Απόφαση για την Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Υποδομών και προώθηση ζήτησης ασυρμάτων υπηρεσιών διαδικτύου στην Τρίπολη

Απόφαση για την Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Υποδομών και προώθηση ζήτησης ασυρμάτων υπηρεσιών διαδικτύου στην Τρίπολη

Ιούλιος 04, 2009 - 04:05

Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχτεί την απόφαση ένταξης σύμφωνα με Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας και να αναλάβει την δέσμευση ότι όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου θα συνεργαστούν, υποστηρίξουν και διευκολύνουν τις διαδικασίες διενέργειας διαγωνισμού και υλοποίησης του έργου εντός του 2009,
Στην περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η ολοκλήρωση του Φυσικού Αντικειμένου εντός του έτους 2009 τότε οι δαπάνες θα καλυφθούν υε ευθύνη του Δήμου. Η υλοποίηση του έργου, λόγω χρόνου, να γίνει από 1 υποέργο σύμφωνα με το τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο που σας επισυνάπτεται.

Επίσης, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος Τρίπολης για την συνέχεια των διαδικασιών της υλοποίησης της πράξης.
Ενημερώθηκε επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο για τα εξής:
1. Με την υπ' αριθμ. 152.017/ΨΣ1178-Β 10-3-2009 Απόφαση του Ειδικού Γραμματέα για την Κοινωνία της Πληροφορίας εντάχθηκε στο Μέτρο 4.2. του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» η πράξη με τίτλο: «Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Υποδομών (Δίκτυο Wi – Fi Hot Spots) και προώθηση ζήτησης ασυρμάτων υπηρεσιών διαδικτύου στην πόλη της Τρίπολης» με προϋπολογισμό 336.800,00€ και τελικό δικαιούχο τον Δήμο Τριπόλεως.
Βασικός στόχος του έργου είναι η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ασύρματου ευρυζωνικού δικτύου πρόσβασης στο Διαδίκτυο, σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία της πόλης, που βρίσκονται σε πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, ώστε να προωθηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε ασφαλείς ευρυζωνικές υπηρεσίες, εφαρμογές και περιεχόμενο. Η ευρυζωνική δικτύωση θα παρέχεται πάνω από σύγχρονες και διαθέσιμες τεχνολογίες προς όφελος των πολιτών, της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών με τη χρήση νέων δικτυακών τεχνολογιών.
Έτσι το Έργο περιλαμβάνει την προμήθεια συναφούς εξοπλισμού/ λογισμικού, την κάλυψη των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών τελών για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο, τις υπηρεσίες για το σχεδιασμό, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των δικτύων, τη διαμόρφωση των σχετικών χώρων που θα λειτουργούν τα παραπάνω σημεία, έτσι ώστε να διευκολύνεται η αξιοποίηση αυτών από τους πολίτες - χρήστες των hotspot και λοιπές υποστηρικτικές προς την απρόσκοπτη λειτουργία του έργου υπηρεσίες, όπως την τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους και την εκπαίδευση των στελεχών των Φορέων, τα οποία θα έχουν ως αρμοδιότητα την επίβλεψη της λειτουργίας των εν λόγω υποδομών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση ασύρματων τοπικών δικτύων, τα οποία θα προσφέρουν ευρυζωνική πρόσβαση. Οι ακριβείς χώροι υλοποίησης θα επιλεγούν από την τεχνική μελέτη του έργου, η οποία θα παραδοθεί στα πλαίσια του δεύτερου υποέργου. Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης, όπως κεντρικές πλατείες, κεντρικές δημόσιες υπηρεσίες, οι μεγάλοι μητροπολιτικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, οι δημοφιλείς εμπορικοί δρόμοι, πεζόδρομοι, κλπ. Σκοπός του έργου είναι να καλύπτει χρήστες που μπορούν να μετακινούνται μέσα σε έναν ευρύ ανοιχτό χώρο και διαθέτουν ασύρματο τερματικό εξοπλισμό (π.χ. PDAs, κατάλληλες κάρτες, κ.ά.). Πρόκειται λοιπόν κυρίως για τεχνολογία εξωτερικών χώρων (outdoor) και πολλαπλής πρόσβασης (point –to-multipoint) και υλοποιείται με την χρήση των κατάλληλων πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα οποία ένας (ή περισσότεροι) σταθμός βάσης (συνήθως πολλοί κατάλληλα συντονισμένοι) εκπέμπει σε συχνότητες οι οποίες αποτελούν την ελεύθερη μπάντα. Στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ενός συστήματος ΑAuthentication, Authorization and Acounting (ΑΑΑ), το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τα παραπάνω σημεία (και όχι μόνο) εξασφαλίζοντας, με τις προδιαγραφές του, ενιαίο τρόπο λειτουργίας απέναντι στους τελικούς χρήστες
Ανάλογα το μέγεθος και την τοπολογία του χώρου επιλέγεται κατάλληλη τεχνολογία, η οποία υλοποιεί ζεύξεις σε εξωτερικούς χώρους (outdoor) και σε αποστάσεις μέχρι και περίπου 300M (ανάλογα με τις δυνατότητες των χρησιμοποιούμενων κεραιών), κυρίως για την υλοποίηση της δικτυακής πρόσβασης στους πολίτες, αφού η εκπομπή στην ISM band για τέτοιους σκοπούς δεν χρειάζεται ειδική άδεια. Για τη διασύνδεση του εξωτερικού σημείου ασύρματης πρόσβασης με δίκτυα κορμού και κατ' επέκταση με το Διαδίκτυο, θα χρησιμοποιηθούν ευρυζωνικές υπηρεσίες σταθερής πρόσβασης μεσαίας ταχύτητας (Xdsl).
Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο Ένταξης το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί με 2 υποέργα . 1. Προμήθεια Εγκατάσταση & δοκιμαστική λειτουργία Εξοπλισμού και ευρυζωνικής πρόσβασης, 2. Υπηρεσίες διάχυσης προώθησης & επίδειξης Ευρυζωνικών Δυνατοτήτων και υπηρεσιών.
Το έργο θα εκτελεστεί με προσφυγή σε εξωτερικούς συνεργάτες σύμφωνα με τη νομοθεσία όπως περιγράφεται από το συνημμένο Τεχνικό Δελτίο (το οποίο είναι συνημμένο στην απόφαση ένταξης).
2. Η απόφαση ένταξης ορίζει την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου μέσα στα χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης του Γ' Κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Στη περίπτωση που δεν γίνει δυνατή η λήξη υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου και λήξη πληρωμών εντός των ημ/νιων που δίνονται από την ΚτΠ τότε με ευθύνη του Δήμου θα καλυφθούν οι δαπάνες του έργου.
3. Με το τροποποιημένο Τεχνικό Δελτίο που επισυνάπτεται, τροποποιείται η υλοποίηση του έργου από δυο υποέργα σε ένα, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης του.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: