«Διόρθωση» πολιτικής και για να καταργηθούν «διορθώσεις» - Άρθρο του Σάββα Σαββάκη τ. αντιδημάρχου Τρίπολης

«Διόρθωση» πολιτικής και για να καταργηθούν «διορθώσεις» - Άρθρο του Σάββα Σαββάκη τ. αντιδημάρχου Τρίπολης

Ιούλιος 12, 2009 - 22:16

Πριν λίγες μέρες ο κ. Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων που σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT έχουν υπερβεί σε μεγάλο βαθμό τους δείκτες που προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας. Ωστόσο όπως υποστηρίζεται τα μέτρα δεν θα μειώσουν αισθητά τα ελλείμματα γιατί θα «εξανεμισθούν» στο κλείσιμο τρυπών του TABULA RASA προϋπολογισμού και ως εκ τούτου είναι από τώρα βέβαιο πως τον Οκτώβρη θα ληφθεί και δεύτερη και ποιο σκληρότερη δέσμη μέτρων έτσι ώστε στη διετία 2009-2010 να μειωθούν και να φθάσουν κάτω από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η μείωση σημαίνει πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 5 δις περίπου που θα προέλθουν με την επιβολή νέων φόρων, τελών και εισφορών ή με την αύξηση των συντελεστών των υφιστάμενων. Με άλλα λόγια δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις εισπράξεις για δε τη μείωση των ελαστικών και εν πολλοίς σπάταλων δημόσιων δαπανών, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει περιορισθεί στα ευχολόγια.
Μπορεί ωστόσο η Κυβέρνηση να εξοικονομήσει πόρους αρκεί: α) να ενισχύσει τους φοροελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς β) να περιστείλει τις ελαστικές δημόσιες δαπάνες και γ) να «διορθώσει» την πολιτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτώντας τη συμμετοχή της κομισιόν σε εξειδικευμένες κρατικές δαπάνες ή τον συμψηφισμό με τις αναλογούσες κάθε χρόνο υποχρεωτικές βάσει του ΑΕΕ εισφορές μας καθώς και την κατάργηση πληρωμών πέραν των υποχρεώσεων μας.
Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, επιβάλλεται να μειωθούν δραστικά πάρα πολλά δημοσιοσχεσιακά και λοιπών διοικητικών δαπανών κονδύλια του προϋπολογισμού τα οποία για όλα τα υπουργεία με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.
Η συμμετοχή της κομισιόν στις κρατικές δαπάνες κατά την άποψή μου εξειδικεύεται στους τομείς της άμυνας και της λαθρομετανάστευσης, η δε κατάργηση των επί πλέον πληρωμών αφορά τον υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου «φόρο υποτέλειας». 1) άμυνα
Η χώρα μας απαιτεί σε σύγκριση με άλλες χώρες-μέλη μια ξεχωριστή αντιμετώπιση εξ αιτίας της επιθετικότητας της Τουρκίας, που έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει τεράστια κονδύλια για εξοπλιστικά προγράμματα. για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και εδαφικής μας ακεραιότητας. Η μη οριοθέτηση των συνόρων της Ε.Ε στα πλαίσια της κοινής εξωτερικής πολιτικής και η μη διαμόρφωση κοινής αμυντικής πολιτικής που οδηγεί στην κοινή άμυνα, μας αναγκάζει να διαθέσουμε σύμφωνα με το εγκριθέν 10ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2006- 2015, 27 δις ευρώ ή 2,7 δις τον χρόνο. Αυτές οι σοβαρές και παράλληλα επικίνδυνες για την ασφάλειά μας συνειδητές (;) εκκρεμότητες για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κομισιόν, επιβάλλεται να απαιτήσουμε από τον κ. Μπαρόζο και την παρέα του, αξιόλογη συμμετοχή στις εξοπλιστικές μας δαπάνες.
2) λαθρομετανάστευση
Το μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες-μέλη και η ανυπαρξία κοινής ευρωπαϊκής λαθρομεταναστευτικής πολιτικής επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με σοβαρά ποσά γεγονός που απαιτεί ανάλογη συμμετοχή της κομισιόν στις δαπάνες από την πίστωση των 282.100.000 ευρώ που έχει αναγραφεί στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2009 για μεταναστευτικές ροές. Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Ζάν Λουί Μπαρό που την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε «ιδίοις όμμασι» το πρόβλημα μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να υποστηρίξει την απαίτησή μας.
3) «φόρος υποτέλειας»
Όπως είναι γνωστό το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης κι΄ επομένως δεν έχουν εφαρμογή οι ειδικές διατάξεις (σύμφωνο σταθερότητας) περί της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εποπτείας. Η συμμετοχή του στην Ένωση όπως εκ του αποτελέσματος συμπεραίνεται, διέπεται από μια ιδιότυπη-ελιτίστικη σχέση με την οποία τα άλλα κράτη-μέλη αντιμετωπίζονται από τους Εγγλέζους ως «αποικίες του Στέμματος» και συνεπώς υπό «αποικιοκρατικό καθεστώς», πληρώνουν «φόρο υποτέλειας» με το ευρηματικό όνομα που του έδωσαν οι κομισάριοι «νονοί» : «διόρθωση δημοσιονομικών ανισορροπιών» ύψους κατά τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2009 6,3 δις ευρώ περίπου. Με τη «διόρθωση» αυτή που παραχωρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης 2000/597/ΕΚ της 29-9-2000 (Εφημερίδα L 253/43/7-10-2000) μειώνονται οι πληρωμές του και αντίστοιχα επιβαρύνονται τα άλλα κράτη-μέλη.
Με τον υπολογισμό χρηματοδότησης της διόρθωσης υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου η συνεισφορά της χώρας μας για το 2009 ανέρχεται σε 202.673.930 ευρώ για δε τα οικονομικά έτη 2004-2008 ανήλθε συνολικά στο ποσό των 774.000.000 ευρώ! ( για την τριετία 2001-2003 δεν μπόρεσα να βρω στοιχεία)
Όπως βλέπετε η έντιμος Ελλάς πλήρωσε και πληρώνει τους Βρετανούς (πάνω από 1δις ευρώ) για να «διορθώνουν» τις «δημοσιονομικές ανισορροπίες τους» πράγμα που δεν συνέβη κατά το παρελθόν για τη χώρας μας ή για κάποιο άλλο κράτος-μέλος.
Δεν μπορώ να ερμηνεύσω το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης. Η ερμηνεία του είναι έργο αναλυτών ειδικευμένων σε πολιτικο-οικονομικο-στρατιωτικά θέματα.
Εκείνο ωστόσο που με προβληματίζει-θέλω να πιστεύω και τον καθένας μας- είναι το πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες όλων των άλλων κρατών-μελών δεν έχουν μέχρι τώρα εναντιωθεί κατά της απόφασης. Αρκετά δώσαμε για τον «φόρο υποτέλειας» και καιρός να καταργηθεί προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.
Κι’ είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει τελικά για το αν επιθυμεί να καταστεί ενεργό και ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης. Διαφορετικά να αποχωρίσει. Οι παλιές αποικιοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές δεν περνάνε στον 21ο αιώνα.
Ας αναλάβει λοιπόν την πρωτοβουλία η χώρα μας και νομίζω πως θα συμφωνήσει και η πλειονότητα των κρατών-μελών και να απαιτήσουν την οριστική κατάργηση της «διόρθωσης» δηλ. του «φόρου υποτέλειας στο Στέμμα».
Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρώ, πως με την άσκηση αυτών των διεκδικητικών πολιτικών καθώς και με την ενίσχυση των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών, εξοικονομούνται οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού κι’ έτσι δεν θα χρειαζόταν η λήψη της πρώτης δέσμης των εξαγγελθέντων μέτρων ούτε και η αναμενόμενη του προσεχούς Οκτώβρη.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: