Ημερίδα για τις εξελίξεις στον κλάδο της φυσικής αγωγής έγινε στο Πνευματικό Κέντρο

Ημερίδα για τις εξελίξεις στον κλάδο της φυσικής αγωγής έγινε στο Πνευματικό Κέντρο

Μάιος 19, 2009 - 16:02

Η ανάγκη επιμόρφωσης των καθηγητών φυσικής αγωγής στην Αρκαδία καλύφθηκε μέσα από την ημερίδα που έγινε το πρωί του Σαββάτου, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης.
Το θέμα της ημερίδας ήταν οι «σύγχρονες πρακτικές στη σχολική Φυσική Αγωγή και στο σχολικό αθλητισμό». Την ευθύνη της διοργάνωσης είχαν η Ένωση Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Νομού Αρκαδίας και ο σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Αρκαδίας – Λακωνίας.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μουντάκης, ο σχολικός σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Πειραιά, Ηλίας Χατζόπουλος και ο Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Αρκαδίας – Λακωνίας Στέλιος Δασκαλάκης.
Ο κ. Μουντάκης επισήμανε αρχικά ότι «οι καθηγητές φυσικής αγωγής μπήκαν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση τα τελευταία περίπου 15 χρόνια. Πριν, το μάθημα αυτό διδασκόταν από τους δασκάλους, για τους οποίους δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά δεν ήταν ενημερωμένοι πλήρως με τις νέες εξελίξεις της φυσικής αγωγής. Αυτή η εισαγωγή καθηγητών φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργεί μία ανάγκη επιμόρφωσης, δηλαδή πρέπει να ενημερωθούν για τα νέα αναλυτικά προγράμματα τα οποία έχει φτιάξει το Υπουργείο Παιδείας, για τα νέα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 3-4 χρόνια, για τις νέες μεθόδους διδασκαλίας και εκεί ήταν προσανατολισμένο το σεμινάριο».
Ειδική αναφορά, έγινε στον τρόπο εκγύμνασης των παιδιών σε μικρές ηλικίες. Ο κ. Μουντάκης τόνισε ότι «επικρατεί μία γενικότερη σύγχυση ότι το ίδιο θα γυμνάσουμε το μαθητή που είναι στην Α΄ Δημοτικού και το ίδιο τον μαθητή που είναι στο Λύκειο. Αυτό δεν ισχύει. Ο μικρός μαθητής είναι στην ανάπτυξη του ακόμα και η φυσική αγωγή έχει άλλους στόχους στη μικρή ηλικία και άλλους στόχους έχει στη μεγάλη. Όπως επίσης έχει άλλους στόχους όταν θέλουμε να φτιάξουμε έναν πρωταθλητή για τους ολυμπιακούς Αγώνες κι άλλους στόχους όταν θέλουμε να του μάθουμε κάποια πράγματα στο σχολείο και να αναπτύξουμε τις δεξιότητες, τη φυσική του κατάσταση και την υγεία του». Τέλος, υπογράμμισε με έμφαση την αντίθεση του στην κατάργηση των αθλητικών σχολείων, λέγοντας ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία που έχουμε απόκτηση τα τελευταία περίπου 20 χρόνια.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Αρκαδίας κ. Δημήτρης Συμιώτης αρχικά ανέφερε ότι αυτή η επιμορφωτική ημερίδα σηματοδοτεί την επανέναρξη λειτουργίας της Ένωσης Φυσικής Αγωγής, η οποία ταο προηγούμενο διάστημα ήταν ανενεργή.
«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία γιατί θέλαμε να έχουμε άποψη για οτιδήποτε συμβαίνει στον κλάδο μας. Πέρα από όλο αυτά, είναι κι το επιμορφωτικό κομμάτι το οποίο στον κάδο μας είναι ελλιπές. Για αυτό αναλάβαμε μία ευθύνη τουλάχιστον ο κλάδος των γυμναστών από εδώ και πέρα μέσα από σεμινάρια και ημερίδες, να επιμορφωθούμε πλήρως στις σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματος της φυσικής αγωγής» ανέφερε χαρακτηριστικά, στην τοποθέτησή του.

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις