Πάσχα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 - Μια σπάνια φωτογραφία

Πάσχα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης στις αρχές της δεκαετίας του ’70 - Μια σπάνια φωτογραφία

Απρίλιος 30, 2024 - 21:00
0 σχόλια

Η φωτογραφία των αρχών της δεκαετίας του ’70 από το Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ, αποτελεί μια σπάνια καταγραφή της συμβίωσης της βιομηχανικής ανάπτυξης με τα πατροπαράδοτα έθιμα. Ο εκσυγχρονισμός και η αλληλεπίδραση των πληθυσμών, οι παλιές και οι νέες συνήθειες, η παράδοση και η πρόοδος σε μια περιοχή, σε μία χώρα, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο κατώφλι μιας νέας εποχής.

Το 1970 ξεκινά η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη στο οροπέδιο της Μεγαλόπολης και τίθενται σε λειτουργία οι δύο πρώτες μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού ΗΣ, ένα από τα μεγαλύτερα μέχρι τότε έργα στην Ελλάδα, ένα έργο που άλλαξε την περιοχή, αλλά και τη χώρα.

Οι απαιτήσεις για εξειδικευμένη εργασία έφεραν στη Μεγαλόπολη εργάτες από όλη την Ελλάδα με τις οικογένειές τους και τα χρόνια που ακολούθησαν ο πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε θεαματικά. Οι νέοι κάτοικοι, όλοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στους σταθμούς παραγωγής και τα λιγνιτωρυχεία, υπολογίζονται σε 750 άτομα το 1972.

Η μικρή αγροτική-εμπορική κοινωνία κλήθηκε να συμβιώσει με νέες κοινωνικές ομάδες, με τη βιομηχανική εργατική τάξη και τη μεσαία τάξη των υπαλλήλων, επιταχύνοντας δραστικά τους ρυθμούς αλλαγής στην περιοχή.

Κείμενο και φωτογραφία από την ΔΕΗ

Στην φωτογραφία είναι Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Μεγαλόπολης σε πασχαλινή ατμόσφαιρα, αρχές της δεκαετίας 1970 Δωρεά Παναγιώτη Ανδριανόπουλου στο ΙΑ ΔΕΗ. Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στο Ιστορικό Αρχείο ΔΕΗ.

 

kafeneio-megalopolis.gr


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.