Ροβέρτος Σπυρόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κρατά διπλά βιβλία»

Ροβέρτος Σπυρόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν κρατά διπλά βιβλία»

Ιούλιος 11, 2009 - 12:52

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαδημητρίου μίλησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Μίλησε κυρίως για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, για τα οποία είναι πλέον αρμόδιος μέσα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Για τα οικονομικά των κομμάτων είπε μεταξύ άλλων: «Τα κόμματα, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενισχύονται από την ετήσια κρατική χρηματοδότηση. Υπάρχει δηλαδή ένα ποσό που διανέμεται στα κόμματα σε ετήσια βάση. Με ποια βάση; Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, το ποσοστό των ψήφων που πήραν στις προηγούμενες εκλογές. Αυτή είναι η λεγόμενη κρατική χρηματοδότηση.

Δεύτερον. Υπάρχουν οι ενισχύσεις ενόψει Ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, που κι αυτές κατανέμονται με βάση το εκλογικό ποσοστό που πήρε το κόμμα στις προηγούμενες εκλογές. Οι δύο αυτοί πόροι προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τρίτον, από εκεί και πέρα, δικαίωμα του κόμματος είναι οι μηνιαίες συνδρομές μελών και φίλων, που εδώ πια σημασία έχει τι προσδιορίζει κάθε κόμμα γι' αυτό και υπάρχουν και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Αυτοί είναι οι φανεροί πόροι των κομμάτων.
… τα κουπόνια θεωρούνται στη Βουλή. Αυτά τα κουπόνια διανέμονται και στο τέλος, κάθε 2 χρόνια, ελεγκτές της Βουλής έρχονται και μετρούν τα κουπόνια, τα οποία δεν έχουν πουληθεί, δεν έχουν διακινηθεί.
… Τα αφαιρούμε και η διαφορά είναι οι έκτακτες οικονομικές εξορμήσεις. Αυτοί είναι οι πόροι, οι οποίοι προβλέπονται νομοθετικά και θεσμικά, για τα κόμματα.
.. Στο ΠΑΣΟΚ οι συνδρομές ξεκινούν από 12 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 500 ευρώ στους βουλευτές και ευρωβουλευτές.
… Ο ισχύων νόμος προσδιορίζει το ύψος του ποσού. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να αξιοποιηθεί η οικονομική εξόρμηση και να πάρει κουπόνια. Η διαφορά, και αυτό που λέει ο Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, είναι η εξής: εμείς βλέπουμε ότι ο νόμος πρέπει να βελτιωθεί και θα πρέπει η όποια οικονομική ενίσχυση να είναι επώνυμη. Από την πιο μικρή, με ένα όριο επιτρεπτό. Επώνυμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, θα σας πω δυο λόγια τι επιπρόσθετα κάνουμε, πέραν του θεσμικού πλαισίου.
… Σας βεβαιώ, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ να σας πείσω εύκολα, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κρατά διπλά βιβλία.
… Δεν υπάρχει τίποτε που να μην ακολουθούμε στη λογική της διαφάνειας. Οι προϋπολογισμοί μας είναι στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ, σε 10 μέρες θα βάλουμε τον οικονομικό απολογισμό των Ευρωεκλογών, το παραμικρό κονδύλι είναι στην ιστοσελίδα.
… Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πρωτοπορήσει, σε σχέση με όλα τα ελληνικά κόμματα. Αυτή τη στιγμή, πάνω από 200.000 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει την κάρτα μέλους και έχουν πληρώσει γι' αυτό και, μέχρι τέλος του Σεπτέμβρη, υπολογίζουμε ότι αυτοί θα είναι πάνω από 300.000 μέλη και φίλοι που θα έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, αποδεδειγμένα και ενυπόγραφα, το ΠΑΣΟΚ θα έχει 10 εκ. ευρώ το χρόνο ετήσια έσοδα από τα μέλη και τους φίλους του.
… Υπολογίζουμε από το 2010 τα έσοδά μας, από την κρατική επιχορήγηση και τις συνδρομές των μελών, να ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ. Αυτά, εμείς, με ένα συγκεκριμένο οικονομικό προγραμματισμό που έχουμε κάνει για την ερχόμενη πενταετία -και μας επαρκούν- και αποταμιεύσεις κάνουμε, και επενδύσεις θα κάνουμε. Επενδύσεις, σε σχέση με την αγορά κτιρίων και τον εκσυγχρονισμό των γραφείων μας, που ήδη προχωράμε σε αυτή την κατεύθυνση.
… από την 1/1/2010, ενδεχομένως και από το τελευταίο τρίμηνο του 2009, θα είναι όλα στο Διαδίκτυο. Και τα οικονομικά των Νομαρχιακών Επιτροπών, και οι προϋπολογισμοί, και οι ισολογισμοί, και οι οικονομικές μας πράξεις.
…Προσωπικά, εγώ εισηγούμαι προς το κόμμα μου την ονομαστική ενίσχυση, δηλαδή ο κάθε πολίτης που θα δίνει από 5 μέχρι 1.000 ευρώ, το όνομά του θα είναι στο site του ΠΑΣΟΚ.

Για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ: Εμείς σε σχέση με την Τράπεζα που συνεργαζόμαστε, που είναι η Αγροτική Τράπεζα, κρατική Τράπεζα, έχουμε ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των δανείων, το οποίο είναι από 5 έως 8 έτη. Ήδη, για τον προϋπολογισμό του 2010, έχουμε προσδιορίσει ότι θα επιστρέψουμε στην Αγροτική, θα μειώσουμε τον τραπεζικό δανεισμό κατά 8 εκ. ευρώ.
Τα δάνειά μας είναι γύρω στα 55 με 60 εκ. ευρώ, το έχω δηλώσει, το έχω αναφέρει, δεν κρύβουμε τίποτε γι' αυτό. Έχουμε προεισπράξει τέσσερις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά δεν τις έχουμε καταναλώσει όλες. Εμείς, σε 5 χρόνια, θα το μηδενίσουμε.
… Εμείς λοιπόν έχουμε σχέδιο, από 5 έως 8 χρόνια να μηδενίσουμε αυτή την οφειλή. Θα τη μηδενίσουμε.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: