασίες και ο τρόπος συνεργασίας μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Δασικής Υπηρεσίας σε θέματα που αφορούν σε δράσεις πρόληψης και προστασίας δασικών και αγροτικών εκτάσεων από πυρκαγιές κλπ, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ.2 του αρθ. 100 του Ν. 4249/2014 (ΦΕΚ Α'73) «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, κλπ».

Σε εφαρμογή αυτής εκδόθηκαν από την πλευρά της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος, η με αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/56853/323/21.06.2019 εγκύκλιος «Οδηγίες εφαρμογής της ΚΥΑ περί συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τη Δασική Υπηρεσία κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο» (ΑΔΑ: 6Λ4Ο4653Π8-59Ν), η οποία συνεχίζει να ισχύει και, από την πλευρά του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, η εγκύκλιος 118 με αριθ. 41038 Φ.702.15 «Κανόνες, οδηγίες και κατευθύνσεις για την συνεργασία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με τις Δασικές Υπηρεσίες» με διαρκή ισχύ.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ
ΠΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «Κοινοβουλευτικός Έλεγχος».

ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθ. 7017/4/25106-α'/27-03-2021 έγγραφό σας.

Σε απάντηση ανωτέρω σχετικού, με το οποίο μας διαβιβάσατε την υπ’ αριθ. 5350/26-03-2021 Ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, αναφορικά με τα θιγόμενα σε αυτήν ζητήματα, που αποτελούν αντικείμενο αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σας γνωρίζουμε ότι:

Η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου καθορίζεται ενιαία για το σύνολο της χώρας με εναρκτήρια ημερομηνία την 1η Μαΐου και καταληκτική την 31η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Το Πυροσβεστικό Σώμα, κατά την αντιπυρική περίοδο, θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα, ενισχύει και αναμορφώνει, κατά τόπους, το μηχανισμό πυροπροστασίας, έτσι ώστε να καθίσταται ικανός για άμεση και αποτελεσματική επέμβαση προς αντιμετώπιση οιουδήποτε συμβάντος ενώ συγχρόνως εξασφαλίζει σε 24ωρη βάση επικοινωνία με τις εκάστοτε εμπλεκόμενες αρχές και δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό και βάσει της αποστολής και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το Πυροσβεστικό Σώμα μεριμνά, μεταξύ άλλων, για την εξασφάλιση εφοδιασμού του ΠΣ με κάθε είδους υλικό, οχήματα και μηχανήματα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του, την έκδοση διαταγών για την καταγραφή και έλεγχο - επιθεώρηση της καλής λειτουργίας όλων των πυροσβεστικών υδροστομίων, τη συμμετοχή με πυροσβεστικό προσωπικό στη συγκρότηση μικτών εποχούμενων περιπόλων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές, την κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ασκήσεων του προσωπικού του Π.Σ. κ.α..
Επιπλέον, κάθε έτος συντάσσονται σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για όλη την Επικράτεια, που αφορούν στην οργάνωση, τη διαχείριση και τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης και περιλαμβάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη επισήμανση και αναγγελία της πυρκαγιάς καθώς και η άμεση και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Επί του παρόντος, ως προς την αναθεώρηση - επικαιροποίηση των Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών του έτους 2Ο21, εξεδόθη η υπ’ αριθ. 11616 Φ.702.15/26-02-2021 Διαταγή Α.Π.Σ, η οποία παρέχει οδηγίες και κατευθύνσεις για τη σύνταξη και έγκριση των ως άνω σχεδίων σε επίπεδο Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο διεξαγωγής των προπαρασκευαστικών ενεργειών για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα, για τη διευκόλυνση του έργου της καταστολής (έλεγχος - βελτίωση - συντήρηση υδατοδεξαμενών, πυροφυλακίων, αγροτοδασικού δικτύου και υδροστομίων), εδόθησαν, με την υπ’ αριθ. 11617 Φ. 702.15/26-02-2021 Διαταγή Α.Π.Σ συγκεκριμένες οδηγίες - κατευθύνσεις προς όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος για την υλοποίηση των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, ενεργειών.

4. Τέλος, τα θέματα συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, ρυθμίζονται από την σχετική υπ’ αριθ. 12030.Φ.109.1/1999 Κ.Υ.Α «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Ελληνική Αστυνομία,τους Ο.Τ.Α., τις Υγειονομικές Υπηρεσίες και άλλους φορείς και πρόσωπα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους για την πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών» (Β’ 713).

Ο Αρχηγός
Στέφανος Δ. Κολοκούρης
Αντιστράτηγος ΠΣ

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.